Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Για “εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική” μίλησε από το Παρίσι ο Βίτσας

Για

Τα ζητήματα της ενιαίας αμυντικής πολιτικής με τη Γαλλία, είχε την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, με το Γάλλο υφυπουργό Άμυνας Ζαν Μάρκ Ταντεσίνι. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης ‘Αμυνας και Ασφάλειας στο Παρίσι, «Eurosatory 2016», στην οποία υπήρξε και ελληνική συμμετοχή με περίπτερα των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

 Ο κ. Βίτσας συζήτησε με τον Γάλλο υφυπουργό, θέματα αμυντικής πολιτικής με κεντρικό στόχο την ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης ενημέρωσε για το θέμα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και τους περαιτέρω πιθανούς τρόπους βοήθειας από την πλευρά της Γαλλίας.

 Στην έκθεση συμμετείχαν οι ελληνικές εταιρείες της πολεμικής βιομηχανίας: η κρατική ΕΑΣ και οι ιδιωτικές DASYK, MILTECH και THEON.

 Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στην έκθεση, ο κ. Βίτσας δήλωσε:

 «Αντιμετωπίζουμε το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας σαν ένα ενιαίο σύνολο, είτε είναι δημόσιες εταιρείες όπως η ΕΑΣ, είτε ιδιωτικές. Και τούτο, διότι αυτές οι εταιρείες μπορούν να συμβάλλουν στις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και να επεκταθούν με τη δραστηριότητά τους σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Είναι ένα σχέδιο που θα ολοκληρωθεί με την «Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική», το οποίο το έχουμε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα και θα το παρουσιάσουμε στις ειδικές επιτροπές της Βουλής μέσα στον επόμενο ενάμισι μήνα».

 Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν η έκθεση έδωσε την ευκαιρία για κάποιες συνεργασίες με άλλες ξένες εταιρείες, ειδικά για την ΕΑΣ η οποία ως γνωστό αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ο κ. Βίτσας εξήγησε πως «η ΕΑΣ έχει περισσότερο δυσκολίες ρευστότητας οι οποίες έχουν προέλθει και από το παρελθόν της, από το πώς δηλαδή συγκροτήθηκε από την ΕΒΟ και την ΠΥΡΚΑΛ, και το πώς ήρθε σε μια συμφωνία με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και την τρόικα – μια συμφωνία που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν η καλύτερη δυνατή, θα έλεγα μάλιστα ότι δεν ήταν καλή» είπε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε:

«Εμείς θεωρούμε ότι τα ελληνικά αμυντικά συστήματα θα πρέπει να παίξουν ηγετικό ρόλο στην αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας, μαζί με την ελληνική αεροδιαστημική εταιρία την ΕΑΒ. Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες. Πολλές ξένες εταιρίες και κράτη, προσβλέπουν στην τεχνολογία καθώς και στο ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Παράλληλα θεωρούμε ότι και για τις ιδιωτικές εταιρείες που επιθυμούν να συνεργασθούν, η ΕΑΣ θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο κέντρου».

 Σχετικά με τις προτάσεις συνεργασίας προς την ΕΑΣ, ο υπουργός δήλωσε ότι αφορούν κυρίως στην παραγωγή πυρομαχικών και στη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής στην Ελλάδα.

 Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι το φετινό κλίμα στη EUROSATORY 2016 ήταν πολύ διαφορετικό για την ελληνική παρουσία, από αυτό στην αντίστοιχη έκθεση πέρυσι στην Ουάσιγκτον.

« Φέτος διαπιστώσαμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ένα κλίμα διάθεσης προς επένδυση και όχι το παλιό κλίμα διάθεσης προς πώληση. Οι ξένες εταιρείες έχουν κατανοήσει ότι στην Ελλάδα σήμερα, το ζητούμενο δεν είναι να μας πουλήσουν όπλα και πυρομαχικά, αλλά να επενδύσουν πάνω στις δυνατότητες που έχει η ελληνική αμυντική βιομηχανία» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης