Υποστηριξε το militaire
Breaking News Ιστορία Πολιτική Πρώτη Γραμμή
18/01/2017 | 18:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Όταν η CIA ανησυχούσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έκλεινε τις “βάσεις του θανάτου”

Όταν η CIA ανησυχούσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έκλεινε τις

To “Έξω οι Βάσεις του Θανάτου” και το “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”, ήταν κάποια από τα συνθήματα που το ΠΑΣΟΚ είχε υιοθετήσει ανερχόμενο ταχύτατα στην εξουσία προς το τέλος της δεκαετίας του 1970. Ήταν η ώρα της Αλλαγής και ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετωπιζόταν από κάποιους ακραίους συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ,περίπου ως …νέος Κάστρο.

Το ΠΑΣΟΚ ήρθε θριαμβευτικά στην εξουσία και ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν αξιοποίησε μόνο το πολιτικό ένστικτο που είχε αλλά και τη βαθειά γνώση του για τον τρόπο που σκέφτονται και αντιδρούν οι Αμερικανοί. Γνώριζε τι τους ανησυχούσε και πόσο δεν τους άρεσε να “βγαίνουν από το πλάνο τους”. Είτε τον συμπαθούσε ή τον αντιπαθούσε κάποιος πολιτικά, το προσόν αυτό θα πρέπει όλοι να του το αναγνωρίσουμε.

Το έγγραφο της CIA που δημοσιεύουμε είναι του 1983,όταν η Αλλαγή του ΠΑΣΟΚ είχε ακόμη τεράστια ορμή. Από το έγγραφο προκύπτει ότι ο Παπανδρέου “έπαιζε” με τη παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Κι όπως φαίνεται “έπαιζε” πειστικά. Στο έγγραφο που υπογράφει ο Milton Kovner στέλεχος της CIA, εκφράζει τις ανησυχίες του.

Αναφέρεται σε επιστολή Παπανδρέου προς τον Αμερικανό πρόεδρο με την οποία διαμαρτυρόταν έντονα για την ανατροπή της ισορροπίας της αμερικανικής βοήθειας σε Ελλάδα και Τουρκία. Εκείνη τη χρονιά ,το 1983, οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να δώσουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 950 εκατομμυρίων στην Τουρκία και μόλις 280 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Η σε έντονο τόνο διαμαρτυρία Παπανδρέου προκάλεσε τις ανησυχίες του στελέχους της CIA, το οποίο στο έγγραφο αναφέρει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Παπανδρέου να κλείσει τουλάχιστον μία από τις αμερικανικές βάσεις.

Τελικά οι βάσες έκλεισαν μόνες τους. Αυτό δεν ήταν το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι τη γενιά των πολιτικών όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου – ο καθένας προφανώς έχει τις προτιμήσεις του για το ποιος ήταν χρησιμότερος- τη διαδέχτηκαν οι πολιτικοί…λογιστές με τα γνωστά αποτελέσματα.

Διαβάστε ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης