Υποστηριξε το militaire

Όταν η Ελλάδα έκανε ψυχολογικές επιχειρήσεις! Η ιστορία του βίντεο της θρυλικής αερομαχίας στο Αιγαίο

Militaire News

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από τη πτήση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου τα τουρκικά ΜΜΕ προσπάθούν κάθε μέρα να μας πείσουν ότι στα Ίμια γίνεται πόλεμος.Ανεπιτυχής η προσπάθεια. Οι Τούρκοι επιχειρούν ένα είδος “ψυχολογικού πολέμου” που έχει καταντήσει φαρσοκωμωδία…

Μιλώντας για “ψυχολογικές επιχειρήσεις”, θυμηθήκαμε την εποχή που η Ελλάδα, έκανε τέτοιες επιχειρήσεις με στόχο να τονώσει το ηθικό των πολιτών. 21 χρόνια μετά νομίζουμε ότι μπορούμε να αποκαλύψουμε την ιστορία του θρυλικού πλέον βίντεο της αερομαχίας που έχει μείνει στην ιστορία εξαιτίας της γνωστής φράσης Έλληνα πιλότου που καταδιώκει Τούρκο: “Θα τον ξεσκίσω το μπινέ”…

Μετά από τα Ίμια η κατάσταση στο Αιγαίο ήταν σχεδόν κάθε μέρα δραματική. Δεκάδες αερομαχίες στον εναέριο χώρο και ο κίνδυνος ενός σοβαρού επεισοδίου υπαρκτός. Η Ελληνική ΠΑ και το προσωπικό της πέρασαν πολλούς μήνες σε συνθήκες πολέμου.

Προς τα τέλη Οκτωβρίου του 1996, βρισκόμουν στην αεροπορική βάση της Σκύρου,μαζί με τον Τέρενς Κουϊκ,για τις ανάγκες γυρισμάτων εκπομπής-αφιέρωμα της τηλεόρασης του Antenna στην Πολεμική Αεροπορία, εν΄ όψει της Εορτής της ΠΑ. Εκεί ειδοποιήθηκα μόλις επιστρέψω το απόγευμα να πάω κατ΄ ευθείαν στο ΓΕΑ.

Όταν πήγα στο ΓΕΑ μου δόθηκε μια βιντεοκασέτα από το επιτελείο του τότε Α/ΓΕΑ Γιώργου Αντωνετσή. Ο Πτέραρχος υπήρξε καλός χειριστής, εξαιρετικός Αρχηγός και …διάολος στο “επικοινωνιακό”-επιχειρησιακό “παιχνίδι”. Η βιντεοκασέτα όπως μου είπαν περιείχε μια πραγματική αερομαχία στο Αιγαίο και έπρεπε να την αναπαράγω και για τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια. Όταν είδαμε το υλικό στα μοντάζ του Antenna, μείναμε με ανοιχτό το στόμα. Ήταν ένα βίντεο πάνω από 10 λεπτά “τραβηγμένο” από τις κάμερες των αεροσκαφών μας! Τι να “κόψεις” και τι να πρωτοβάλεις στο βίντεο.

Το υλικό μοιράστηκε σ΄ όλα τα κανάλια και βέβαια το βίντεο έκανε ΠΑΤΑΓΟ! Λογικό απ΄όλο το υλικό να έχει μείνει στην ιστορία η φράση του Έλληνα πιλότου που πηγαίνει “καροτσάκι” το Τούρκο.

Χρόνια μετά μιλώντας με τον έτερο “διάολο” εκείνης της εποχής τον Διευθυντή Δημοσίων Σχέσων του ΓΕΑ Μιχάλη Κωστάκο, έμαθα την αλήθεια. Το βίντεο ήταν ένα μοντάζ από πολλές διαφορετικές αερομαχίες. Το εξαιρετικό μοντάζ από πραγματικές αερομαχίες της εποχής είχε γίνει στις εγκαταστάσεις της ΠΑ στο Τατόϊ. Κανείς δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για μονταρισμένο υλικό. Όλοι πιστέψαμε ότι ήταν μία και μόνο αερομαχία. Όπως και να΄χει το οπτικό υλικό που μοίρασε τότε η ΠΑ έκανε τη δουλειά του. Οι πολίτες που το παρακολούθησαν “ψήλωσαν” πολλούς πόντους εκείνο το βράδυ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης