Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
28/03/2016 | 10:35 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Κακομαθημένη η Κύπρος” λέει Τούρκος υπουργός και προκαλεί

H HABERTURK δημοσιεύει συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού για θέματα Ε.Ε., Volkan Bozkir. Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης  προκαλούν και οργή και ερωτήματα:

ΕΡ: Μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε., θα αυξηθεί ή όχι ο αριθμός των μεταναστών από την Τουρκία ;

AΠ: Δεν θα αυξηθεί και μάλιστα θα μειωθεί. Αλλά ως αντάλλαγμα ανανεώνουμε την υπάρχουσα σχέση μας με την Ε.Ε. Θα καταργηθούν οι θεωρήσεις. Το εμπόριό μας με την Ε.Ε. από 150 δις δολάρια θα ανέλθει σε 300 δις δολάρια. Θα ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια. Επιπλέον, πέραν των πρώτων 3 δις ευρώ, θα έλθουν στην Τουρκία επιπλέον 3 δις ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες.

ΕΡ: Σε μια περίοδο που έχουμε απομονωθεί στην εξωτερική πολιτική μας μπορούμε να πούμε ότι το κέρδος της Τουρκίας ήταν περισσότερο ψυχολογικό;

AΠ: Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Αλλά για να μπορέσουν να επιλυθούν αυτά τα σημαντικά ζητήματα η Τουρκία πρέπει να αισθάνεται ότι ανήκει στην οικογένεια της Ε.Ε. Εάν αυτό γίνεται αισθητό, τότε υπάρχει πρόοδος. Για το λόγο αυτό, έλαβαν χώρα 4 φορές μέσα σε 5 μήνες οι Σύνοδοι Κορυφής, που δεν πραγματοποιούνταν εδώ και 11 έτη. Συστήθηκαν διάφορες πλατφόρμες στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της πολιτικής. Αισθανόμαστε και πάλι ότι ανήκουμε στην οικογένεια αυτή. Οικοδομήσαμε τις πιο θερμές σχέσεις των τελευταίων 10 ετών.

ΕΡ: Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν από την Ελλάδα στην Τουρκία ; Θα επιστρέψουν με το ζόρι; 

ΑΠ: Σε ότι αφορά την επαναπροώθηση των μεταναστών δεν είναι δικό μας πρόβλημά, αλλά της Ε.Ε. Εμείς θα δεχθούμε τους μετανάστες που θα επαναπροωθηθούν, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα τους καλωσορίσουμε υπό τις καλύτερες συνθήκες, υπενθυμίζοντας, ακόμη μια φορά τον όρο 1 προς 1. Η συμφωνία, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, είναι μια ειδική συμφωνία με την Ελλάδα και όχι η συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε. Μεταξύ των δυο συμφωνιών υπάρχει διαφορά. Με τη συμφωνία αυτή δεχόμαστε πίσω μονάχα μετανάστες από τα ελληνικά νησιά και όχι από το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει και αυτούς που διέφυγαν από την Τουρκία μέσω της χερσαίας οδού προς την Αθήνα, αλλά μονάχα όσους διέφυγαν από τη θάλασσα σε 5 νησιά της Ελλάδας από τις 20 Μαρτίου.

ΕΡ: Η Κύπρος έθεσε εμπόδια στην επιθυμία της Τουρκίας να ανοίξουν 5 ενταξιακά Κεφάλαια, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς είναι θερμές ενώ με τον Π/Θ της Ελλάδας, κ. Τσίπρα, είμαστε τόσο δεμένοι. Τί έγινε και μας αιφνιδίασαν;

ΑΠ: Εμάς δεν μπορούν να μας αιφνιδιάσουν. Ενώ γίνεται λόγος για την επιβίωση της Ε.Ε., κακομαθημένες χώρες εντός της Ε.Ε. μπορεί να τολμούν να συνεχίζουν τη στάση τους. Εμείς επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, για να μη δημιουργήσουμε ψυχολογία που θα εμποδίσει την επίλυση, στην περίοδο μέχρι και τον Ιούνιο θα ανοίξουμε το Κεφάλαιο 33. Όσο για τα άλλα Κεφάλαια, στην ανακοίνωση της Συνόδου, έχουμε ορίσει να ανοίξουν την δεύτερη περίοδο του έτους.

ΕΡ: Όμως, γιατί η Ελλάδα και η Ε/Κ Διοίκηση σχολιάζουν για τη συμφωνία ότι ήταν διπλωματική νίκη ;.

AΠ: Υπήρξε μια ατμόσφαιρα όπου 27 χώρες έπεσαν πάνω στη χώρα αυτή και ασκήθηκε πίεση. Η κατάσταση του Αναστασιάδη μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εξής ‘Εάν πω ναι θα μείνω στις Βρυξέλλες. Εμείς δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση, ενόψει και των εκλογών του Μαΐου. Θέσαμε τον όρο να ανοίξουν 5 Κεφάλαια μετά τον Ιούνιο. Αφού ανοίξουν εντός του έτους τα υπόλοιπα Κεφάλαια θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες.

Τα σχόλια που προκύπτουν από τη συνέντευξη:

α. Ο χαρακτηρισμός της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ως «κακομαθημένης χώρας εντός της Ε.Ε.» είναι απαράδεκτος από έναν Τούρκο υπουργό.

β. Η Τουρκία δηλαδή έκανε πίσω από τη διεκδίκηση ανοίγματος των 5 ενταξιακών κεφαλαίων που ήθελε για χάρη της επίλυσης του Κυπριακού ;

γ. Σε πιο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται το άνοιγμα των 5 ενταξιακών κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2016 ;

δ. Το θράσος του Τούρκου Υπουργού δεν έχει όρια όταν τολμά και λέει ότι δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον οποίο όπως λέει πίεζαν όλες οι χώρες Ε.Ε. (λέγοντας 27 βάζει μέσα και την Ελλάδα).

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης