Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Πολιτική
06/02/2016 | 20:09 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Γιατί ο Έλληνας στρατηγός Κωσταράκος πρέπει να είναι έτοιμος για παραίτηση από την ΕΕ

Γιατί ο Έλληνας στρατηγός Κωσταράκος πρέπει να είναι έτοιμος για παραίτηση από την ΕΕ

Η ατμόσφαιρα στο θέρετρο των αξιωματικών του Στρατού στον Άγιο Ανδρέα ήταν χαλαρή. Στον όμορφο κήπο ο τότε ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε προσκαλέσει τους στρατιωτικούς συντάκτες για την “πρώτη γνωριμία”. Εκεί ήταν και ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος. Σ΄ ένα πηγαδάκι είχε ανοίξει η κουβέντα για το αυξημένο κύμα των μεταναστών στον Έβρο. Ο κ.Κωσταράκος παρενέβη στη συζήτηση και μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους τις αναμνήσεις του από την εποχή που υπηρετούσε στον Έβρο. Μας είχε πει πόσο σκληρή ήταν η διαδικασία της “αναχαίτισης” προσφύγων και μεταναστών. Μας είχε μιλήσει πολύ ανθρώπινα για τα πτώματα μεταναστών που έβρισκαν οι στρατιώτες του. Και για τους “ξυλιασμένους” από το κρύο πρόσφυγες που έβρισκαν μισοπεθαμένους. Είχε μάλιστα εφοδιάσει τα περίπολα με ισοθερμικές κουβέρτες ώστε να σώζουν αυτούς τους παγωμένους απελπισμένους ανθρώπους.

Πέρασαν τα χρόνια και ο κ.Κωσταράκος με μεγάλη προσπάθεια και αγώνα από την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει τοποθετηθεί πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ. Λογικά πρέπει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που σ΄ αυτή τη συγκυρία έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο σ΄ αυτή τη θέση. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε νοιώσει ότι κάτι κερδίζουμε…

Τα όσα λέγονται και προτείνονται από τους Ευρωπαίους περί ανάπτυξης στρατευμάτων στα σύνορά μας με τα Σκόπια,όσα έχουν ακουστεί περί “αδυναμίας φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας”, προκαλούν ερωτήματα για το πόσο οι αξιωματούχοι της ΕΕ ακούν τον στρατηγό τους. Γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο κ.Κωσταράκος δεν θα έχει πει στους Γερμανούς ηγέτες της ΕΕ και στους υπόλοιπους ότι αυτά που λένε στερούνται της στοιχειώδους λογικής. Πόσο μάλλον της στρατιωτικής λογικής και τακτικής.

Είναι βέβαιο ότι αν οι ανοησίες που προτείνονται γίνουν πράξη ο κ.Κωσταράκος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η ανάπτυξη οποιουδήποτε ευρωπαϊκού στρατιωτικού τμήματος στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων θα είναι υπό την ευθύνη του. Και δεν νομίζουμε ότι θα αισθανθεί άνετα να ελέγχει ένα πολυεθνικό στρατιωτικό τμήμα στα σύνορα της χώρας του.

Ο κ.Κωσταράκος όσο δυσάρεστο κι αν είναι θα πρέπει να έχει στις επιλογές του το ενδεχόμενο της παραίτησης. Ορισμένες φορές δυσάρεστες αποφάσεις είναι εύκολο να ληφθούν πολύ απλά γιατί αποτελούν μονόδρομο. Αν προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί του προϊστάμενοι στους παραλογισμούς που διαδίδουν εδώ κι εκεί ο κ.Κωσταράκος δεν έχει άλλη επιλογή. Ελπίζουμε ότι το έχει καταλάβει ,γιατί ποτέ κανείς δεν τον κατηγόρησε για έλλειψη ευστροφίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης