Υποστηριξε το militaire
ΠΝ
08/10/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο όχι με “βάρκα την ελπίδα” αλλά με την ελπίδα του Αβέρωφ

Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο όχι με

Υπήρξαν αρκετοί που εξέφρασαν την ανησυχία τους και τις αντιρρήσεις τους για το εγχείρημα να ταξιδέψει το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι καλοπροαίρετα εξάφρασαν τις λογικές ανησυχίες τους. Υπάρχει και η μειοψηφία των “κομματικά εθισμένων”,αλλά αυτοί δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν…

Πράγματι, δεν είναι ένα εγχείρημα χωρίς ρίσκο. Ελαχιστοποιείται χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι περίφημοι μάστορες που αγωνιούν για το ψωμί τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και από τον επαγγελαμτισμό του προσωπικού του ΠΝ που σχεδίασε και υπολόγισε τα πάντα.

Από την άλλη όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη αντιμετώπισε το ταξίδι του ΑΒΕΡΩΦ. Από τα νησιά τηλεφωνούσαν για να μάθουν από που θα πλεύσει το Θωρηκτό για να πάνε και να το δουν! Να αντικρύσουν την επιβλητική θωριά του στο Αιγαίο! Στην Άνδρο έψαχναν σκάφος μέσα στη νύχτα για να πάνε να το πλευρίσουν και να χαιρετήσουν το πλήρωμα!

Δεν πρόκειται για “ιστοριολαγνεία”. Είναι μάλλον λογικό μετά από οκτώ χρόνια εθνικής κατάθλιψης, ο κόσμος να ψάχνει κάτι να πιαστεί. Η ιστορία μας είναι ένα “κλαδί” από το οποίο μπορούμε να πιαστούμε για να κρατηθούμε από το ορμητικό ρεύμα που μας παρασύρει. Κι όταν μας δίνεται η ευκαιρία το κάνουμε. Αυτό έγινε και με τον ΑΒΕΡΩΦ που δεν είναι απλά ένα πολεμικό πλοίο. Είναι ένα σύμβολο… Ήταν το πλοίο φόβητρο που σε εποχές πολύ δυσκολότερες από τη σημερινή “διπλασίασε” μόνο του την Ελλάδα. Αντιπροσωπεύει μια εποχή στην οποία η Ελλάδα μέσα από τις δυσκολίες της τολμούσε και προχωρούσε μπροστά.

Η πορεία του ΑΒΕΡΩΦ από το Τροκαντερό μέχρι τη Θεσσαλονίκη ήταν μια πορεία ελπίδας. Ένα μήνυμα που θέλουμε να πιστέψουμε ότι λέει πως ακόμη και με το σημερινό πολιτικό και κοινωνικό χάλι μας, μπορούμε να φθάσουμε σε ασφαλές λιμάνι.

Γι΄ αυτό, παρά τις ενστάσεις και τους λογικούς επαναλαμβάνουμε προβληματισμούς η απόφαση να γίνει αυτό το ταξίδι αποδεικνύεται σωστή. Θα φανεί και από την προσέλευση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα σπεύσουν όχι απλά να δουν τον ΑΒΕΡΩΦ ,αλλά να τον προσκυνήσουν…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης