Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή Πολιτική
21/04/2016 | 10:28 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΗΠΑ -Σαουδική Αραβία: “Συμμαχία” που δοκιμάζεται πλέον σοβαρά!

ΗΠΑ -Σαουδική Αραβία:

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνάντησε τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας  για να συζητήσουν κοινή δράση σε θέματα ασφαλείας όπως το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος και να διαχειριστούν την όξυνση των σχέσεών τους που έχουν χειροτερέψει πρόσφατα.

Η τέταρτη και μάλλον τελευταία επίσκεψη του Ομπάμα στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο επισκιάστηκε από την έλλειψη υπομονής των χωρών του Κόλπου με την θέση του Ομπάμα για την περιοχή και με αμφιβολίες για την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλειά τους.

Οι περισσότερες μοναρχίες των κρατών του Κόλπου έχουν εκφράσει ιδιαιτέρως την μεγάλη απογοήτευσή τους για την πολιτική γραμμή του Ομπάμα, θεωρώντας ότι κατά την προεδρία του οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει την παρουσία τους στην περιοχή, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για να επεκτείνει την επιρροή του ο μεγαλύτερος εχθρός τους, το Ιράν.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε για δύο ώρες με τον Σαλμάν και μια ομάδα ανώτατων πριγκήπων και αξιωματούχων στο παλάτι Εργκά.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά από τοπικές συρράξεις για τις οποίες διαφωνούν, και εξέτασαν την ανησυχία των ΗΠΑ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. “Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ιστορική φιλία και βαθιά στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας”, είπε.

“Γενικότερα, ο πρόεδρος και ο βασιλιάς συζήτησαν τις προκλήσεις από τις προκλητικές ενέργειες του Ιράν στη περιοχή, συμφωνώντας στη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στην αποκλιμάκωση των τοπικών συρράξεων”, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα έχει εκφράσει την επιθυμία του να πείσει τα κράτη του Κόλπου να συνάψουν μια “ψυχρή ειρήνη” με το Ιράν η οποία θα μπορούσε να κατευνάσει τις θρησκευτικές αντιπαλότητες και να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να εστιαστούν στον μεγαλύτερο κίνδυνο που προκαλείται από το Ισλαμικό Κράτος.

Μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα εξήρε τη δέσμευση του βασιλιά για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, όπου μια στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μάχεται την ομάδα των Χούτι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και συζήτησαν την ανάγκη να βοηθήσουν τις περιοχές του Ιράκ που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης συζήτησαν και την ανάγκη να ενισχύσουν μια εκεχειρία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών, και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μια πολιτική μετάβαση στην εμπόλεμη χώρα, είπε ο Λευκός Οίκος. Δεν ανέφερε αν οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια πρόταση νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο η οποία, εάν ψηφιστεί, θα καταστήσει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπεύθυνο για οποιοδήποτε πιθανό ρόλο έπαιξε στις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Αμερική στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ενώ 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες, δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις από έρευνες στην Αμερική ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστήριζε τις επιθέσεις. Ο Ομπάμα έχει πάρει θέση ενάντια του σχέδιου νόμου, διότι υποστηρίζει ότι μπορεί να εκθέσει τις ΗΠΑ σε μηνύσεις από υπηκόους άλλων χωρών.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε λίγο μετά την άφιξή του με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι Σείχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν και συζήτησε την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στον πόλεμο στην Υεμένη, και να αντιμετωπιστούν τυχόν παράγοντες που μπορούν να δυσκολέψουν τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ είχε συνομιλίες με τους ομόλογούς του των κρατών του Κόλπου για τρόπους αντιμετώπισης της ιρανικής επιρροής και του Ισλαμικού Κράτους.

Σήμερα, ο Ομπάμα θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που συμπεριλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κάταρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν. Εκτός του Ομάν, οι υπόλοιπες χώρες κυβερνώνται από δυναστείες σουνιτών μουσουλμάνων οι οποίες βλέπουν το επαναστατικό και σιιτικό Ιράν ως απειλή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης