Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Πολιτική
13/03/2016 | 07:15 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ευρωπαϊκή αρμάδα…”λιάζεται” στη Μεσόγειο και η ΝΑΤΟϊκή ακόμη…”κοιμάται” στο Αιγαίο!

Ευρωπαϊκή αρμάδα...

Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να συγκεντρώσει και να αναπτύξει ναυτικές  δυνάμεις στο Αιγαίο,αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά πόσο δυσκίνητη ,αναποφάσιστη και τελικά ανίκανη  είναι η ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων.Ειδικά αυτών που απαιτούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων. Έτοιμη αρμάδα έχει η ΕΕ αλλά δεν την έστειλε στο Αιγαίο που “φλέγεται”. Την έχει στην Μεσόγειο για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέο μεγάλο κύμα φυγής από τη Λιβύη! Προς το παρόν όπως θα ‘λεγε και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου…λιάζονται,αφού οι ροές μεταναστών που έχουν να αναχαιτίσουν είναι απόλυτα ελεγχόμενες και δεν εχουν σε καμία περίπτωση σχέση μ΄ όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο.

Πρόκειται για την αρμάδα που έχει αναλάβει να εκτελέσει το σχέδιο με την κωδική ονομασία SOPHIA. Από τον Απρίλιο του 2015 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει και ανακοινώσει ότι  θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει  για να αποφευχθούν   περαιτέρω απώλειες  ζωών στη Μεσόγειο και για να αντιμετωπιίσει την παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

Στις 18 Μαΐου 2015, το Συμβούλιο ενέκρινε την   στρατιωτική ναυτική επιχείρηση .

Από τις 22 Ιουνίου 2015, η ΕΕ ξεκίνησε την επιχείρηση  στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μεσογείου με την δύναμη EUNAVFOR MED. Ο στόχος αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης ήταν και είναι  να αναλάβει συστηματική προσπάθεια για τον εντοπισμό, τη σύλληψη  δουλεμπόρων.

Οι ροές μεταναστών έχουν σαφώς μειωθεί αλλά η ευρωπαϊκή αρμάδα συνέχισε να περιπολεί περιλαμβάνοντας μάλιστα στον σχεδιασμό της και πολεμικά ελληνικά πλοία!

Η κατάσταση άλλαξε πολύ γρήγορα μετανάστες από τη Λιβύη είναι σαφώς λιγότεροι την ώρα που στο Αιγαίο το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα γινόταν …τσουνάμι.

Τα ερωτήματα πολύ εύλογα νομίζουμε και τα θέτουν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων:

•Μήπως θα έπρεπε να λειτουργεί κάτι παρόμοιο και στο Αιγαίο πριν έρθει το ΝΑΤΟ; Γιατί προστατεύεται μόνο  η Ιταλία και όχι και η Ελλάδα; Το οποίο ΝΑΤΟ ακόμη δεν έχει κάνει   απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!

•Πως είναι δυνατόν, με βάση το σχεδιασμό να συμμετάσχουν και Ελληνικές Δυνάμεις ενώ στο Αιγαίο γίνεται χαμός;

Θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Μην λησμονούμε ότι πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ από το περασμένο φθινόπωρο είναι ένας Έλληνας, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος! Τι ακριβώς λέει στους Ευρωπαίους προϊσταμένους του. Ότι τα κάνουν όλα σωστά; Δεν θα μπορούσε ένας αριθμός των πλοίων της EUNAVFOR MED να έχει πλεύσει εδώ και μήνες στο Αιγαίο; Πιθανόν να το έχει προτείνει πάντως δεν εισακούστηκε. Έχουμε   ξαναγράψει   ότι ο κ.Κωσταράκος στη νέα του θέση θα πρέπει να είναι έτοιμος για όλα,όπως πάνε τα πράγματα…

Επειδή θα πουν πάρα πολλοί “θεμικοί Ευρωπαίοι” ότι …αυτά δεν γίνονται έτσι χωρίς αποφάσεις και διαδικασίες θα απαντήσουμε ότι αυτό πρέπει να ισχύει για όλα και για όλους! Όταν μας έβαζαν Κυριακές βράδια κατά προτίμηση να υπογράφουμε “νόμους μ΄ένα άρθρο” διαφορετικά θα μας …πτώχευαν,όταν η κάθε χώρα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια αποφάσεις των “θεσμικών οργάνων” της ΕΕ,είναι τουλάχιστον αστείο να πειστούμε από τέτοιο επιχείρημα! Ήταν πολύ εύκολο μήνες πριν οι “σοφοί” των Βρυξελλών  πολιτικοί και στρατιωτικοί να κάνουν το αυτονόητο! Δεν ήθελαν; Δεν το σκέφθηκαν; Όποια κι αν είναι η απάντηση το συμπέρασμα δεν είναι καθόλου ευχάριστο για το υπό κατάρρευση οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση…

Militaire.gr

                                                                                         

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης