Υποστηριξε το militaire
Άποψη
05/11/2017 | 06:20 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Μετά από 8 χρόνια κρίσης 500 αχρείαστα στρατόπεδα εξακολουθούν να λειτουργούν

Μετά από 8 χρόνια κρίσης 500 αχρείαστα στρατόπεδα εξακολουθούν να λειτουργούν

Γράφει ο

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, πως είναι δυνατόν, σε μια περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης, ο Στρατός Ξηράς να υποχρεούται να συντηρεί περισσότερα από  1.700 στρατιωτικά καταστήματα, αρκετά από αυτά άχρηστα!! Είναι ανώφελη,  δυσλειτουργική και επιχειρησιακά διαβρωτική,  η διατήρηση πάνω από 1.700 (συνολικά) στρατοπέδων, φυλακίων και γενικά στρατιωτικών καταστημάτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ανενεργές Στρατιωτικές  Διοικήσεις, όπως η Στρατιωτική Διοίκηση Σιδηροδρόμων Πειραιά, παρότι εδώ και δεκαετίες ο Στρατός δεν χρησιμοποιεί τρένα για τις μεταφορές του. Και όμως, απασχολείται εκεί στρατιωτικό προσωπικό, πληρώνονται ενοίκια, φως , νερό τηλέφωνα (κινητά, σταθερά), χωρίς να υπάρχει αντικείμενο εργασίας! Ουδείς είναι σε θέση να μας απαντήσει με τι ασχολούνται  αυτοί οι στρατιωτικοί τις εργάσιμες ώρες της  μέρας. Και υπάρχουν εκατοντάδες  παρόμοια παραδείγματα…

 

Εκτιμάται ότι περίπου 500 στρατόπεδα, Διοικήσεις και άλλες στρατιωτικές δομές, που είναι μόνο στα χαρτιά ή κάποιες που λειτουργούν με απαίτηση Βουλευτών , Δημάρχων , Μητροπολιτών,  που δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα ή μάλλον τίποτα απολύτως,  στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός στρατεύματος και παρόλα αυτά διατηρούνται, ενώ θα έπρεπε να είχαν βάλει λουκέτο χθες!  Και διατηρούνται κοστίζοντας πολλά χρήματα στον προϋπολογισμό του κράτους και ταυτόχρονα απασχολούν προσωπικό, που θα ήταν πολύτιμο αλλού, στις μάχιμες στρατιωτικές Μονάδες, στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Η λύση είναι προφανής: να σταματήσουν τη λειτουργία τους και να κλείσουν  τα μη λειτουργικά και ανενεργά στρατόπεδα και οι άχρηστες στρατιωτικές Διοικήσεις,  ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, να εξοικονομηθούν χρήματα (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) για τα ανταλλακτικά των οπλικών συστημάτων και να ενισχυθούν σε προσωπικό οι Μονάδες στον Έβρο και τα νησιά. Είναι αδιανόητο και στρατιωτικά απαράδεκτο, οι Μονάδες εκστρατείας που βρίσκονται στα σύνορα να είναι υποστελεχωμένες  και την ίδια στιγμή, να «απασχολείται» στρατιωτικό προσωπικό , σε άχρηστες στρατιωτικές δομές. Ο λόγος που διατηρείται αυτό το κοστοβόρο και μη λειτουργικό οργανωτικό σχήμα του Στρατού Ξηράς είναι , διότι δεν έχει γίνει ακόμη η  αναγκαία αναδιοργάνωση, παρότι έχει εξαγγελθεί αρκετές φορές. Από το 1997 έχουν γίνει προσπάθειες καλοπροαίρετες από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία,  για την  αναδιάρθρωση της Δομής λειτουργίας   των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Όλες εκφυλίστηκαν και χάθηκαν στον κυκεώνα των  κομματικών, θρησκευτικών, τοπικών παρεμβάσεων, ιδιοτελών προσωπικών φιλοδοξιών κομματαρχών και μιας ασυνάρτητης συντεχνιακής νοοτροπίας. Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι, στο τελικό στάδιο των προσπαθειών για την αναδιοργάνωση του Στρατού, μπερδεύονταν τα επιχειρησιακά σχέδια με τις κομματικές φιλοδοξίες (!!) και μοιραία αποτύγχαναν…

Η αναδιοργάνωση του Στρατού, συνδέεται άρρηκτα και το στρατιωτικό προσωπικό, την διάθεσή του στις Μονάδες ,  την εκπαίδευσή  του και την ικανότητα (σωματική και ψυχική) να ανταποκριθεί στα απαιτητικά στρατιωτικά του καθήκοντα.  Ο Στρατός Ξηράς αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, με τα κατώτερα στελέχη, τους επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) και τους μακράς ανακατάταξης. Είναι το θέμα της γήρανσης  του προσωπικού, που τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για το στρατό. Η πλειοψηφία των κατωτέρων στελεχών είναι πάνω από 37 ετών (υπάρχουν ΕΠ.ΟΠ. που είναι 45 ετών!). Πρέπει το θέμα αυτό να εξετασθεί πολύ σοβαρά και να βρεθούν άμεσα καινοτόμες λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα,  η κατάσταση αυτή των «γερασμένων» κατώτερων στελεχών, θα επηρεάσει αρνητικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων. Τα κενά καλύπτονται, δυστυχώς όχι επαρκώς, από τους στρατιώτες θητείας. Επειδή όμως έρχονται εκλογές και κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ βουλευτές ήδη ψελλίζουν, για μείωση της στρατιωτικής θητείας , θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, θα ήταν τραγικό λάθος μία ενδεχόμενη μείωση  της στρατιωτικής θητείας (σ.σ.  Έχω δυο γιούς που θα στρατευτούν μέσα στο 2018 και επιμένω στη άποψή μου , ότι δεν πρέπει να μειωθεί η στρατιωτική θητεία, ούτε μία μέρα). Εκτιμώ , ότι οι  νέοι θα πρέπει να στρατεύονται στα 18 ή 19 και όταν θα ολοκληρώνουν την 9μηνη στρατιωτική τους θητεία (7 μήνες αποκλειστικά στα σύνορα), θα έχουν την άνεση να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια ή να χαράξουν την επαγγελματική τους διαδρομή.

Κοντολογίς, η αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς θα πρέπει να σχεδιαστεί  λεπτομερώς άμεσα από το ΓΕΣ και να υλοποιηθεί το συντομότερο. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ (Υπουργός Π. Καμμένος και ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας), να αποτρέψουν κομματικές, βουλευτικές, θρησκευτικές ή αυτοδιοικητικές  παρεμβάσεις στην υλοποίηση των επιτελικών σχεδίων αναδιοργάνωσης του Στρατού. Το ΓΕΣ έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση στην πολιτική ηγεσία. Πρόκειται για μείζον θέμα που αφορά την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Χρειαζόμαστε  έναν λειτουργικό , ευέλικτο, και αποτελεσματικό Στρατό, ώστε να αναβαθμιστεί η αποτρεπτική ισχύς,  συνολικά και διακλαδικά , των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης