Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
03/08/2017 | 14:11 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ο Τραμπ αποφασίζει για την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ αποφασίζει για την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν

Οι αμφιβολίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν έχουν προκαλέσει χρονική καθυστέρηση στην κατάρτιση της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ στη Νότια Ασία, ενώ το κλίμα σκεπτικισμού κυριαρχεί. Μεταξύ άλλων, έχει προταθεί η απομάκρυνση του Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή της περιοχής, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Σήμερα, αναμένεται να συναντηθούν υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Τραμπ με κεντρικό θέμα την στρατηγική που θ’ ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Στην διάρκεια της συνάντησης που έγινε στις 19 Ιουλίου στην αίθουσα χειρισμού κρίσεων του Λευκού Οίκου ( White House Situation Room) ο πρόεδρος Τραμπ απαίτησε από τους υψηλόβαθμους συμβούλους του στα θέματα της άμυνας και της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας να του παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που αξιωματούχος χαρακτήρισε ως “τελική αξιολόγηση” της κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση στην αναφερόμενη χώρα εδώ και 16 χρόνια, καθώς μάχονται κατά των Ταλιμπάν, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται (άμεσα) τερματισμός των πολεμικών συγκρούσεων κι απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η κατάσταση στην αίθουσα “ηλεκτρίστηκε” επικίνδυνα όταν ο Τραμπ είπε πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις κι ο απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, που είναι πρόεδρος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, θα πρέπει να εξετάσουν την απομάκρυνση του στρατηγού Τζον Νίκολσον που διοικεί τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

“Δεν νικάμε,” τόνισε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του, σύμφωνα με δηλώσεις συμμετεχόντων στην συνάντηση αυτή οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομασθούν. Επιπρόσθετα, όταν η συνάντηση ολοκληρώθηκε, ο Στιβ Μπάνον, υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ, άρχισε σχεδόν ανταγωνιστικά ν’ ανταλλάσσει απόψεις για την κατεύθυνση της αμερικανικής πολιτικής με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Μερικοί από τους αξιωματούχους, αποχώρησαν από την συνάντηση “σοκαρισμένοι” από την βίαιη έκφραση των παραπόνων του Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο, ο αμερικανικός στρατός επιτρέπει στις ΗΠΑ να χάσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο Μάτις, ο Μακμάστερ, αλλά κι άλλοι σύμβουλοι συνεργάζονται προκειμένου ν’ απαντήσουν στα ερωτήματα του Τραμπ με τέτοιο τρόπο ώστε να τον κάνουν ν’ αποδεχτεί την στρατηγική που προτείνουν για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στα πεδία των μαχών της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δεν προέβη σε σχόλιο για την συνάντηση αυτή, ενώ στην σημερινή συνάντηση των υψηλόβαθμων αμυντικών συμβούλων αναμένεται να τεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, με κεντρικό θέμα τον καθορισμό της στρατηγικής, αλλά και την έγκρισή της, από τον Αμερικανό πρόεδρο. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έδωσε νωρίτερα μέσα στο 2017 την εξουσιοδότηση στον Μάτις σχετικά με την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν κατά την κρίση του Αμερικανού ΥΠΑΜ, η αμερικανική κυβέρνηση καθυστερεί χρονικά στον καθορισμό της στρατηγικής της δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο Μάτις σχεδιάζει την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν κατά περίπου 4.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα προστεθούν στην δύναμη των 8.400 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην χώρα. Ο Τραμπ από την μεριά του είναι επιφυλακτικός σχετικά με τις μακροχρόνιες στρατιωτικές εμπλοκές των ΗΠΑ σε ξένα πολεμικά μέτωπα, ενώ δεν φαίνεται να υποστηρίζει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων χωρίς ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την αποστολή τους, αλλά και την χρονική διάρκεια της δράσης τους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει ν’ απαιτήσουν μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν, εκτιμώμενης οικονομικής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε αντάλλαγμα για την στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν στην κυβέρνηση της Καμπούλ. Στον αντίποδα της απαίτησης αυτής, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι, χωρίς την ομαλοποίηση της κατάστασης σε ολόκληρη την επικράτεια του Αφγανιστάν και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας που θ’ απαιτήσει αρκετά χρόνια, δεν είναι δυνατή η εξαγωγή του ορυκτού πλούτου σε άλλες χώρες πλην του Ιράν. Από την πλευρά του, ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι οι Κινέζοι κερδίζουν από τις επιχειρήσεις των ορυχείων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην συνάντηση της 19ης Ιουλίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης