Υποστηριξε το militaire
Ιστορία Πολιτική
07/03/2016 | 09:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Τα 10 ΑΝ του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που θ΄ άλλαζαν την ιστορία

Τα 10 ΑΝ του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που θ΄ άλλαζαν την ιστορία

Οι αποφάσεις κατα τη διάρκεια του πολέμου γράφουν την ιστορία. Κάθε κίνηση και απόφαση έχει τη πιθανότητα να αλλάξει όλη την πορεία της. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 γεγονότα με τα οποία ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να έχει τελειώσει εντελώς διαφορετικά.

1. Αν δεν είχε γίνει το Περλ Χάρμπορ

 

11

Οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο αφού το ναυτικό της αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας επιτέθηκε στο Περλ Χαρμπορ.

Αν η επίθεση δεν είχε συμβεί, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενταχθούν στον πόλεμο, αργότερα και η Βρετανία και οι σύμμαχοι , είναι απίθανο να μπορούσαν να προφυλάξουν την Βόρεια Αφρική και το Δυτικό Μέτωπο για να πολεμήσουν τους Ναζί στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε να πάρει το πλεονέκτημα και να καταλάβει τη Γερμανία και ο Στάλιν θα ήταν πιθανό να έπαιρνε υπο την κατοχή του σχεδόν όλη την Ευρώπη.

2. Αν η Η Γερμανία είχε εισβάλλει στην Βρετανία αντί στη Σοβιετική Ένωση

 

2

Το όραμα του Χίτλερ ήταν να εισβάλλει στη Σοβιετική Ένωση και να καταλάβει την Ανατολή. Παρ ‘όλα αυτά, όταν η Γαλλία έπεσε τόσο γρήγορα και εύκολα, η εμπιστοσύνη του Χίτλερ ενισχύθηκε και οι στρατιωτικοί ηγέτες του επινόησαν ένα σχέδιο για να εισβάλουν στην Βρετανία. Η επιχείρηση αυτή ονομάστηκε «Sea Lion».
Το πλάνο αυτό θα καθυστερούσε το όραμα του Χίτλερ για την εισβολή στη Ρωσία προκειμένου να επικεντρωθεί στα βρετανικά νησιά, αυξάνοντας τον αποκλεισμό των πολεμικών πλοίων στην περιοχή και την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής. Εάν αυτό είχε συμβεί, η βρετανική ηγεσία και η βασιλική οικογένεια θα είχαν διαφύγει στον Καναδά.
Η επιχείρηση Sea Lion δεν προχώρησε, κυρίως επειδή η μάχη της Βρετανίας το 1940 απέδειξε ότι η Luftwaffe δεν μπορούσε να σταθεί απένταντι στις βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις. Συμπληρωματικά, το βρετανικό ναυτικό είχε τον έλεγχο. Ο Χίτλερ επικέντρωσε την προσοχή του στην Ανατολη, και αυτό οδήγησε στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης το 1941.

3. Αν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει τη Μόσχα το 1941

3

Αν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει επιτυχώς τη Μόσχα και την Σοβιετική Ένωση, θα κέρδιζαν τεράστια αποθέματα πετρελαίου, που θα οδηγούσαν δυνητικά το Τρίτο Ράιχ να γίνει η επόμενη αυτοκρατορία του κόσμου με μεγάλη δύναμη.
Είναι πιθανό ότι η Γερμανία θα μπορούσε να νικήσει τη Βρετανία και να καταλάβει την Μέση Ανατολη, και ο Ψυχρός Πόλεμος θα μπορούσε να είχε συμβεί μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε επίσης να έχει καταλήξει σε μια καταστροφή για την ανθρωπότητα.

4.Αν δεν σταματούσε η Σοβιετική προέλαση

 

4

Ο Κόκκινος Σοβιετικός Στρατός νίκησε και κυνήγησε τους Ναζί έξω απο τη χώρα, προς την Δύση, μέσα από την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη φθάνοντας και στην Γερμανία. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Στάλιν είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Όταν το Βερολίνο κατελήφθηκε, ο Σοβιετικός στρατός αποτελούνταν απο περίπου 12 εκατομμύρια άνδρες , συγκριτικά με τα 4 εκατομμύρια των συμμάχων. Οι Αμερικάνοι εργάζονταν ακόμη πάνω στην ατομική βόμβα, κάτι που έδινε χρόνο στους Ρώσους να προωθηθούν προς τη Γαλλία. Αυτό δεν προέκυψε λόγω του γεγονότος ότι οι Ρώσοι είχαν πάρει τα περισσότερα από τα υλικά, τα οχήματα, τα τρόφιμα και τις προμήθειές τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
5. Oι σύμμαχοι πλήττονται απο το Νότο, οι Σοβιετικοί απο την Ανατολή

5

Είναι κατανοητό ότι ο Τσόρτσιλ δεν ήθελε μια επανάληψη του Παγκοσμίου Πολέμου στην Δυτική πλευρά. Αλλά με την ισχυρή αμερικανική επιρροή από τη στιγμή που μπήκαν στον πόλεμο, συμφωνήθηκε ότι η απόβαση τη D-Day θα πραγματοποιηθεί και ένα Δυτικό Μέτωπο θα δημιουργηθεί στη Γαλλία. Αυτό ήταν, επίσης, κατά την κρίση του Στάλιν που δεν ήθελαν οι Σύμμαχοι, δηλαδή να καταλαβουν την Ανατολική ή την Κεντρική ευρωπαϊκή περιοχή.
Αν η κατάληψη των συμμάχων γινόταν απο το Νότο, οι επιθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στην Ιταλία και τα Βαλκάνια. Φυσικά, η Νορβηγία ήταν πάντα μια πιθανή χώρα για επίθεση, αλλά οι Γερμανοί την υπερασπίστηκαν με σχεδόν μισό εκατομμύριο στρατιώτες. Οι καταλήψεις στο Νότο και Ανατολή θα είχαν σίγουρα νικήσει τη Γερμανία, όμως, τι θα είχε συμβεί στη Γαλλία παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

6. Μόνιμη ειρήνη στη Σοβιετική Ένωση και τη Γερμανία

From left: Friedrich Gaus from Germany, Joachim von Ribbentrop, German Foreign Minister, Joseph Stalin, Soviet head of state and his Foreign Minister Vyacheslav Molotov pose 23 August 1939 in Kremlin in Moscow after signing the Soviet-German Non-Aggression Pact, making the outbreak of a European war virtually inevitable. After the ceremony, Stalin proposed a toast: "I know how much the German people love their Fuehrer" (Hitler), he said. "I should therefore like to drink to his health". AFP PHOTO

Μόνιμη ειρήνη στη Σοβιετική Ένωση και τη Γερμανία θα μπορούσε να ήταν μια πραγματικότητα αν ο Χίτλερ δεν ήταν τόσο επίμονος στο να καταλάβει την Σοβιετική Ένωση. Αν διατηρούσε ειρήνη με τον Στάλιν, θα ήταν πιο πιθανό οι Ναζιστές να είχαν καταλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλα αυτά, τα αποθέματα πετρελαίου της νότιας Ρωσίας και της Ουκρανίας ήταν πάρα πολλά σε σχέση με την πρόκληση για την πολεμική προσπάθεια των Ναζί. Επιπλέον, ο Στάλιν δεν θα έχει καμία αμφιβολία στο να προβάλει αντίσταση στη Γερμανία που συνέχιζε να καταλαμβάνει την υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου ότι συνιστούσε απειλή για τη Σοβιετική Ένωση.

7. Αν είχε γίνει η δολοφονία του Χίτλερ

7

Η επιχείρηση Valkyrie ήταν η αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Χίτλερ. Αλλά αν αυτή ή οποιαδήποτε άλλη απόπειρα ήταν επιτυχημένη, θα ήταν σχεδόν απίθανο η ομάδα των Ναζί να διαλυθεί. Υπήρχε μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω απο το Χίτλερ ως προσωπικότητα που οι υποστηρικτές του σίγουρα θα δημιουργούσαν κάτι άλλο .Πολύ πιο πιθανό, οι Göring και Himmler να έπαιρναν το ρόλο του Χίτλερ και να συνέχιζαν το στρατιωτικό του έργο.

8. Πυρηνικός πόλεμος από τους Ναζί

8

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Ναζί ανέπτυσσαν τα δικά τους πυρηνικά πολεμικά όπλα. Αν είχαν μια ατομική βόμβα, πιθανό να τη χρησιμοποιούσαν. Οι Ναζί ήταν εξίσου ανεπτυγμένοι στην τεχνολογία. Για παράδειγμα, ανέπτυξαν ένα τύπο βαλλιστικού πυραύλου πριν απο τους συμμάχους και ανέπτυξαν μια φυλή κουνουπιών για βιολογικό πόλεμο.

Σε αυτή την κατάσταση, η Γερμανία θα κέρδιζε, εκμηδενίζοντας τους συμμάχους.

9.Αν η Ιαπωνία δεν βομβαρδιζόταν με πυρηνικά

9

Οι Αμερικάνοι έκαναν την επιχείρηση Downfall για να εισβάλουν στην Ιαπωνία απο το έδαφος ως εναλλακτική λύση για την ατομική βόμβα. Ήταν μια μακροπρόθεσμη επιθετική κίνηση στο νότο, που θα ακολουθείτο από επιδρομές στα βόρεια έξι μήνες αργότερα.

Η Ιαπωνία περίμενε την επίθεση και προετοίμασε τις άμυνες της στο νότο, αλλά οι σύμβουλοι του Προέδρου Truman σκέφτηκαν ότι η εισβολή θα ήταν μακρά και αιματηρή με τις εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι εκατομμύρια στρατιωτών θα χαθούν. Με το κόστος να είναι υπερβολικά υψηλό, ο Τρούμαν έδωσε το πράσινο φως για την ατομική βόμβα.

10. Ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Sherman tanks of B Squadron, Lord Strathcona's Horse grind a path up the bank of the Imjin River, in 1952. Almost 27,000 Canadians served in the Korean War which ended July 27, 1953. (CP PHOTO/National Archive of Canada)

Μόλις οι Ναζί είχαν ηττηθεί, δεν υπήρχε αναμονή για την αντιπαράθεση μεταξύ των Συμμάχων και των Σοβιετικών. Πώς να συνεργαστούν για να διαιρέσουν την Ευρώπη μεταξύ της δημοκρατίας και του κομμουνισμού;

Ο Τσόρτσιλ είχε θεωρήσει πως η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέτρα. Οι Σοβιετικοί δεν υποχώρησαν από το Βερολίνο .Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ δεν ΕΠΙΘΥΜΟΎΣΕ πόλεμο ενάντια του Στάλιν, αν και λέγεται ότι ο διοικητής General Patton το ήθελε.

ΠΗΓΗ: https://www.warhistoryonline.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης