Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
16/10/2017 | 10:45
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: Θα “χτυπήσουν” τα τηλέφωνα από ΗΠΑ όπως το 2005; Δύσκολο

Εκσυγχρονισμός F-16: Θα

To 2005 ο τότε Α/ΓΕΑ Γιώργος Αυλωνίτης είχε πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αγοράσει 30 F-16, την ώρα που συμμετείχε σε συνάντηση με τους ομολόγους του στπ εξωτερικό! Ο Πτέραρχος είχε μάθει τηλεφωνικά για την κυβερνητική απόφαση που είχε μάλλον περισσότερο πολιτικό παρά επιχειρησιακό χαρακτήρα. Οι εισηγήσεις της ΠΑ ,τότε έκαναν λόγο για αντικατάσταση απωλειών και επιλογή αεροσκάφους επόμενης γενιάς.

Η κυβέρνηση Καραμανλή στη συνέχεια δεν υποστήριξε την ίδια της την απόφαση και δεν χρησιμοποίησε την οψιόν για την προμήθεια ακόμη 10 F-16. Τα μηνύματα της οικονομικής κατάρρευσης είχαν αρχίσει να ΄ρχονται.

Σήμερα κι αύριο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium – NACS), που θα πραγματοποιηθεί στο Ramstein, της Ο.Δ. της Γερμανίας. Το τηλέφωνό του δεν θα χτυπήσει τουλάχιστον σ΄ ότι έχει να κάνει με κλήσεις από τις ΗΠΑ. Η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 17.00 ώρα Ελλάδος. Έτσι κι αλλιώς θεωρείτε μάλλον απίθανο σε τέτοιο επίπεδο να γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αεροσκαφών. Αν και με τον Τραμπ για τίποτα δεν μπορείς να στοιχηματίσεις. Όμως νομίζουμε ότι η υπόθεση του εκσυγχρονισμού δεν μπορεί να “κλειδώσει” αύριο. Θυμίζουμε ότι η αμερικανική προσφορά για το τι θα μας κοστίσει η αναβάθμιση αναμένεται στο τέλος του μήνα. Συνεπώς αύριο το περισσότερο που μπορεί να υπάρξει είναι η επαναβεβαίωση της ελληνικής πρόθεσης να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό αριθμού F-16 της ΠΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης