Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
23/01/2018 | 13:16
Militaire News

Παπανδρέου ”καρφώνει” Καραμανλή: “Στο Βουκουρέστι κανένα «ηρωικό βέτο» δεν υπήρξε”

Παπανδρέου ''καρφώνει'' Καραμανλή:

<< Δεν υπήρξε κανένα ”ηρωικό” βέτο στο Βουκουρέστι από τον Καραμανλή>> τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου για το Σκοπιανό κατά την ομιλία του στην στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του κόμματος του η οποία εξελίχτηκε σε μεγάλη συγκέντρωση, παρουσία και της Προέδρου του <<Κινήματος Αλλαγής>> Φώφης Γεννηματά, του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Δημ. Χατζησωκράτη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών >> και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχοντας στην φαρέτρα του την πρόσφατη δικαίωσή του για το έλλειμμα τόσο με την μυστική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας του 2009 που αποκάλυψε τις προάλλες η Καθημερινή, όσο και με τις αναφορές του Ευρωπαίου αξιωματούχου Βιζελ αλλα και του αν. Υπουργού Οικονομικών Χουλιαράκη, έκανε σκληρή κριτική για την στάση τους στην ΝΔ – και τον Κ Καραμανλή, καθως και στην σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κριτική που σε οξείς τόνους επέκτεινε και στο Σκοπιανό, χρεωνοντάς τους στην μεν ΝΔ ότι κινείται ” μεταξύ τακτικισμού και αρνητισμού” και ουσιαστικά σε καιροσκοπισμό, στον δε ΣΥΡΙΖΑ ευκαιριακή πολιτική και τον κατηγόρησε συγκεκριμένα ότι παιζει “σε διάφορα ταμπλό” με το πρόσχημα ότι έχει ” έναν ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο” …

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον την ΝΔ και τον Κ.Καραμανλή ότι επί των ημερών του όταν έγινε Πρωθυπουργός., παρόλο που είχαμε για χρόνια καταφέρει να μην αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τα Σκόπια ως Μακεδονία, αυτό το έχασε – από την αδράνειά του – ο Καραμανλής ”…

Εχει την αξία του οτι ο κ Παπανδρέου αποδίδει τις αναφορές περί δήθεν ”βετο” στο Βουκουρέστι από τον Καραμανλή σε προσπάθεια ”καποιων ” << να προετοιμάσουν την πολιτική τους επάνοδο>>- δίνοντας μια εκτιμηση που ενδεχομένως εμπεριέχει ΕΙΔΗΣΗ!. Για αυτο και σημείωσε επίσης με έμφαση: <<Ξαφνικά κάποιοι έως τώρα «βουβοί» φαίνεται να ξαναβρίσκουν την φωνή τους>>… 

Πάντως ο κ Παπανδρέου αναφερόμενος στην πολιτική της τότε κυβέρνησης ως προς την Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό ειπε ότι ” οι χειρισμοί της τότε κυβέρνησης ήταν οι ενδεδειγμένοι”. Τονίζοντας ότι <<το ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τότε, συνέβαλε. Συμβάλαμε με τον απαραίτητο διάλογο και συνεργασία με την κυβέρνηση, να χαραχτεί μία ενιαία εθνική γραμμή – η «κόκκινη γραμμή» όπως είχε ονομαστεί τότε, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση (erga omnes )>>.

Είπε συγκεκριμένα για το Σκοπιανό:

<<Εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς γνώση, χωρίς σχέδιο.

 

Ούτε υπό το βάρος πιέσεων, ως επακόλουθο αλόγιστων και βλαπτικών επιλογών, ενταγμένων στον μικρόκοσμο της χωρίς αρχές και αξίες άσκησης της εξουσίας, για τη νομή της και την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

 

Γι’ αυτό και για λόγους ευθύνης, αισθάνομαι την ανάγκη, να ακούσω τους κυβερνώντες να μας πούν τι ακριβώς κάνουν, ποιες είναι οι θέσεις τους και πως τις προωθούν.

 

Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για να πορευόμαστε στη λογική του “ας κινηθούμε μεταξύ τακτικισμού και αρνητισμού” της Νέας Δημοκρατίας ή τη λογική “ας παίζουμε σε διάφορα ταμπλό μιας κι έχουμε έναν ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο” του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ούτε η στάση του Κώστα Καραμανλή να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο και να αποποιούμεθα των ευθυνών μας, μπορεί να είναι υπεύθυνη επιλογή για τη χώρα. (Θυμίζω ότι παρότι είχαμε για χρόνια καταφέρει να μην αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τα Σκόπια ως Μακεδονία αυτό το έχασε – από την αδράνειά του – ο Καραμανλής όταν έγινε Πρωθυπουργός.)

Θυμίζω για την ιστορία.

Ακόμα και το περιβόητο «βέτο» στο Βουκουρέστι χρησιμοποιείται σήμερα από κάποιους για να προετοιμάσουν την πολιτική τους επάνοδο.

Ξαφνικά κάποιοι έως τώρα «βουβοί» φαίνεται να ξαναβρίσκουν την φωνή τους.

Και τα ψέματα ή έστω οι υπερβολές συνεχίζονται.

Και για να είμαστε ακριβείς με την ιστορική πραγματικότητα – διότι και σε αυτό το θέμα συνεχίζει η προσπάθεια κάποιων να γραφτεί η ιστορία όπως τους βολεύει:

Στο Βουκουρέστι κανένα «ηρωικό βέτο» δεν υπήρξε – διότι απλούστατα και ευτυχώς δεν χρειάστηκε.

Το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ποτέ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία κατά την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Ήδη εκ των προτέρων είχε καταστεί σαφές ότι αυτό το θέμα έβρισκε αντίθετους κάποιους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

θεωρώ ότι οι χειρισμοί της τότε κυβέρνησης ήταν οι ενδεδειγμένοι.

Το αναγνωρίζω γιατί θέλω να μιλάμε με αλήθειες.

Θυμίζω ότι και εμείς, το ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τότε, συνέβαλε. Συμβάλαμε με τον απαραίτητο διάλογο και συνεργασία με την κυβέρνηση, να χαραχτεί μία ενιαία εθνική γραμμή – η «κόκκινη γραμμή» όπως είχε ονομαστεί τότε, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση (erga omnes ) – ώστε να μπορέσει  η κυβέρνηση στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας αποτελεσματικά.

 

Αυτό, για εμένα, είναι ένα παράδειγμα σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης όταν τα συμφέροντα της πατρίδας και τα εθνικά θέματα δοκιμάζονται.

 

Ποιός λοιπόν καλλιεργεί τον «μύθου του βέτο του Βουκουρεστίου».

Στα εθνικά θέματα όπως και στις μεγάλες κρίσεις – όπως αυτή τους 2009-10, απαιτείται σοβαρότητα.

Δεν υπάρχουν πατριώτες και μη πατριώτες.

Υπάρχουν όμως εκείνοι που καπηλεύονται τον πατριωτισμό και εκείνοι που θέλουν πατριωτικά να υπηρετούν την Ελλάδα.

 

Όσο κι αν έφτιαξαν πολλοί καριέρες με ακραίες φωνές και συλλαλητήρια – επενδύοντας στον πόνο του Ελληνικού λαού, δεν βοήθησαν τα εθνικά συμφέροντα. Ούτε το 92, ούτε τώρα βοηθούν.

 

Οι δικές μας θέσεις είναι σαφείς και διαχρονικά συνεπείς.

 

Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει και πολλά να κερδίσει μέσα από έναν ισχυρό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

 

Και το ρόλο αυτό μπορούμε να τον κερδίσουμε μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία, την έξυπνη διπλωματία.

 

Αρκεί να ανατρέξουμε στην ιστορία για να πεισθούμε.

 

Η παράταξη μας έχει δείξει δείγμα γραφής και προς αυτήν τη κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε. Με τόλμη και αποφασιστικότητα.

 

Σε κάθε περίπτωση – η αξιοπιστία της χώρας μας ξεκινά από εμάς τους ίδιους>>.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης