Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η διχόνοια σκοτώνει το “κίνημα στρατιωτικών”! Τι έδειξε η συγκέντρωση αποστράτων

Η διχόνοια σκοτώνει το

Η συγκέντρωση των απόστρατων στρατιωτικών δεν είχε ούτε τον κόσμο που ανέμεναν,ούτε τον παλμό που επιθυμούσαν. Η συγκέντρωση και η πορεία έγινε,γιατί καποιοι πίστευαν ότι έπρεπε να γίνει. Κανείς από τους υπόλοιπους πολίτες δεν κατάλαβε τίποτα κι αυτό είναι το χειρότερο για τους στρατιωτικούς.

Η αιτία είναι κατά τη γνώμη μας απλή. Οι μόνοι που μπορούν να στείλουν ηχηρό μήνυμα και προς την κυβέρνηση αλλά και προς την κοινή γνώμη,είναι οι εν ενεργεια στρατιωτικοί. Κι αυτό αποδείχτηκε και στις διαδηλώσεις του 2012,όπου συμμετείχαν ενεργά και σε κάποιες περιπτώσεις με στολή και στην δικαστική “έφοδο” που έκαναν κερδίζοντας στο ΣτΕ την απόφαση για επιστροφή των αποδοχών τους στα επίπεδα του θέρους του 2012.

Οι απόστρατοι και ειδικά αυτοί των λεγόμενων “θεσμικών ενώσεων” έχουν “κρυφτεί” πίσω από τους αριθμούς των μελών τους. “Έχουμε 120 χιλιάδες μέλη”,λένε αλλά ξεχνούν να πουν ότι όλοι είναι εγγεγραμμένοι…υποχρεωτικά. Δυναμική δεν είχαν και δεν μπορούν να αποκτήσουν. Κι αντί να δώσουν “κάλυψη” στους εν ενεργεία και να τους βοηθήσουν να ακουστούν ,τους πολεμάνε.

Το 2012 υπήρχαν πολύ δυναμικές και “φρέσκιες” ενώσεις αποστράτων , με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τη γνώμη μας την ΑΝΕΑΕΔ. Τρία χρόνια μετά με τα προβλήματα των στρατιωτικών εν ενεργεία και αποστράτων να έχουν μεγιστοποιηθεί, όλες αυτές οι “ιδιωτικές” ενώσεις βολοδέρνουν “χτυπημένες” από την διχόνοια και την γκρίνια. “Παραχώρησαν” την πρωτοβουλία κινήσεων ξανά στις “γηρασμένες” θεσμικές ενώσεις που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Το μοναδικό ζωντανό κομμάτι αυτού που για συντομία ονομάζουμε “χακί συνδικαλισμός” παραμένουν οι εν ενεργεία. Κυρίως οι νεότεροι. Και γι΄ αυτό ίσως δέχονται πόλεμο που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και βρώμικος. Τα κόμματα επιχείρησαν και επιχειρούν να τους αποδυναμώσουν και εκ των έσω. Κάποιοι ελάχιστοι “πρόθυμοι” έχουν αναλάβει …εργολαβία . Την ίδια στιγμή ενώσεις,ομοσπονδίες και γενικώς …σωματεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Φαινόμενο επικίνδυνο πλέον .

Θα πρέπει επιτέλους οι ίδιοι οι στρατιωτικοί να καταλάβουν ότι η πολυδιάσπασή τους εξυπηρετεί τις κυβερνήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές. Το να έχει το καθένας το δικό του…μαγαζάκι για να τον φωνάζουν …πρόεδρο δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο στην …γραφικότητα. Τα πράγματα στον χώρο των ΕΔ θα χειροτερέψουν κι άλλο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για διχόνοιες και …αμπελοφιλοσοφίες. Χρειάζονται δράσεις οι οποίες σ΄ αυτόν τον ευαίσθητο χώρο θα πρέπει να είναι προσεγμένες .στοχευμένες και θεσμικές. Το πείραμα της ΠΟΕΣ κατά τη γνώμη μας είναι επιτυχημένο και θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός οργάνου που θα εκπροσωπεί τους στρατιωτικούς στα δύσκολα εργασιακά τους θέματα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης