Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
22/09/2017 | 06:35 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ο “χακί συνδικαλισμός”, οι δοκιμασμένες λύσεις και οι αυτόκλητοι “σωτήρες”

Ο

Η επιστολή στελέχους των ΕΔ βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους για το  λεγόμενο για λόγους συντομίας “συμδικαλιστικό ζήτημα” που απασχολεί το τελευταίο διάστημα.

Η θέση του militaire.gr  έχει εκφραστεί πάρα πολλές φορές θα την επαναλάβουμε για όσους παριστάνουν πως δεν την καταλαβαίνουν: δεν είμαστε υπέρ των πειραματισμών σ΄  ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και γι΄αυτό επιλέγουμε τη δοκιμασμένη λύση της ΠΟΕΣ. Δοκιμασμένη από την ίδια τη ζωή εδώ και περίπου 20 χρόνια, ειδικά στο θέμα σεβασμού της πειθαρχίας. Άλλες “λύσεις” που εμφανίστηκαν από το πουθενά χωρίς ακόμη να μας έχουν εξηγήσει ποιο είναι το κενό που ήρθαν να καλύψουν δεν έχουν πείσει και δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε σ΄ ένα παιχνίδι που θα οδηγήσει σε καταστάσεις σαν κι αυτές που κατά περιόδους ζήσαμε στα Σώματα Ααφαλείας.

Το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Καρβουνόπουλε.

Αφορμή της παρούσης επιστολής αποτελούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία επιχειρείται να προσαφθούν στο άρμα του λεγόμενου «χακί συνδικαλισμού». Να ξεκαθαρίσω ότι η επιστολή χωρίζεται σε δύο τμήματα: το πρώτο, το σύντομο, είναι ένας απλώς σχολιασμός στα γεγονότα. Καλό θα ήταν να έριχναν μια ματιά όλοι οι συνάδελφοι διότι το θέμα τους αφορά όλους, ακόμη κι εκείνους που αδιαφορούν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν. Το δεύτερο μέρος, το επεξηγηματικό, είναι αυτό που μπορεί να διαβάσει όποιος επιθυμεί να πληροφορηθεί γεγονότα και λεπτομέρειες.

Όποιος παρακολουθεί ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπου και παίζεται μεγάλο μέρος του ψυχολογικού παιχνιδιού), βλέπει ότι τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η υπερπληροφόρηση σε θεματολογία του συνδικαλισμού στις ΕΔ. Μάλιστα, κάποιοι (συγκεκριμένοι) τα αναλύουν όλα σε τόσο μεγάλο βαθμό διότι προφανώς τρέφουν κάποια βεβαιότητα (ή μάλλον φιλοδοξία είναι) ότι οι συνάδελφοι αδυνατούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει και χρειάζονται επεξηγήσεις και έτοιμες πληροφορίες. Το δε, καλύτερο είναι ότι, μέχρι να τελειώσει το ένα άρθρο έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον άλλα δύο παρόμοια.

Κάπως έτσι τον τελευταίο καιρό όλοι οι συνάδελφοι ανεξαιρέτως, μπαίνουν σε μια συνεχή διαδικασία να διαβάζουν πράγματα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες ούτε θα έπρεπε να τους αφορούν, ούτε να τους ενδιαφέρουν. Δυστυχώς μεγάλο μέρος αυτής της τεχνητής υπερπληροφόρησης δεν σχετίζεται μόνο με τη διαστρέβλωση πολλών γεγονότων και την αντίστοιχη παρουσίαση ανυπόστατων καταστάσεων ως πραγματικών, αλλά στρέφεται και συνεχώς εναντίον της Ομοσπονδίας επιχειρώντας να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις (η Ομοσπονδία  προς αποφυγή παρερμηνειών ώστε να μην εμπέσουμε στην τεχνητή παγίδα είναι μόνο η ΠΟΕΣ). Σε κάποια σημεία λοιπόν, επειδή από τους εν λόγω κυρίους η μη απάντηση προφανώς εκλαμβάνεται ως αδυναμία, αναγκαζόμαστε να θέτουμε εαυτόν σε έναν χορό απαντήσεων. Μόλις ξεκινήσουν αυτές, αρχίζουν να μας απευθύνονται δήθεν επικλήσεις του Ν.4407 ο οποίος προβλέπει να μην υπάρχουν διενέξεις κλπ, με την ελπίδα ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θα παραμείνουν αναπάντητες. Έχουμε φτάσει, δηλαδή, στο έσχατο σημείο των ορίων της λογικής, μόλις βάζεις στη θέση της την παραπληροφόρηση και τις ανυπόστατες μομφές, να «στην λένε» κιόλας.

Με αυτήν την πολυδοκιμασμένη και ομολογουμένως αξιόπιστη για το αποτέλεσμά της μέθοδο, εξωτερικεύουν προς όλους τους συναδέλφους (και όχι μόνο αυτούς) μια εικόνα ότι δήθεν «φαγωνόμαστε», ότι δεν υπάρχει ενότητα, ότι αρνούμαστε να πορευτούμε ως μία γροθιά κλπ και πάντα με έναν μόνο υπαίτιο. Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο: αν δεν απαντήσεις περνάει η λάσπη και η παραπληροφόρηση. Αν απαντήσεις «κατηγορείσαι» ότι δημιουργείς διενέξεις και υποθάλπτεις την ενότητα και το έτοιμο συμπέρασμα είναι ότι «εμείς θέλουμε αλλά αυτοί αρνούνται». Αυτός που τα ξεκινάει πρώτος βέβαια όλα, κατά έναν περίεργο τρόπο ουδέποτε υποθάλπτει την ενότητα, μήτε δημιουργεί διενέξεις. Αντίθετα είναι αυτοί που αναγκάζονται να απαντούν (και όχι όλες τις φορές) που παρουσιάζονται διαρκώς ως «ένοχοι».

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζει η προσπάθεια υλοποίησης ενός προφανούς πλην ανομολόγητου «σχεδίου»: αν δεν μπορούμε να διαλύσουμε την ΠΟΕΣ (βλ. γεγονότα ΕΣΠΕΑ, 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου, υποτιθέμενης απόσχισης Ενώσεων), αλλά ούτε να ελέγξουμε τον συνδικαλισμό (βλ. εγχείρημα ΠΟΜΕΝΣ), ας καταντήσουμε τότε όλοι γραφικοί ώστε τελικά να «αποδειχθεί» ότι είχαν δίκιο όλοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι δεν αξίζει να έχουν συνδικαλισμό οι ΕΔ και ότι όλοι οι συνδθικαλιστές είναι ίδιοι. Μόνο που όλοι στην ΠΟΕΣ και τις Ενώσεις έχουμε καταθέσει προ πολλού τα διαπιστευτήριά μας με πολλά τεκμήρια και δεν μπαίνουμε σε τέτοια παιχνιδάκια. Ο συνδικαλισμός στις ΕΔ δεν είναι παιχνιδάκι.

Δεν είμαστε, λοιπόν, όλοι ίδιοι και δεν ρίχνουμε όλοι λάσπη στον ανεμιστήρα. Όσον αφορά την περιβόητη ενότητα, η ΠΟΕΣ και οι υγιείς Ενώσεις που την περιβάλλουν έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη την καλή τους διάθεση. Όμως με μηνύσεις, συνεχή αρθρογραφία που συχνά αγγίζει και επίπεδα προσβολών, ακατάπαυστη παραποίηση της πραγματικότητας και επιθέσεις κάτω από το τραπέζι (έως ενίοτε και κάτω από τη ζώνη), ενότητα και σύμπνοια δεν μπορούν να υπάρξουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά προέρχονται μόνο από τη μία (ψευδεπίγραφη) κατεύθυνση.

Όπως άλλωστε έχουμε ξαναπεί, μέχρι πριν λίγους μήνες δεν γνωρίζαμε καν τι πάει να πει ένσταση, ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση ανακοπής, μήνυση σε συναδέλφους. Αυτός είναι ο σκοπός των επίδοξων αυτοκλήτων σωτήρων μας; Να καταθέτουν ενστάσεις και αιτήσεις ανακοπής λειτουργίας; Έτσι εκφράζεται η ενότητα από αυτούς που αντιμάχονται την ΠΟΕΣ; Κάποιοι –και αυτό συμπεριλαμβάνει και κάποιους συγκεκριμένους δημοσιογράφους (επίδοξους και μη)- μάλλον δεν έχουν κατανοήσει πως όταν ασχολείσαι με δημόσια πράγματα και λαμβάνεις δημόσιες τοποθετήσεις πρέπει να ανέχεσαι και τη δημόσια κριτική. Αυτό αφορά όλους μας, το δε παιχνιδάκι των δήθεν εντυπώσεων έχει προ πολλού ξεθωριάσει.

Συμπερασματικά λοιπόν, όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς επιχειρείται. Ο συνδικαλισμός στις ΕΔ είναι υπαρκτή πραγματικότητα μετά από αγώνες ετών, πολύ ιδρώτα και αρκετό πόλεμο –δυστυχώς ακόμη κι εκ των έσω. Όμως όχι μόνο δεν πρόκειται να φύγει αλλά είναι στη φάση της εδραίωσης κιόλας, ο δε στρουθοκαμηλισμός κάποιων που προσποιούνται ότι δεν υπάρχει, καλό θα ήταν να αναθεωρηθεί. Τα αποτελέσματα του κόπου της ΠΟΕΣ τα βλέπουμε καθημερινά σε πολλά επίπεδα, με κυριότερο το μισθολόγιο όπου εξακολουθεί να δίνεται ένας σημαντικός αγώνας. Αν δεν υπήρχε ιδίως η απόφαση του ΣτΕ, σήμερα θα ήμασταν όλοι πολύ παρακάτω, σε εντελώς διαφορετικά μισθολογικά επίπεδα. Και εν τέλει, πώς να συνταχθείς με κάποιους οι οποίοι στην μεγάλη μάχη του μισθολογίου εμφανίστηκαν στη Βουλή κι αντί να μιλήσουν για το μισθολόγιο που ήταν να ψηφιστεί αναλώθηκαν να βγάζουν λόγο εις βάρος της ΠΟΕΣ ενημερώνοντας μέχρι και ότι είχαν καταθεσει αίτηση ανακοπής λειτουργίας της;

Συνεπώς όλοι οι συνάδελφοι επιβάλεται να άρουν την αναβλητικότητά τους, να εξετάσουν μόνοι τους τα γεγονότα, να κρίνουν δίχως έτοιμες αναλύσεις τρίτων, να κλείσουν τ’αφτιά στους καταστροφολόγους, να δουν την πραγματικότητα και να αποφασίσουν να συμμετάσχουν ενεργά, συντασσόμενοι στον κοινό αγώνα με την εγγραφή τους στις υγιείς Ενώσεις των περιοχών τους. Οι δε αυτόκλητοι σωτήρες μας που ποτέ δεν εμφανίστηκαν πουθενά, ποτέ δεν συμμετείχαν, ποτέ δεν έκαναν τίποτα, ας συνεχίσουν να φωνάζουν όσο το επιθυμούν αφού αυτός είναι ο σκοπός ζωής τους. Το καντηλάκι ούτως ή άλλως σώνεται.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Σημαιοφόρος (Ε) Δ. Μεθενίτης ΠΝ

Πρόεδρος Ενώσεως Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητος Καλύμνου (ΕΣΠΕΕΚΑ)

Κλείνοντας με το κυρίως μέρος της επιστολής μνημονεύσαμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Επειδή εμείς, στην ΠΟΕΣ, δεν ακολουθούμε τον δρόμο που έχουν επιλέξει κάποιοι άλλοι, σε τούτο το δεύτερο μέρος θα αποδείξουμε του λόγου το αληθές με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και περιστατικά. Επισημαίνεται ότι τα παρακάτω είναι εντελώς ενδεικτικά και έχουν επιλεγεί μέσα από ένα τεράστιο εύρος παρομοίων περιστατικών, κυρίως όμως έχει επιλεγεί για ευνόητους λόγους η αρθρογραφία της άλλης πλευράς. Καλό θα ήταν να σπαταλήσουν λίγα λεπτά από την καθημερινότητά τους οι συνάδελφοι για να κατανοήσουν όλο το παιχνίδι που παίζεται.

Να ξεκαθαρίσω κάτι πάρα πολύ σημαντικό: από όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια, επί της ουσίας δεν έχω γράψει τίποτα. Όλα είναι βασισμένα σε ανακοινώσεις ή δελτία τύπου άλλων, σε αρθρογραφίες άλλων, σε δημόσιες τοποθετήσεις άλλων. Από την πλευρά μου το μόνο που έκανα ήταν η συγκέντρωση, μια «χωροταξική» ταξινόμηση και η τοποθέτηση κάποιων ενδεικτικών πραγματικών περιστατικών που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Όλα αυτά τα ξεκαθαρίζω για να μην έχουμε την παραμικρή παρερμηνεία.

α) Υποτιθέμενη δράση και παρουσιαζόμενη απραξία

Σε περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε ως καταγγελία στο διαδίκτυο την 18-Αυγ-17 και αφορούσε την περιφερειακή ενότητα της Ενώσεως στην οποίαν προεδρεύω, παρουσιάστηκε αρκετές μέρες μετά (23-Αυγ-17) από το ψευδεπίγραφο σωματείο ως δήθεν αποτέλεσμα δική τους παρέμβασης και μάλιστα «…χωρίς να είχε την παραμικρή όχληση από καμία Ένωση Στρατιωτικών…». Η πραγματικότητα είναι ότι προσωπικά ασχολήθηκα επί δύο μέρες για να διαπιστώσω τι ακριβώς συνέβη με το καταγγελλόμενο συμβάν. Όμως επειδή αφενός ως Ένωση έχουμε μια πάγια τακτική να κρατάμε τα πράγματα σε χαμηλούς τόνους, αφετέρου επειδή δεν υπήρχε η επιθυμία για δημοσία απάντηση από έτερο σχετιζόμενο μέρος ως εκ τούτου δόθηκε λύση δίχως να δημοσιοποιηθεί τίποτα.

Για την ιστορία, στο ευχαριστήριο του ψευδεπίγραφου σωματείου μνημονεύεται δήθεν λύση στο πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρξε καν πρόβλημα, η καταγγελία ήταν παντελώς ανυπόστατη, κι επιπρόσθετα διαπιστώθηκε ότι τα Γενικά Επιτελεία ήδη από πριν είχαν εντοπίσει ότι στο συγκεκριμένο πεδίο υπήρχε πρόβλημα και παράλληλα, περιθώριο βελτιώσεων και ασχολούνταν ούτως ή άλλως με το θέμα από μόνα τους. Με αυτόν τον πρακτικό τρόπο (ότι η ΕΣΠΕΕΚΑ δεν έβγαλε ανακοίνωση) επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί και ότι δεν κάναμε τίποτε για πρόβλημα του προσωπικού αλλά και ότι μεσολάβησε το ψευδεπίγραφο σωματείο. Μόνο που για κακή τους τύχη (το οποίο προφανώς δεν υπολόγισαν) αλληλογραφία υφίσταται παρόλο δεν δημοσιοποιήθηκε.

β) Φερόμενες αποχωρήσεις Ενώσεων από την ΠΟΕΣ

Σε πλήθος αρθρογραφιών όπου περιέργως η μία βασίζεται στην άλλη και όλες καταλήγουν σχεδόν πάντοτε στην ίδιαν πηγή, έχουμε «πληροφορηθεί» εσχάτως ότι από την ΠΟΕΣ έχουν αποχωρήσει πολλές Ενώσεις για να προσχωρήσουν στο ψευδεπίγραφο σωματείο. Μάλιστα υφίσταται και άρθρο (8-Σεπ-17) με τον βαρύγδουπο τιτλο «Μέσα σε 5 μήνες η ΠΟΕΣ έχασε 9 σημαντικές ενώσεις που προσχώρησαν στην ΠΟΜΕΝΣ» που αποσκοπούσε (σχεδόν πολιτικά) σε δημιουργία κλίματος «παράστασης νίκης» υπέρ του ψευδεπίγραφου σωματείου.

Ας αποκαταστήσουμε τα πράγματα μια και καλή: εξαρχής υπήρξαν τρεις συγκεκριμένες Ενώσεις (Ηπείρου, Κ.Μακεδονίας και Θεσσαλίας) που έβαλαν στο τραπέζι τις δικές τους ατζέντες και κατ’ουσίαν διαχώρισαν την πορεία τους από τη γενική κοινή (να υπενθυμίσω σχετική επιστολή μου που είχατε δημοσιεύσει την 29-Μαρ-16). Όποιος επιθυμεί να το αμφισβητησει, καλά θα κάνει πρώτα να δει πως κινήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τα ίδια τους τα Καταστατικά (όπως πχ η απευθείας επικοινωνία τους με Υπουργούς ή και Αρχές παρακάμπτωντας συστηματικά την Ομοσπονδία).

Το τελευταίο διάστημα, αυτές οι τρεις Ενώσεις με διάφορα τεχνάσματα πλαισιώθηκαν από κάποιες άλλες, όπου εν αντιθέσει με τους ισχυρισμούς περί δήθεν «εκπλήξεωνς» και «αποσχίσεων» μας ήταν όλες αναμενόμενες. Μάλιστα έχουν γνώση οι φύλακες και για άλλες προσπάθειες που γίνονται κάτω από το τραπέζι ώστε να παρουσιαστούν και άλλες «εκπλήξεις», αλλά δεν είναι της παρούσης να σχολιαστούν. Θέλω να πιστεύω ότι οι προσπάθειες αυτές δεν γίνονται εις γνώση του ψευδεπίγραφου σωματείου. Πιο συγκεκριμένα:

  1. (1)Η Ένωση Λάρισας (ΕΣΠΕΕΛ) που εδώ και μήνες ήταν γνωστό ότι επίκειται «αναχώρηση» μιας και είχε βιαστεί να προαναγγείλει εξελίξεις προ αρκετών μηνών (25-Μαϊ-17) με ένα κοινό ανακοινωθέν με έτερη Ένωση. Μετά την γενικότερη κατακραυγή ακόμη κι των έσω, βγήκε διευκρινιστική ανακοίνωση (26-Μαϊ-17) με την οποίαν δήθεν θα αναμένονταν οι δικαστικές αποφάσεις, παραθέτωντας επί λέξει «Παραμένουν μέλη της Π.Ο.Ε.Σ. εκτός και αν η Πολιτεία ή η Δικαιοσύνη αποφανθεί κάτι διαφορετικό.». Τελικά η εν λόγω Ένωση φάνηκε ανακόλουθη ακόμα και ως προς την ίδιαν της την ανακοίνωση αφού την 4-Σεπ-17 ανακοινώθηκε η προσχώρησή της στο ψευδεπίγραφο σωματείο δίχως φυσικά να έχει μεσολαβήσει κάποια δικαστική απόφαση, παρά το γεγονός ότι σιγά-σιγά μπαίνουμε σε φάση να έρθουν και αυτές και δεν θα χρειαζόταν να περιμένει πολύ. Πιθανολογώ ότι ίσως να προείχαν τα «συνέδρια», ποιος ξέρει;

Φυσικά να υπενθυμίσουμε κάτι που είχε προηγηθεί και πιο συγκεκριμένα το κοινό ανακοινωθέν της 11-Απρ-17 των Ενώσεων Στρατιωτικών ανά την επικράτεια, με το οποίο οι Ενώσεις εξέφρασαν την στήριξή τους στον Πρόεδρο της ΠΟΕΣ. Η Ένωση της Λάρισας δεν είχε συνυπογράψει το συγκεκριμένο ανακοινωθέν, το οποίο ούτε καν τότε δεν μας είχε προκαλέσει έκπληξη αφού ήταν ήδη γνωστό το πώς κινείτο.

Βέβαια εδώ να προσθέσουμε και ένα ακόμη αξιοπερίεργο γεγονός:

σύμφωνα με το ισχυον καταστατικό για να γίνει μια τέτοια κίνηση έπρεπε να είχε περάσει πρώτα από έγκριση της ΓΣ. Στο διαδίκτυο όμως διαβάζουμε ανακοίνωση της ίδιας της Ενώσεως, η οποία με ημερομηνία 17-Σεπ-17 «Με την ολοκλήρωση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΠΕΛ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία των μελών η απόφαση του Δ.Σ. για τη εγγραφή της ένωσης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ).», δηλαδή πρώτα έγινε η «απόσχιση», μετά έγινε η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του ψευδεπίγραφου σωματείου, και πολύ μετά (αφού είχαν εκλέξει έως και μέλη στο ΔΣ) έγινε ΓΣ και πέρασε από έγκριση το ενδεχόμενο να… φύγει από την ΠΟΕΣ. Ουδέν σχόλιον, εξάλλου μάλλον θα θέλουν να το σχολιάσουν οι κύριοι του ψευδεπίγραφου σωματείου που δείχνουν να γνωρίζουν καλά τέτοια ζητήματα διότι συνεχώς σχολιάζουν δήθεν επί της νομιμότητας.

  1. (2)Η Ένωση Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ) που παρουσιάστηκε με ανακοίνωση την 8-Σεπ-17 ως μια ακόμα προσχώρηση «έκπληξη», συμμετείχε κανονικά στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΕΣ τον περασμένο Απρίλιο. Βεβαίως το μόνο μέλημά της ήταν να αναβαλλόταν το Συνέδριο, αλλά οι κατά τα λοιπά φιλότιμες προσπάθειές του συμμετέχοντος προέδρου της έπεσαν απελπιστικά στο κενό. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω Ένωση πέραν του έτους πίσω συμετείχε στην κίνηση του ΠΑΣΕΔ (την οποίαν θα μνημονεύσουμε πιο κάτω) η οποία στράφηκε κατ’ επανάληψη κατά της ΠΟΕΣ. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι με κοινή Ανακοίνωση της 30-Μαϊ-16 γνωστοποιείτο η «επιτροπή εκπροσώπησης», στην οποίαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΘ μαζί με ένα ακόμα μέλος ήταν πρώτοι-πρώτοι στον κατάλογο. Κατά τα λοιπά η ΕΣΠΕΘ ήταν μέλος της ΠΟΕΣ που αποσχίστηκε και που προκάλεσε έκπληξη κι από πάνω.
  1. (3)Πάνω κάτω στο ίδιο μοτίβο βρισκόταν και η Ένωση Κεντρική Μακεδονίας, η οποία κατά το παρελθόν με το υπ’αριθμ. 193/2015 έγγραφό της (27-Νοε-15) είχε αναγγείλει την (ήδη) «εδώ και καιρό αποστασιοποίησή της από την ΠΟΕΣ…». Βέβαια στο συνέδριο του Απριλίου συμμετείχε κανονικά και ουδείς εξ ημών κατέθεσε ένσταση επ’αυτού (αν και η λογική έλεγε ότι θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Αλλά όπως βλέπετε είμαστε τόσο… κακοί συνάδελφοι που δεν κρατάμε κακία απολύτως σε κανέναν). Για την ιστορία η εν λόγω… προσάρτηση έκπληξη ανακοινώθηκε την 18-Ιουν-17. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι οι αυτές οι «τρεις Ενώσεις» την 12-Ιαν-17 δηλαδή πολύ καιρό πριν τις προσαρτήσεις-«έκπληξη», είχαν ζητήσει μέχρι και παρέμβαση της δικαιοσύνης κατά του ΔΣ της ΠΟΕΣ, με αιτιάσεις που απεδείκνυαν ότι οι φιλόδοξοι συνδικαλιστές ουτε καν το καταστατικό της Ομοσπονδίας δεν γνώριζαν παρά την αυτοδιαφημιζόμενη πολυετή ενασχόλησή τους με τα Κοινά, και γι’αυτό εξάλλου ουδείς ασχολήθηκε με το αίτημά τους (εκτός βέβαια αν η ΠΟΕΣ ελέγχει και τη Δικαιοσύνη, όπου η αλήθεια είναι πως για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, μάλλον είναι το μόνο που δεν έχουμε ακούσει έως σήμερα).
  1. (4)Η ΕΣΠΕΑΜΘ (Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης) ήταν μια δική μας βασικότατη Ένωση στην οποίαν μάλιστα ήταν επί σειρά ετών Πρόεδρος ο επί δύο θητείες εκλεγμένος νυν Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣ. Την Ένωση αυτή εμείς την παροπλίσαμε, διότι ως απόρροια του Ν.4407 έφυγαν (κυριολεκτικά) όλα τα μέλη της προς τις Ενώσεις Καβάλας, Ροδόπης και Ξάνθης. Ακριβώς επειδή ήταν Ένωση δίχως μέλη πλέον, κάποιοι ελάχιστοι πήραν εκ των υστέρων τα αποφάγια της, άλλαξαν έδρα πάντα όλως τυχαίως σε περιοχή που δεν είχαμε άλλη Ένωση (Δράμα), και την παρουσίασαν ως δήθεν νεοϊδρυθείσα «με την υπ’ αριθμ. 48/2017 διαταγή του Ειρηνοδικείου Δράμας» που είδε το φως το αληθινό και άλλαξε στρατόπεδο (ανακοίνωση 3-Ιουλ-17). Βεβαίως, ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα υπάρχει για άλλη μια φορά.
  1. (5)Η Ένωση Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΕΣ όπου έλαβε μέρος διά του αντιπροσώπου της, ο προαναφερθείς μας έκανε ολόκληρη διάλεξη ότι «οι στρατιωτικοί φοβούνται για μηνύσεις» διότι «παρανομούν και γι’αυτό το συνέδριο πρέπει να αναβληθεί» και άλλα δακρύβρεχτα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από τους παρευρισκομένους αντιπροσώπους. Η εν λόγω Ένωση αν και τον Απρίλιο ήταν στην ΠΟΕΣ, περίπου ένα μήνα μετά (18-Μαϊ-17) ανακοινώθηκε ότι γίνεται προσχώρηση «έκπληξη» στους ψευδεπίγραφους. Υποθέτω ότι τους πέρασαν γρήγορα οι φοβίες για μηνύσεις και οι υπόνοιες για παρανομίες. Επίσης υποθέτω ότι αν το συνέδριο είχε αναβληθεί, η Ένωση Αιτωλοακαρνανίας θα είχε… παραμείνει στην ΠΟΕΣ (να κάνουμε και λίγο χιούμορ).
  1. (6)Σε σχετικά πρόσφατη αρθρογραφία που μνημονεύτηκε και παραπάνω, πάντοτε παραπλανητικά παρουσιάζονται οι Ενώσεις Δυτικής Αττικής και Νοτίου Τομέα Αττικής να έχουν αποχωρήσει από την ΠΟΕΣ. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένες Ενώσεις δεν ήταν ποτέ μέλη της ΠΟΕΣ και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η αποχώρησή τους. Το ίδιο ισχύει και για άλλη Ένωση, εκτός Αττικής που είναι στα σκαριά να ανακοινωθεί σχετικά σύντομα, πάντα ως έκπληξη.
  1. (7)Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει οσονούπω η Ένωση Ανατολικής Αττικής, αφού εκκρεμεί προσεχώς δικαστήριο για κάποιες πολύ σοβαρές παρατυπίες που έχουν γίνει από την απέναντι πλευρά και πιο συγκεκριμένα αφού πρώτα είχε ιδρυθεί στην ίδια περιοχή Ένωση από στελέχη της (ουσιαστικά πρώην) ΕΣΠΕΑ, μετά από λίγο καιρό βγήκε στην επιφάνεια και δεύτερη, μεταγενέστερη, Ένωση που πρόσκειται στο ψευδεπίγραφο σωματείο, το οποίο απαγορεύεται από τον Ν.4407 που οι ίδιοι επικαλούνται κατά το δοκούν κάθε τρις και λίγο και για τον λόγο αυτόν έγινε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
  1. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι μόνες Ενώσεις που έχουν αποχωρήσει (από τις παρουσιαζόμενες) είναι δύο, και όχι εννιά. Οι δε υγιείς Ενώσεις που έχουν συστήσει την ΠΟΕΣ με τις προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες, παραμένουν ακλόνητες και συνεχίζουν απερίσπαστες το έργο τους. Δεν επιδίδονται ούτε σε ανούσια αρθρογραφία όπως οι υπόλοιπες, ούτε σε λοιπές ανούσιες δραστηριότητες. Ευτυχώς δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου βέβαια. Και βεβαίως, η όλη παρουσίαση ότι δήθεν οι Ενώσεις η μία μετά την άλλη «καταλαβαίνουν την πραγματικότητα» και αποχωρούν από την ΠΟΕΣ, είναι ένα αστείο τέχνασμα που έχει στηθεί με ιδιαίτερη σπουδή ώστε να προκαλέσει σύγχυση και εσφαλμένες εντυπώσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι από την ΠΟΕΣ επί της ουσίας δεν έχει αποχωρήσει κανείς μέχρι σήμερα.

γ) Παραπληροφόρηση και υπερβολές ακόμη κι επί νομικών / δικαστικών ζητημάτων. Ενδεικτικά:

    (1) Μόλις πριν λίγο καιρό το ψευδεπίγραφο σωματείο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ομοσπονδίας μέχρι να εξεταστούν οι δύο (παρακαλώ!) αιτήσεις ανακοπής που είχαν καταθέσει εναντίον της ΠΟΕΣ. Φυσικά αυτό δεν έγινε δεκτό από το Δικαστήριο και όχι μόνο αυτό, αλλά στην συνέχεια, στο επικοινωνιακό παιχνίδι το ψευδεπίγραφο σωματείο παρουσίασε με ανακοίνωση της 6-Ιουλ-17 μέσα στη γενικότερη αμηχανία τους ότι «Το Δικαστήριο όμως έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος λήψεως κάποιου ειδικότερου μέτρου και παρέπεμψε την εξέταση των όλων των νομικών και πραγματικών ζητημάτων στις δίκες των ανακοπών, απορρίπτοντας παράλληλα, την πρόσθετη παρέμβαση πρωτοβαθμίων Ενώσεων υπέρ της ΠΟΕΣ.». Παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκαν έχω και οι ίδιοι να ομολογήσουν ότι προσέφυγαν για θέμα δίχως αντίκρυσμα εξου και η πόρτα που έπεσε από το Δικαστήριο, και πάλι κατάφεραν να παρουσιάσουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτόν η ΠΟΕΣ έβγαλε την 6-Ιουλ-17 ανακοίνωση με την οποίαν κοινοποίησε σε όλους το έγγραφο του Δικαστηρίου το οποίο ρητώς απεδείκνυε ότι η προαναφερθείσα παρέμβαση των είκοσι δύο (22) Ενώσεων έγινε δεκτή. Φυσικά πίσω από αυτό υπάρχει και μια ακόμα λεπτομέρεια που ξεφεύγει της προσοχής, ότι για την ΠΟΕΣ οι Ενώσεις ήταν εκεί. Για τους ψευδεπίγραφους οι Ενώσεις που τους στηρίζουν φαίνονται μόνο στο διαδίκτυο ως ανακοινώσεις-«έκπληξη»… Είναι και αυτό μια πικρή αλήθεια.

    (2) Πριν λίγες ημέρες ήταν η εκδίκαση της μίας αιτήσεως ανακοπής λειτουργίας του ψευδεπίγραφου σωματείου κατά της ΠΟΕΣ. Η ΠΟΕΣ που επίσης έχει καταθέσει αίτηση ανακοπής εις βάρος τους, ζήτησε το προφανές: οι αιτήσεις να συνεκδικαστούν αφού αφορούν ακριβώς το ίδιο θέμα. Τίποτε περισσότερο. Το αίτημα αυτό επειδή ήταν λογικό, δίκαιο και δεν έθιγε κανέναν, έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο. Επειδή ενδεχομένως στο ψευδεπίγραφο σωματείο δεν περίμεναν κάτι τέτοιο, ήδη από την Παρασκευή 15-Σεπ-17 είχε ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι «πληροφόρησης» από συγκεκριμένα διαδικτυακά μέσα με το πομπώδες θέμα «Στα δικαστήρια η ΠΟΜΕΝΣ κατά της ΠΟΕΣ του Τσουκαράκη» (18-Σεπ-17) γνωστοποιώντας την ανακοίνωση της ίδιας ημέρας του ψευδεπίγραφου σωματείου, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα δήθεν αγανάκτησης μετά. Παρεμπιμπτόντως, η ΠΟΕΣ δεν είναι κτήμα του Τσουκαράκη, θα πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουν ότι παμψηφεί εκλέγεται συνεχώς. Αυτό κάτι δείχνει. Όμως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η φρασεολογία που πλέον δειχνει να αναβαθμίζεται: «Είναι προφανές ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ΠΟΕΣ ανέμενε την ψήφιση συγκεκριμένου άρθρου στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, το οποίο, κατά φωτογραφικό και αντισυνταγματικό τρόπο, θα επιχειρούσε να θεραπεύσει και να νομιμοποιήσει όσα έχουν συμβεί στο σωματείο αυτό.». Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν περιττό να το σχολιάσουμε αλλά πλέον η λάσπη έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα: η ΠΟΕΣ σε πείσμα όλων έχει πάρει απόφαση από τον Άρειο Πάγο, έχει κερδίσει δύο αποφάσεις στο ΣτΕ, έχει στο ενεργητικό της θριάμβους εις βάρος ασφαλιστικών μέτρων κλπ καθ’όλα τα χρόνια (και με όλες της μορφές της), μετά από μεγάλους αγώνες έπεισε ότι πρέπει να γίνει νομοθέτηση του συνδικαλισμού, και έρχονται οι κυριολεκτικώς χθεσινοί και κάνουν (νομίζω για πρώτη φορά) λόγο για «φωτογραφική αντισυνταγματικότητα», αφήνωντας μάλιστα να εννοηθεί ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο επιχειρείται να καλυφθεί κάποια δήθεν παρανομία. Δεν ντρεπόμαστε καθόλου…

Για μία ακόμη φορά το ψευδεπίγραφο σωματείο επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με δεύτερη ανακοίνωσή του την 18-Σεπ-17 με τον πομπώδη τίτλο «Δικαιοσύνη: Η ΠΟΜΕΝΣ στέλνει στο εδώλιο το εργοδοτικό σωματείο» μνημονεύει μεταξύ άλλων ότι «Όταν κάποιος αισθάνεται σύννομος με το Ν.4407/2016, εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου και ζητάει με το κεφάλι ψηλά να εκδικαστεί η υπόθεση άμεσα. Το εργοδοτικκό σωματείο για το οποίο η ΠΟΜΕΝΣ προσέφυγε στα δικαστήρια, σήμερα έκανε ακριβώς το αντίθετο.», παραβλέποντας φυσικά όλες τις άλλες λεπτομέρειες, μεταξύ άλλων και πως όταν το ίδιο ακριβώς το κάνουν εκείνοι είθισται να παρουσιάζεται ως «θρίαμβος κατά της ΠΟΕΣ Τσουκαράκη» και «απόφαση-σταθμός».

Εντωμεταξύ στην ίδιαν ανακοίνωση υπάρχει γενικότερα θησαυρός χαρακτηρισμών που αν μη τι άλλο δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας (ίσως επειδή δεν δείχνει να τους βγαίνει τίποτε). Ας σημειώσουμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκφράσεις: «Το σωματείο αυτό, με δικονομικά τεχνάσματα της τελευταίας στιγμής, ζήτησε επιτακτικά να αναβληθεί η συζήτηση της ανακοπής που είχε καταθέσει η  Ομοσπονδία μας, κάτι που είχαμε προβλέψει ήδη από χθες και ανακοινώσει σχετικά. Το περιμέναμε ότι θα αποφύγουν την εκδίκαση και θα ικετέψουν για αναβολή! ». Τελικά δεν έχουμε καταλάβει, η ΠΟΕΣ πήρε την αναβολή με δικονομικά τεχνάσματα, επειδή ζήταγε η επιτακτικά να αναβληθεί ή επειδή ικέτευε; Διότι και τα τρία μαζί στην ίδιαν πρόταση για το ένα και μοναδικό αίτημα είναι αδύνατον να έχουν συμβεί.

   (3) Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπόθεση της ΕΣΠΕΑ (Αττικής). Για όσους θυμούνται, είχαμε μέχρι και ανακοινώσεις περί αποφάσεως-σταθμού ως προς την απονομής δικαιοσύνης κλπ. Πιο συγκεκριμένα, με άρθρο συγκεκριμένης ιστοσελίδας με τίτλο «Ραγδαίες εξελίξεις στον χακί συνδικαλισμό – Απόφαση-σταθμός της Δικαιοσύνης» τονιζόταν ότι «Θετικά απάντησε σήμερα το Μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλλει στρατιωτικοί για να μπορέσουν να γίνουν μέλη και να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απόφαση-σταθμό της Δικαιοσύνης η οποία βάζει φρένο σε όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στις Ενώσεις Στρατιωτικών σε όλη την Ελλάδα…» (15-Οκτ-16). Είχε προηγηθεί πανηγυρική ανακοίνωση του ΣΕΕΝΣΑ με ίδια ημερομηνία.

Η πραγματικότητα βέβαια ήταν για μια ακόμα φορά διαφορετική: σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από Πρωτοδικεία Καταστατικά των Ενώσεων, ένας Στρατιωτικός απαγορεύεται να είναι ταυτόχρονα εγγεγραμμένος σε δύο παρεμφερή Ενώσεις. Οι εν λόγω κύριοι που είχαν κάνει «σαματά» τότε με αποτέλεσμα κατ’ ουσίαν να αναβάλλονται συνεχώς οι ΓΣ της ΕΣΠΕΑ (με προφανή πλην ανομολόγητο απώτερο σκοπό να μην ενεκρινόταν η αλλαγή του Καταστατικού ώστε η έως τότε μεγαλύτερη Ένωση της χώρας να μην συμμετείχε στις επικείμενες αρχαιρεσίες της ΠΟΕΣ), ήθελαν να εγγραφούν εν αντιθέσει με τα όσα προέβλεπε το Καταστατικό. Τότε είχε υπάρξει ολόκληρη ιστορία περί δήθεν αρνήσεως από πλευράς ΕΣΠΕΑ να αποδεχθεί τις εγγραφές, αλλά η πραγματικότητα ήταν ότι οι ενδιαφερόμενοι αρνούνταν να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι και σε άλλα Σωματεία, όπως προέβλεπε το καταστατικό. Μάλιστα, στη συνέχεια της ιστορίας απέστειλαν μέχρι και εξώδικο, το οποίο κατέληγε «Καταγγέλλουμε την παράνομη, αντικαταστατική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά σας. Σας καλούμε να παύσετε κάθε παράνομη, αντικαταστατική και αντισυνδικαλιστική ενέργεια  που οδηγεί σε απαξίωση της ΕΣΠΕΑ και να απαντήσετε στα ανωτέρω ερωτήματα. Δηλώνουμε ότι σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε για μία ακόμη φορά στα αρμόδια Δικαστήρια, για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και την αποκατάσταση της νομιμότητας.» (αναρτήθηκε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες την 30-Μαρ-17). Για την ιστορία, το πρώτο μνημονευθέν συνέδριο στο οποίο προσήλθαν οι συγκεκριμένοι κύριοι είναι το ιστορικό πρώτο συνέδριο με τις έτοιμες δακτυλογραφημένες ενστάσεις.

Τέλος πάντων, το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν να προσφύγουν για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έγιναν δεκτά δίχως όμως να εκδικαστούν (καθ’όσον προσωρινά, άρα ανούσια για περαιτέρω ενασχόληση). Όταν προ ελαχίστων ημερών (18-Σεπ-17) η υπόθεση αυτή ήρθε ή ώρα να συζητηθεί στο ακροατήριο, οι τότε φωνάσκοντες και δήθεν πανηγυρικά δικαιωμένοι ενδιαφερόμενοι απλώς υποχώρησαν και δεν συνέχισαν την ιστορία διότι πολύ απλά ήξεραν ότι δεν θα δικαιώνονταν (αν ήξεραν το αντίθετο φυσικά και δεν θα έκαναν πίσω). Αυτό ονομάζεται στρατηγικά ως άτακτη υποχώρηση, απλά για την ιστορία και αυτό.

   (4) Αναφορικά με τις περιγραφές, ότι δήθεν το ψευδεπίγραφο σωματείο είναι η μόνη αναγνωρισμένη Ομοσπονδία και λοιπά δακρύβρεχτα, πρέπει να ξεκαθαριστεί μια και καλή ότι ο Ν. 4407/2016 δεν ήρθε μόνος του αλλά προστέθηκε στον προϋπάρχοντα Ν. 1264/1982 και αφορούσε ρητώς την ΠΟΕΣ διότι πολύ απλά η ΠΟΕΣ ήταν που έδωσε όλα τα χρόνια τον μεγάλο αγώνα της αναγνώρισης και θεσμοθέτησης. Εϊναι δε, προφανές, ότι δεν είναι εφικτή η πολύπλευρη εκπροσώπηση διότι πιθανότατα θα δημιουργούσε ζητήματα πειθαρχίας στις ΕΔ και η ΠΟΕΣ έχει αποδείξει όλα τα χρόνια ότι με την στάση της αποτελεί θεματοφύλακα της πειθαρχίας στο στράτευμα.

Δεύτερον, η ΠΟΕΣ φυσικά και δεν προέκυψε ως παρθενογέννεση εν έτει 2017 όπως παραπλανητικά παρουσιάζεται. Η ΠΟΕΣ προέκυψε επίσημα το 2013, με διαδικασίες που με τη σειρά τους είχαν προκύψει από την προϋπάρχουσα κατάσταση (ΣΥΣΜΕΔ) μέσω των πρωτοβάθμιων Ενώσεων (κίνηση που ξεκίνησε το 2012). Εν προκειμένω, το ψευδεπίγραφο Σωματείο πρώτα ιδρύθηκε σαν κομήτης εν έτει 2017 από το πουθενά, ελπίζοντας δήθεν κάτι να προλάβει (και το οποίο συνεχώς διατυμπανίζει) και μάλιστα με την ίδιαν ακριβώς επωνυμία αλλά διαφορετικό ακρωνύμιο και στη συνέχεια (μόλις πρόσφατα) προέβη σε όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες. Αυτό, τα λέει όλα.

δ) Πολύπλευρη εκπροσώπηση

Στον γενικότερο αγώνα… κατασκευής ειδήσεων προέκυψε και ότι οι ψευδεπίγραφοι προωθούν τους ΕΜΘ και τους ΕΠΟΠ εν αντιθέσει με την ΠΟΕΣ που παρουσιάζεται  προφανώς τους έχει ξεχάσει. Πολύ πρόσφατα άρθρα κάνουν λόγο για «τιμή που γίνεται στους ΕΜΘ και τους ΕΠΟΠ» με τη συμμετοχή τους στο ΔΣ. Επί τούτου και επειδή μάλλον το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη, απλώς να αναφέρω ότι σχεδόν σε όλα τα ΔΣ των υγιών Ενώσεων και της ΠΟΕΣ υπάρχουν εκλεγμένοι ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, για να μην πω και για την γνωστή περίπτωση του ΓΓ του πάλαι ποτέ ΣΥΣΜΕΔ που όταν έτρωγε ποινές από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ κάποιοι άλλοι, σήμερα πρωτοστατούντες συνδικαλιστικά (και ίσως όχι μόνο), ούτε το σχολείο δεν πρέπει να είχαν βγάλει.

ε) Καρέκλες

Στις ιστορικές αρχαιρεσίες της ΠΟΕΣ το 2014, διαπιστώθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα: συγκεκριμένες Ενώσεις που συμμετείχαν με μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων δήθεν διαφημίζοντας τον μεγάλο αριθμό μελών τους, είχαν αρνηθεί επί σειρά μηνών να υποβάλουν καταλόγους μελών ως και ήταν η υποχρέωσή τους. Για την ιστορία εκ των υστέρων απεδείχθη ότι δεν υπήρχε αντιστοιχία και ιδίως τη μία περιπτωση, κάτι που επιβεβαιώθηκε με απόλυτη πανηγυρικότητα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο, όπου όσους αντιπροσώπους είχαν όλες οι Ενώσεις το ‘17, σχεδόν τόσους είχε (με απελπιστικά λιγότερα μέλη) μόνο η προαναφερθείσα το ‘14. Τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο κατά τη διενέργεια εκλογών, το αφήνω στην κρίση του καθενός να το συμπεράνει.

Την ίδια στιγμή (σεβαστές οι προσωπικές επιλογές του καθενός), υπήρξε σε άλλη Ένωση συγκεκριμένος Αξιωματικός ο οποίος αν και επέλεξε να καταθέσει αίτηση αποστρατείας, περιέργως παρέμεινε στη θέση του στην Ένωση δίχως να παραιτείται, κάνοντας χρήση ενός δικαιώματος που είχε μπει στο καταστατικό για μια πολύ ειδική και πολύ διαφορετική περίπτωση (και σίγουρα όχι του αιτήματος αποστρατείας). Μάλιστα, ο εν λόγω κύριος φέρεται να συνεχίζει να είναι σύμβουλος στην εν λόγω Ένωση (ΕΣΠΕΘ) πάντοτε με πρόσχημα το ενδιαφέρον του για τα εν ενεργεία στελέχη, εμμονή που προκαλεί απορίες διότι προβλήματα έχουν και οι απόστρατοι των οποίων οι Ενώσεις τους θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις… πολύτιμες γνώσεις ενός ανθρώπου που παρουσιάζεται ως γκουρού στα οικονομικά. Το ερώτημα είναι, αν ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για τους συναδέλφους και τα περί αυτών, γιατί να έχεις παραιτήθεί; Φιλολογικό το ερώτημα φυσικά.

Κάποια στιγμή (Οκτ-2015) παρουσιάστηκε συγκεκριμένη κίνηση (ΣΕΕΝΣΑ) που πάλι επιχειρούσε να παρουσιαστεί ως συλλογική, έστω και σε άλλο κομμάτι (ΠΑ). Κάπως έτσι, προέκυψε ένα εμβρυακό στάδιο «αντιπολιτεύσεως» με επιχειρήματα που όπως καταδείξαμε ουδεμία αντιστοιχία είχαν με την πραγματικότητα. Ένα εξ αυτών είχε να κάνει με τις δήθεν καρέκλες που παρουσιαζόταν να έχει ερωτευθεί η ΠΟΕΣ (όποιος το αμφισβητεί, μπορεί να ψάξει στο διαδίκτυο στην αρθρογραφία των υποστηρικτών του εν λόγω εγχειρήματος). Ας δούμε λίγο τις καρέκλες λοιπόν:

  1. Το ΠΑΣΕΔ αποτελείτο από τις «τρεις Ενώσεις» συν τον ΣΕΕΝΣΑ. Αποτελείτο από συγκεκριμένα μέλη, εκ των οποίων οι μισοί ήταν οι αντίστοιχοι Πρόεδροι. Αυτοί ήταν οι πρόεδροι του ΣΕΕΝΑ, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κεντρ. Μακεδονίας.
  2. Ο ΣΕΕΝΣΑ σύμφωνα με τις αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα την 18-Οκτ-15, είχε ως πρόεδρο τον νυν οργανωτικό Γραμματέα των ψευδεπίγραφων. Ο δε ΓΓ του ΣΕΕΝΣΑ, είναι νυν ο Πρόεδρος του ψευδεπίγραφου σωματείου.
  3. Ο Πρόεδρος της Ηπείρου είναι ταυτόχρονα ο ΓΓ των ψευδεπίγραφων. Για την ιστορία, είχε θέσει υποψηφιότητα το 2014 για αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣ, παρουσιάζοντάς μας τότε ένα προεκλογικό πρόγραμμα «επιτυχιών». Ευτυχώς για όλους μας, τότε δεν έπεισε κανέναν.
  4. Κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες τους, μοιράστηκαν είκοσι μία (21) θέσεις ανάμεσα σε (σύμφωνα με πληροφορίες) μόλις είκοσι οκτώ (28) παρευρισκόμενους. Προκειμένου να γίνει η μοιραία σύγκριση, το ΔΣ της ΠΟΕΣ με πολλαπλάσιες Ενώσεις και ασύγκριτα μεγαλύτερο αριθμό μελών, έχει 15μελές ΔΣ, δίχως τομεάρχες, καρέκλες και λοιπές «επίτιμες θέσεις». Εννοείται ότι πρόλαβαν να πείσουν (και φυσικά να εκλεγούν) έως και οι πολύ πρόσφατες προσθήκες-«έκπληξη».
  5. Για να δώσουμε και ολίγον κωμικό τόνο στην όλη ιστορία, να θυμηθούμε και την άκρως διασκεδαστική ανακοίνωση της 9-Φεβ-17 της… ΕΣΠΕΑ προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΠΟΕΣ. Την ανακοινωση αυτή υπογράφει ένα ανύπαρκτο προεδρείο που κατά τα λοιπά ουδεμία σχέση με το ΔΣ είχε, το οποίο μεταξύ άλλων αποτελείτο από τον νυν πρόεδρο και τον νυν οργανωτικό γραμματέα του ψευδεπίγραφου σωματείου! Αλλά το ακόμα πιο ωραίο είναι ότι απευθύνεται στον Πρόεδρο και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών. Φαίνεται ότι μέχρι τότε δεν είχε προκύψει η ιδέα να ιδρυθει «η πρώτη και μοναδική Ομοσπονδία στρατιωτικών», ούτε φυσικά η ΠΟΕΣ ήταν «εργοδοτικό σωματείο» και ό,τι άλλο!

Τι βλέπουμε λοιπόν; Συνεχώς τα ίδια άτομα να ανακυκλώνονται σε θέσεις-«καρέκλες» και σε υποτιθέμενους διαφορετικούς φορείς με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι δήθεν μιλάνε πολλοί, ενώ στην πραγματικότητα συνεχώς μιλάνε οι ίδιοι 5-10 άνθρωποι που παντού καταλαμβάνουν θέσεις.

στ) Σεβασμός στην ελευθερία άποψης – Γενικότερη αρθρογραφία

Επειδή έχουμε ήδη καταδείξει σημαντικό μέρος των γεγονότων, έστω και ενδεικτικά, καλό είναι να βάλουμε σιγά, σιγά και το κερασάκι στην τούρτα και να μιλήσουμε για την ελευθερία έκφρασης και τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων.

Πρόσφατα (18-Σεπ-17) διαβάσαμε έκπληκτοι άρθρο με τίτλο «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι κλικοθήρες» που μέσα από ένα ακατανόητο σκεπτικό κατέληγε στο συμπέρασμα ότι στον ειδησεογραφικό χώρο των ΕΔ υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι οι οποίοι καλό θα ήταν να συνεργαστούν. Αυτό που ξέχασε να πει ο αρθρογράφος (προφανώς θα του διέφυγε) ήταν ότι, η ιστοσελίδα στην οποίαν αρθρογραφεί έχει διακριθεί μια διαίτερη επιθετική αρθρογραφία εναντίον της ΠΟΕΣ, άρα επαγωγικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «οι όλοι» θα πρέπει να υιοθετήσουν και τη φιλοσοφία της εν λόγω ιστοσελίδας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία.

Για να μην θεωρηθεί αυτό υπερβολικό, θα επικαλεστώ πρόσφατη διαδικτυακή «επίθεση» (12-Σεπ-17) του Οργανωτικού Γραμματέα του ψευδεπίγραφου σωματείου εις βάρος δήθεν ανωνύμων blog (επί της ουσίας κατά ενός συγκεκριμένου στρεφόταν), όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Αντί να ασχοληθούν με ειδήσεις και με τις αγωνίες των συναδέλφων στρατιωτικών, αυτά τα blogs, ανυπόγραφα πάντα, γίνονται απουσιολόγοι μετρώντας ”κεφάλια” στρατιωτικών, μπαίνουν στον πειρασμό να πληροφορηθούν ( χωρίς να τους αφορά) πού υπηρετούν συγκεκριμένοι συνάδελφοι – στρατιωτικοί και από ”δημοσιογράφοι – που δεν είναι σίγουρα” μετατρέπονται σε δικαστές, κρίνουν, χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις, χωρίς να δικαιολογούν σε κανέναν την ανεξήγητη εμπάθεια τους στην ΠΟΜΕΝΣ!!!». Για την εν λόγω τοποθέτηση έχω να κάνω τρεις επισημάνσεις:

  • Πρώτον, προς θεού δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του Ν.4407, διότι απλούστατα δεν την έκανε προσκείμενος στην ΠΟΕΣ άρα δεν μπορεί να εκληφθεί ως προστριβή. Εξάλλου την εν λόγω μομφή μέχρι σήμερα μόνο προσκείμενοι στο ψευδεπίγραφο σωματείο εκτοξεύουν.
  • Δεύτερον, εάν το blog είναι ανώνυμο αλλά επικρίνει την ΠΟΕΣ τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πχ ο επίδοξος «εκκαθαριστής» των ενασχολουμένων με το ρεπορτάζ ενδιαφέροντος ΕΔ δεν γράφει ανώνυμα…
  • Τρίτον, αν ασχοληθεί κάποιος λεπτομερώς, θα διαπιστώσει ότι πολύ μεγάλο τμήμα της επιθετική αρθρογραφίας προέρχεται από ένα συγκεκριμένο (επώνυμο) πρόσωπο. Άραγε, το γεγονός ότι είναι επώνυμο του προσδίδει κάποιο πρόσθετο κύρος σε όσα γράφει; Αυτό θα το δούμε και στη συνέχεια.

Επανερχόμενοι στην ανακοίνωση, βεβαίως είναι αδύνατον να μην πέσει το μάτι μας στην έκφραση «χωρίς να τους αφορά». Έπρεπε να έχουν ρωτήσει πρώτα, ίσως; Εικάζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο blog δέχθηκε εκ νέου επίθεση από τον ίδιο αρθρογράφο-«εκκαθαριστή» που μνημονεύθηκε ανωτέρω (19-Σεπ-17), με τίτλο «Οι αντιδράσεις δύο κλικοθήρων». Επίσης επιβάλλεται να μνημονευθεί Δελτίο Τύπου του ψευδεπίγραφου σωματείου που είχε κοινοποιηθεί την 10-Απρ-17 όπου κάποια ιστοσελίδα δίχως να μνημονεύεται κατηγορείτο για δήθεν «διακίνηση ανυπόγραφων ανακοινώσεων». Το αστείο εδώ είναι ότι, ουδεμία ανυπόγραφη ανακοίνωση αφορώσα την ΠΟΕΣ έχει δημοσιευθεί οπουδήποτε. Απλά για την ιστορία και αυτά, περί του πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την ελευθερία έκφρασης όταν είναι υπέρ τους και πως, όταν δεν τους ευνοεί.

Να επικαλεστώ σε αυτό το σημείο δε, την επιστολή διαμαρτυρίας εις βάρος της εγκρίτου ιστοσελίδας σας (10-Αυγ-16), με την οποίαν οι ίδιοι (μόλις έναν χρόνο πριν ως ΠΑΣΕΔ) είχαν ζητήσει από τον κ. ΥΕΘΑ να σας βάλει στη θέση σας επειδή εκφράζατε ελεύθερα τη γνώμη σας. Συμπτωματικά προφανώς, ούτε εσείς έχετε υιοθετήσει την πολεμική κατά της ΠΟΕΣ. Να προσθέσω δε το αξιομνημόνευτο, ότι αυτοί που είχαν διαμαρτυρηθεί στον κ. ΥΕΘΑ ήταν το ΠΑΣΕΔ δηλαδή οι «ενωτικοί» συν κάποιοι εκ των… «εκπλήξεων».

Την ίδιαν στιγμή, επίδοξοι μεσολαβητές επιχειρούν να λάβουν θέση στην σκακιέρα παρουσιάζοντας τάχα μου τους μεσάζοντες «να έρθουν οι δύο να τα βρουν». Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να καθιερωθεί στην συνείδηση των συναδέλφων αφενός ότι υπάρχουν δύο πλευρές (το οποίο δεν ισχύει: εμείς στην ΠΟΕΣ δεν βλέπουμε αντιπάλους), αφετέρου ότι υπάρχει κάτι που έχουν να βρουν. Και αυτό το λέει ιστοσελίδα με έντονα επιθετική αρθρογραφία κατά της ΠΟΕΣ. Δυστυχώς όμως, όπως μνημονεύω και στην επιστολή μου, οι συνάδελφοι έχουν υπερβολικά πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους για να κάθονται να ψάχνουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να τους μένει η επίγευση των πηχυαίων τίτλων καθώς και η πληθώρα αναπαραγωγών τους.

Φυσικά η σπουδή αυτή είναι αρκετά περίεργη, αν αναλογιστούμε ότι έχουμε μπει στην φάση όπου η Ελληνική Δικαιοσύνη πιθανώς σύντομα κιόλας θα αποφανθεί σχετικά. Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνει κατανοητό απ’όλους ότι η Ομοσπονδία ασχολείται αποκλειστικά με τα δικαιώματα των Στρατιωτικών και δεν μπορεί να μπαίνει σε τέτοιες καταστάσεις. Βεβαίως το κατά πόσον ένα τέτοιο άρθρο ήταν αθώο ή όχι, μπορεί πολύ εύκολα να κρίνει ο οποιοσδήποτε. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι μόλις λίγες ημέρες πριν (30-Ιουλ-17) είχε δημοσιευθεί στην ίδια ιστοσελίδα άρθρο με τίτλο «Η ΠΟΕΣ, η Χρυσή Αυγή και άλλες κωμικές ιστορίες» που επιχειρούσε να παρουσιάσει την Ένωση Θεσσαλίας ως προσκείμενη στην ΠΟΕΣ προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο σημείο στο ειρωνικό συμπέρασμα «Το γεγονός ότι η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία είναι πλήρες μέλος της ΠΟΕΣ στέλνει διαρκώς ανάλογες ευχαριστήριες επιστολές στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν έχει καμία σημασία.» θέλωντας να καταδείξει δήθεν σχέσεις των προσκείμενων στην ΠΟΕΣ Ενώσεων με την Χρυσή Αυγή. Πως προέκυψε αυτή η ανάγκη; Από τις ευχαριστίες της Ηπείρου (ΕΣΠΕΗΠ) προς την Χρυσή Αυγή μόλις μια μέρα πριν (29-Αυγ-17, το άρθρο σας). Και σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΗΠ στο παρελθόν έχει κληθεί ως εκλεκτός της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχει στην επιτροπή άμυνας (https://www.youtube.com/watch?v=kdvGkeklgTI ). Απλά για να φανεί το μέγεθος της προπαγάνδας, με την οποίαν συμπτωματικά ξεκινούσε το άρθρο.

Στο παρελθόν δε, πάλι από την ίδια ιστοσελίδα, έχουμε διαβάσει έως και αναλύσεις επί αναλύσεων για τον αριθμό των στρατιωτικών που δεν θα μπορούν να παίρνουν μετάθεση λόγω της σχετικής πρόνοιας του Νόμου (βλ. άρθρο 14-Μαρ-17 με τίτλο «Σχεδόν 200 στρατιωτικοί συνδικαλιστές διεκδικούν αμετάθετο! Ποιοι είναι;»). Μάλιστα για να τεκμηριωθεί το σκεπτικό, είχαν γίνει και πολλαπλασιασμοί με προσθαφαιρέσεις. Δυστυχώς η έγκριτη αρθρογράφος μάλλον ξέχασε τότε να μνημονεύσει ότι οι μοναδικοί που είχαν κάνει χρήση του συγκεκριμένου προνομίου ήταν προσκείμενοι σε αυτούς που υποστήριζε και όχι σε αυτούς που κατηγορούσε, όπως αντίστοιχα στους ίδιους ανήκε ο ένας που έκανε χρήση της πρόνοιας να μην παραιτείται αν και δεν ήταν πλέον στις ΕΔ.

Κύριε Καρβουνόπουλε, ζητώντας ταπεινά τόσο τη δική σας κατανόησή σας όσο και αυτήν των αναγνωστών σας για την μακροσκελέστατη αυτή επιστολή, θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος των όσων έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Προκειμένου όμως να γίνουν όλα αυτά κατανοητά, έπρεπε να χρησιμοποιηθεί έστω και με φειδώ όλη η απαιτούμενη αρθρογραφία προκειμένου να μην μπορέσει κανείς να ισχυριστεί πως ουδεν εξ αυτών συνέβη.

Δυστυχώς ζούμε στην χώρα του φαίνεσθαι, όπου ως γνωστόν ό,τι δηλώσεις είσαι. Είναι η ίδια χώρα που αν τη θέση κάποιου την υποστηρίξουν «πέντε που φωνάζουν», αυτομάτως η θέση αποκτάει κύρος και φοράει μανδύα αλήθειας δίχως όμως κανείς να εξετάσει αν ο ισχυρισμός είναι αληθής ή όχι. Όλα αυτά όμως ουσιαστικά εκμεταλλεύονται απλώς την υφιστάμενη κατάσταση, η οποία δεν είναι άλλη από την εξής: ο κόσμος, οι συνάδελφοι, έχει πάρα πολλά προβλήματα και όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν θα κάτσει να ασχοληθεί με τέτοιες λεπτομέρειες τις οποίες θεωρεί ανούσιες και δικαίως. Όμως, δυστυχώς, οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν άμεσα τους συναδέλφους και πρέπει όλοι να το καταλάβουν αυτό.

Διαβάζοντας κάποιος έναν οποιονδήποτε βαρύγδουπο τίτλο, του οποίου η ουσία (δράση) φέρνει εκ των πραγμάτων απάντηση (αντίδραση), δεν θα κάτσει να σκεφτεί τι από αυτά είναι αλήθεια και τι όχι, αλλά μοιραία θα προβεί στον συλλογισμό ότι άνθρωποι που παρουσιάζονται ότι θέλουν να του λύσουν τα προβλήματα τσακώνονται για μια καρέκλα. Δεν θα μιλήσω για το ψευδεπίγραφο σωματείο (ας το κάνουν οι ίδιοι, ούτως ή άλλως δεν σταματούν και ποτέ), αλλά στην ΠΟΕΣ τα πράγματα δεν είναι έτσι και αυτό δεν είναι ένας απλός ισχυρισμός, αλλά η πραγματικότητα: όσο καλοπροαίρετα κι αν θέλει να σκεφτεί κάποιος, είναι δυνατόν μετά από όλα αυτά να μην θεωρήσουμε ότι ο απώτερος αν και ανομολόγητος σκοπός είναι να καταστούμε όλοι γραφικοί, όλοι το ίδιο; Αυτό που παίζεται είναι ένα ανηλεές ψυχολογικό παιχνίδι εντυπώσεων και παίζεται μόνο από τη μία πλευρά.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, επειδή όσο περισσότερο δεν τους βγαίνει τίποτε, τόσο πιο ευέξαπτοι γίνονται κάποιοι: θα επαναλάβω πως, όταν κάποιος λαμβάνει την απόφαση είτε να ασχοληθεί με τα Κοινά, είτε να μπει στο επίπεδο του δημόσιου σχολιασμού είναι υποχρεωμένος να δέχεται και την κριτική. Πολλές φορές κάποιοι δίνουν έμφαση στο ύφος, επιχειρώντας τάχα μου να ανακαλύψουν κάτι προσβλητικό όταν δεν υπάρχει ώστε να κινηθούν καταλλήλως. Καλά θα κάνουν όλοι να ηρεμήσουν λίγο και να μάθουν να εκτιμούν λίγο περισσότερο τον διάλογο ακόμα κι αν αυτός γίνεται σε έντονο ύφος, διότι σε τελική ανάλυση ο διάλογος και η επίκριση είναι που δείχνουν σε όλους τα λάθη μας και παράλληλα υποδεικνύουν τον τρόπο να γίνουμε καλύτεροι. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αποδειχθεί επιρρεπείς στην χρήση του λεγόμενου μπλοκαρίσματος.

Η παροιμία λέει ότι καθαρός ουρανός δεν φοβάται αστραπές και καλά θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοι να αναρωτηθούν για ένα μόνο πράγμα: κάποιος αυτοπαρουσιάζεται ως έχων δίκαιο, για ποιον λόγο καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές σαν αυτές που καταδείξαμε; Με μηνύσεις, με ασφαλιστικά μέτρα, με παραποιήσεις της πραγματικότητας, με ενστάσεις, με διαμαρτυρίες εις βάρος ενημερωτικών ιστοσελίδων ή και ιστολογίων απόψεως κλπ; Όποιος βρει την απάντηση θα καταλάβει και για ποιον λόγο επιχειρούνται όλα αυτά εις βάρος του συνδικαλισμού στις ΕΔ. Εμείς βέβαια έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν αποκλείουμε κανέναν, αρκεί να γίνεται σεβαστό το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Σε αντίθετη περίπτωση δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δίχως αυτούς. Το τι θα πράξουν είναι δική τους η επιλογή, εμείς απλώς δεν θα κάνουμε πίσω ως προς τους όρους. Όσον αφορά τους συναδέλφουν, ήγγικεν η ώρα να μάθουν να ξεχωρίζουν την ήρα από το στάρι.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και την κατάχρηση του χώρου σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης