Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Εθνική Άμυνα με δυο φορές “Αριστερά” και συγκυβερνήτες Τσίπρα και Καμμένο! Τι δεν έγινε

Εθνική Άμυνα με δυο φορές

Κυλά γρήγορα ο χρόνος. Κι έχει άλλη διάσταση όταν τα γεγονότα γύρω σου είναι καταιγιστικά. Όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα από τις 25 Ιανουαρίου 2015 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι Τσίπρας-Καμμένος ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας.

Τα “νταούλια” ήχησαν αλλά οι Ευρωπαίοι δεν χόρεψαν στον ρυθμό μας. Τελικά μας “χόρεψαν” με τη δική τους “μουσική” που ήταν “μνημόνιο 3 σε ρυθμού σκληρού ροκ”. Κανείς όμως δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι η δυναμική Τσίπρα-Καμμένου εξέπληξε τους πάντες στην Ευρώπη. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου ήταν πολιτικό επίτευγμα,είτε μας αρέσει ,είτε όχι.

Μας ενδιαφέρει τι έγινε αυτούς τους 12 μήνες στο χώρο της Εθνικής Άμυνας. Τον οποίο ο Τσίπρας παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από το εξωτερικό εμπιστεύθηκε δις στον Πάνο Καμμένο ,πρόεδρο των ΑΝΕΛ .

Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να δοθεί μια εξήγηση γι΄ αυτό το “δέσιμο” το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν τουλάχιστον παράδοξο. Όσοι υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν καλά και τους δύο, λένε ότι υπάρχει “εξαιρετική χημεία” μεταξύ τους. Ο Τσίπρας εκτιμά την στήριξη που του παρέχει ο Καμμένος με μοναδικό αντάλλαγμα την εκχώρηση του χώρου της Εθνικής Άμυνας. Ο Καμμένος δεν έκρυψε ποτέ πόσο πολύ ήθελε το ΥΠΕΘΑ. Από την εποχή της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το προσπαθούσε…

Τι έκανε ο Καμμένος ένα χρόνο στην Εθνική Άμυνα; Για να μην μασάμε τα λόγια μας και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος , η βασική του δέσμευση στους στρατιωτικούς παραμένει ανεκπλήρωτη. Οι αποδοχές τους δεν επέστρεψαν στα επίπεδα του 2012,όπως προβλέπει απόφαση του ΣτΕ και όπως ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί δυο φορές. Η πρώτη 48 ώρες πριν από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου 2015. Από τα ελληνοαλβανικά σύνορα ο Καμμένος είχε δεσμευτεί ότι όσα δικαιούνται να πάρουν οι στρατιωτικοί θα τα πάρουν. Η δέσμευση επαναλήφθηκε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με την προσθήκη ότι τα 170 εκατομμύρια που απαιτούνται για την αποκατάσταση των εν ενεργεία στελεχών είναι δεσμευμένα σε κωδικούς. Δεν είναι όμως ακόμη στα χαρτιά μισθοδοσίας των στρατιωτικών. Η αιτιολογία είναι ότι τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας δεν έχουν πράξει το ίδιο για τα Σώματα Ασφαλείας . Οι στρατιωτικοί όμως δεν πείθονται και δεν έχουν άδικο. Πολλοί ζητούν από τον Καμμένο να “ρίξει τη κυβέρνηση” με αφορμή την μόνιμα αρνητική στάση του υπουργείου Οικονομικών να συνεργαστεί . Γιατί μην γελιόμαστε. Ακόμη κι αν τα άλλα δύο συναρμόδια υπουργεία εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια για τα Σώματα Ασφαλείας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι το υπουργείο Οικονομικών ,η “εσωτερική” και  η “εξωτερική” τρόϊκα θα συναινέσουν στην επιστροφή των χρημάτων!

Το πραγματικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Καμμένος είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ -παρά την αποχώρηση του Λαφαζάνη-  εξακολουθεί να μην μπορεί να χωνέψει την “καλή χημεία” που έχει ο Τσίπρας με τον Καμμένο. Και είναι το ίδιο κομμάτι που αντιμετωπίζει με αρνητική διάθεση οτιδήποτε έχει σχέση με τις ΕΔ. Πολλές φορές αυτή η “τάση” επηρέασε και τον Τσίπρα. Υπήρξαν “θερμά επεισόδια” με τον Καμμένο κατά τη διάρκεια αυτού του ενός χρόνου διακυβέρνησης. Ο Τσίπρας σε δυο περιπτώσεις είχε δεσμευτεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές -πριν υπογράψει τρίτο μνημόνιο- για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις! Η πολιτική επιβίωση του Καμμένου παίχτηκε κορώνα -γράμματα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου απ΄ αυτά τα “κόλπα”. Ο Καμμένος κατόρθωσε να παραμείνει στη Βουλή, επειδή ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός ο οποίος στην προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου μίλησε για στρατιωτικούς και Ένοπλες Δυνάμεις. Και ήταν αρκετό το ποσοστό στρατιωτικών που έπεισε για να ξαναμπούν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή. Αρκετοί στρατιωτικοί βλέποντας όλα τ΄ άλλα κόμματα με πρώτη και καλύτερη τη ΝΔ (!) να σνομπάρουν το στράτευμα πείστηκαν ότι ο Καμμένος λόγω της εμμονής του με τις ΕΔ αλλά και λόγω της μάχης πολιτικής επιβίωσης που δίνει ήταν καλύτερη λύση από οποιονδήποτε άλλο για τη θέση του ΥΠΕΘΑ.

Ωστόσο είναι προφανές ότι αν η υπόσχεση για υλοποίηση στο ακέραιο της απόφασης του ΣτΕ δεν υλοποιηθεί, το μέλλον των ΑΝΕΛ μοιάζει δυσοίωνο.

Κατά τ΄ άλλα ο Πάνος Καμμένος σ΄ αυτό το 12 μηνο, “έγραψε” πολλές ώρες πτήσης! Πέταξε και πετά σ΄ όλη την Ελλάδα παρακολουθώντας ασκήσεις, επισκεπτόμενος μονάδες και ακριτικά νησιά. Αν και νέος σε ηλικία πιστεύει ακόμη ότι η προσωπική παρουσία “δίνει πόντους”. Και βέβαια οι επισκέψεις σε μονάδες είναι κάτι που του αρέσει σε βαθμό υπερβολής.Εμείς θα επιμείνουμε ότι το έργο είναι αυτό που θα μετρήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και σ΄ αυτό θα πρέπει να επικντρωθεί.

Ανακοίνωσε την “ανάσταση” της ΜΟΜΑ. Η οποία δεν θα είναι ακριβώς ΜΟΜΑ,αλλά θα λειτουργεί στα πρότυπά της. Ανακοίνωσε την κατασκευή οικιών για στρατιωτικούς και την εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο χρόνος είναι αμείλικτος κι αυτά πρέπει να γίνουν πράξη με αποτελέσματα χειροπιαστά για τους στρατιωτικούς. Η υπομονή των οποίων έχει αρχίσει να εξαντλείται. Η καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου δεν μπορεί να αντέξει ως επιχείρημα “παροχής” προς το προσωπικό. Το οποίο δεν θέλει να αισθάνεται ότι κάποιοι του κάνουν τη χάρη να του δίνουν ένα επίδομα που το λαμβάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι!

Στα λάθη του Καμμένου χρεώνεται χωρίς αμφιβολία η αποστρατεία του Στρατηγού Χρίστου Μανωλά από την θέση του Α/ΓΕΣ. Πρότυπο μοντέρνου αξιωματικού με πολλές και μεγάλες εμπειρίες πλήρωσε τις κακές συμβουλές και τις συκοφαντίες κάκιστων συμβούλων.

Ο Καμμένος της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάποιες διαφορές με τον ΥΕΘΑ της δεύτερης περιόδου. Ο Καμμένος είναι λιγότερο “εκρηκτικός” και θα λέγαμε πιο…σκεπτικός. Η “καλή χημεία” με τον Τσίπρα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει αλλά οι επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου είναι πολύ επώδυνες και δεν μπορεί να μην προκαλέσουν “τραύματα” στη σχέση. Σ΄ αυτές έχουν προστεθεί και οι απόψεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί Γενοκτονίας Ποντίων! Έχει προστεθεί το σύμφωνο συμβίωσης που έφερε σε δύσκολη θέση τους ΑΝΕΛ και τον Καμμένο. Οι ελιγμοί που μπορεί να κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γίνονται όλο και λιγότεροι.Γι΄ αυτό και έχει προκύψει…σκεπτικισμός.

Ο πρώτος χρόνος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασε σχετικά ήρεμα στις ΕΔ,όχι επειδή λύθηκαν προβλήματα. Η αναμονή για το που πάμε,τι θα γίνει ,τι μας ξημερώνει και τι έρχεται “σκέπασαν” τα τεράστια προβλήματα. Τα οποία όμως παραμένουν και γίνονται μέρα με την μέρα όλο και δυσκολότερα για τα στελέχη των ΕΔ. Πιο σημαντικός είναι ο χρόνος που διανύουμε. Αν σύντομα οι στρατιωτικοί δεν νοιώσουν ότι υπάρχει πράγματι κάτι να περιμένουν η “χημεία” Τσίπρα-Καμμένου εκ των πραγμάτων θα μετατραπεί σε μίγμα εκρηκτικό. Μπορεί και από τις δύο πλευρές να διαψεύδονται τα σενάρια διαζυγίου. Και μπορεί και οι δύο πλευρές να επιθυμούν πραγματικά να σώσουν τον “γάμο” τους. Όπως γίνεται και με τα ζευγάρια όμως ,τα προβλήματα και η αδυναμία επιλογής κοινά αποδεκτής λύσης οδηγούν αναπόφευκτα στο διαζύγιο. Που συνήθως έρχεται με άσχημο τρόπο…

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης