Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή Πολιτική ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
22/03/2016 | 06:08 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ισλαμική επεκτατική πολιτική με “όπλο” το “διαίρει και βασίλευε”

Ισλαμική επεκτατική πολιτική με

Γράφει ο Στέφανος Πέππας, Ερευνητής Διεθνών Σχέσεων

Στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε * divide et impera» που σημαίνει  για να κυβερνάς με ασφάλεια και να διατηρείς την εξουσία σου, φρόντισε να σπείρεις τη διχόνοια ανάμεσα στους αντιπάλους σου. Βασική αρχή για να χειραγωγήσεις την κοινωνία. Είναι παλιά «συνταγή» και απολύτως αποτελεσματική. Στρέφεις ένα μέρος της κοινωνίας εναντίον του άλλου ή έθνος εναντίον του άλλου «ποδοσφαιροποιείς» κοινωνικές ή επαγγελματικές τάξεις και το πεδίο είναι ελεύθερο να κάνεις ό,τι θέλεις την ώρα που οι άλλοι θα παίζουν το παιγνίδι των «καλών» και των «κακών».

balans

Balkan countries

Ενιαία Γιουγκοσλαβία, μια χώρα που είχε στους κόλπους της πολλούς πολιτισμούς και εθνότητες. Λίγο πριν τη διάλυσή της, η Γιουγκοσλαβία είχε 23 εκ. κατοίκους, αποτελούνταν από έξι ομόσπονδες δημοκρατίες, με 3 επίσημες γλώσσες (Σερβικά, Κροατικά, Σλοβενικά), τρεις κύριες θρησκείες (Ορθοδοξία, Καθολικισμός, μουσουλμανισμός) και πάνω από 30 επίσημα καταγεγραμμένα έθνη. Σήμερα η χώρα αυτή δεν υπάρχει, αφού διαλύθηκε έπειτα από πολέμους που άρχισαν από το 1991 και στη θέση της δημιουργήθηκαν επτά ανεξάρτητα εθνικά κράτη (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ/Σκόπια, Κόσσοβο). Η Γιουγκοσλαβία, η «χώρα των Νότιων Σλάβων», αποτελεί πια παρελθόν.

Οι Μουσουλμανικοί πληθυσμοί οι οποίοι αποτελούσαν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στους οποίους συγκαταλέγονται η μειονότητα των Αλβανών Κοσοβάρων, με την ιδεολογία της «Μεγάλης Αλβανίας» προχώρησαν στην καταστροφή σε ότι έχει απομείνει από τον Σερβικό πολιτισμό στο Κόσσοβο το οποίο αποτελούσε πατροπαράδοτο κομμάτι της Σερβίας. Περισσότερες από 100 Ορθόδοξες εκκλησίες καταστράφηκαν στο Κόσσοβο μεταξύ του 1999 και του 2004.

Επίσης πολύ πρόσφατα αρχές του 2016, σύμφωνα με πηγές των Μπόσνιακ (μουσουλμάνοι Βοσνίας) παρουσιάσθηκε πολεμικός χάρτης για την κατάληψη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (Σερβία). Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ της κατακερμάτισης κρατών των Βαλκανίων σε κρατίδια με βάση εθνογενετικά στοιχεία και ύπαρξη μειονοτήτων βοήθησε πολύ στην ανάσχεση της Ρωσικής σφαίρας επιρροής, το αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ δηλαδή των ΗΠΑ.

Η Τουρκία ως επεκτατικό κράτος ανέκαθεν, διατηρεί όφελος στον χώρο των Βαλκανίων και λόγω εθνοτικών συγγενών. Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της είναι να διατηρήσει την επιρροή στη Μαύρη Θάλασσα. Ιστορικά, η Άγκυρα έχει επιτύχει αυτό με αγκύρωση στο Δούναβη. Κατ ‘επέκταση, ο στόχος αυτός συνεπάγεται τη διαχείριση των σχέσεων με άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας στα Βαλκάνια. Αλλά η Τουρκία επιχειρεί επίσης να προσεγγίσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να ενισχύσει την επιρροή της μέσω πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών. Αυτές οι συνδέσεις είναι σημαντικές: Μουσουλμάνοι Βόσνιοι άρχισαν μεταναστεύουν στην Τουρκία το 17ο αιώνα, και μερικά εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ισχυρίζονται βοσνιακή ρίζα και σήμερα.

Η Τουρκία δεν μπορεί να ταιριάξει με το επίπεδο των οικονομικών επενδύσεων των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Η Τουρκία έχει επενδύσει 1,1 δις $ στη Βοσνία από το 1995 – ένα σημαντικό ποσό για μια χώρα με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των περίπου $ 18 δισεκατομμύρια. Αλλά ως μέλος του ΝΑΤΟ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βουλγαρική και ρουμανική προσπάθεια για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία.

Προσφυγική κρίση και κίνδυνοι

Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που δεν έχουν διαπράξει βία – αλλά που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, και το νόμο της Σαρία, και του εξτρεμισμού. Μια δημοσκόπηση 900 τέτοιων ατόμων δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες. Η δημοσκόπηση, έγινε πέρυσι από το Αραβικό Κέντρο για την Έρευνα Πολιτικών Μελετών, δείχνει ότι το 31% σε στρατόπεδα προσφύγων δεν θέλουν το ισλαμικό κράτος να ηττηθεί!!

Το επίσημο γραφείο στατιστικών της ΕΕ, Eurostat, αποκάλυψε ότι μόνο το 21 τοις εκατό των λεγόμενων «προσφύγων από τη Συρία” είναι πραγματικά Σύριοι. Αυτό σημαίνει ότι το άλλο 79 τοις εκατό είναι οικονομικοί μετανάστες, και όχι πρόσφυγες.

Δημογραφικός κίνδυνος

Η αυξημένη πίεση της μετανάστευσης από την Αφρική και Μέση Ανατολή, με νεαρό πληθυσμό, και την χαμηλή γονιμότητα στην Ευρώπη έχουν δύο ανησυχητικές συνέπειες για τον πληθυσμιακή δομή των ευρωπαϊκών χωρών. Πρώτον, ένα μεγάλο μερίδιο της αύξησης του πληθυσμού στις χώρες της Ευρώπης θα μπορούσε να καθοδηγείται από τους (λάθρο)μετανάστες. ήδη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι μετανάστες αντιπροσώπευαν περίπου το 35 τοις εκατό της καθαρής αύξησης του πληθυσμού στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το 40 τοις εκατό της καθαρής αύξησης του πληθυσμού στη Σουηδία και Ιρλανδία.

Κίνδυνος Τρομοκρατικών επιθέσεων

Το Ισλαμικό Κράτος, ISIS, πιστεύεται ότι παρεισφρύει ενεργά με  ενόπλους από τα τουρκικά σύνορα στους πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν, ταξιδεύουν κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με Μυστικές Υπηρεσίες Δυτικών χωρών υπάρχουν τώρα πάνω από 5.000 ένοπλοι ISIS “έτοιμοι” σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αρχή για να πραγματοποιούν επιθέσεις εκδίκησης στη Δύση σε αντίποινα για την ηγεσία των ΗΠΑ και τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού.

rusia_turkey

Stratfor map: Ρωσία-Τουρκία-Καύκασος

Η Βαλκανοποίηση της Μέσης Ανατολής

middle_east

Map was prepared by Lieutenant-Colonel Ralph Peters. It was published in the Canadian Armed Forces Journal, June 2006

Η Τουρκία θα είναι ο πιο κρίσιμος παίκτης που πρέπει να παρακολουθήσουμε. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από εμπόδια, υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι πολύ πιο διεκδικητική πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας. Ήδη ετοιμάζεται για μια επιχείρηση δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία με πρόσχημα το Ισλαμικό Κράτος κατά μήκος των συνόρων της. Εκτός αυτού, η Τουρκία θέλει να ελέγξει την κουρδική επέκταση στη βόρεια Συρία και, τελικά, θέλει να δημιουργήσει «ασφαλή ζώνη» για πρόσφυγες από τη Συρία. Η Άγκυρα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές ώστε να ενισχύσει την πρόσβασή της στην Ευρώπη και να έχει ασφαλή υποστήριξη για τις στρατιωτικές ενέργειές της στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να διευκολύνει την εκστρατεία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Επιπλέον, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και, ενδεχομένως, άλλες αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος και Ιορδανία για να συγκεντρώσει ένα συνασπισμό σε ενδεχόμενο εισβολής επιγείων στρατιωτικών δυνάμεων έναντι του ισλαμικού κράτους που δρα στην Συρία.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που περιπλέκει τα σχέδια της Τουρκίας. Ο ρωσικός στόχος στη Συρία είναι πολυεπίπεδος και η Μόσχα δεν θα παρεκλίνει από τη συνεργασία της με την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στην προσπάθεια να αποδυναμώσει το ISIS. Αυτή η συνεργασία σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που προσπαθούν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της συστοιχίας των δυνάμεων απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Κατάρ. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να ακυρώσει τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας με την αύξηση της παρουσίας της στη Συρία και την λεκάνη της Μεσογείου, όπως ήδη βλέπουμε.

Γράφων: Στέφανος Πέππας, Ερευνητής Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΕΣ a.Stratfor, b. Canadian Forces Journal, c. Oriental Review, d. Wikipedia,

e. CESifo Group

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης