Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Κέρι:”Γιατί δίνουμε 400 εκατομμύρια δολάρια στο Ιράν”!

Κέρι:

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να καταβάλει 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, διαψεύδοντας ότι επρόκειτο για λύτρα προκειμένου η Τεχεράνη να προχωρήσει στην απελευθέρωση Αμερικανών τους οποίους κρατούσε.

«Οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν λύτρα», είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας η καταβολή του ποσού αυτού σε ρευστό—σε ευρώ και γαλλικά φράγκα—έγινε στο πλαίσιο μιας χωριστής διαπραγμάτευσης από εκείνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη κι ικανοποίησε ένα αίτημα που είχε υποβληθεί στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης για τις αμερικανοϊρανικές διαφορές.

Η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε χθες Τετάρτη την καταβολή του ποσού αυτού, την 16η Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με την έναρξη της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία συνήφθη την 14η Ιουλίου 2015, και την έναρξη της άρσης των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη ανακοίνωσαν μια δίχως ιστορικό προηγούμενο ανταλλαγή κρατουμένων: τέσσερις Ιρανοαμερικανοί κι ένας Αμερικανός, ανάμεσά τους και ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, απελευθερώθηκαν από τις ιρανικές αρχές, ενώ οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έδειξαν «επιείκεια» έναντι επτά Ιρανών που κρατούνταν στις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία αποκάλυψε πρώτη την καταβολή των 400 εκατ. δολαρίων, από το σύνολο του 1,7 δισεκ. δολαρίων που οφείλει να καταβάλει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη για την αθέτηση μιας εξοπλιστικής συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων τον Απρίλιο του 1980 (400 εκατ. χρέους, 1,3 δισεκ. δολάρια τόκων), ανέφερε ότι τα χρήματα δόθηκαν ως «λύτρα» για την απελευθέρωση των πέντε Αμερικανών.

«Δεν επρόκειτο για λύτρα», απάντησε αντιδρώντας στο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επανέλαβε την πάγια θέση ότι «η καταβολή λύτρων για την απελευθέρωση ομήρων αντίκειται στην πολιτική των ΗΠΑ».

Ωστόσο, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την ευκαιρία για να κατηγορήσει την κυβέρνηση Ομπάμα πως «έδωσε στο Ιράν, ένα κράτος που έρχεται πρώτο παγκοσμίως στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, 400 εκατομμύρια δολάρια που αναμφίβολα θα καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών».

Μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε εξάλλου τον Κέρι με επιστολή της να προσέλθει στο Κογκρέσο για να δώσει εξηγήσεις για τη «σύμπτωση» της καταβολής του ποσού και της απελευθέρωσης των Αμερικανών από τις ιρανικές αρχές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι θα απαντήσει στην επιστολή του Κογκρέσου εν ευθέτω χρόνω.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης