Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
02/10/2016 | 06:22 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Το μέλλον του ΝΑΤΟ εξαρτάται απο το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών

Το μέλλον του ΝΑΤΟ εξαρτάται απο το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα αποτελέσουν την καθοριστική στιγμή για τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ευρώπη, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Διεθνές Κέντρο για την Άμυνα και την Ασφάλεια (ICD).

Σύμφωνα με την έρευνα, αν εκλεγεί, η Κλίντον θα παλέψει για την επέκταση της συμμαχίας ενώ ο Τραμπ είναι πιθανό να μειώσει τα έξοδα των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ.

Οι ειδικοί της μελέτης αυτής ανέλυσαν δηλώσεις που έγιναν απο τους Κλίντον και Τραμπ κατά τη διάρκεια των εκλογικών τους ομιλιών.

Η Χίλαρι Κλίντον αντιπροσωπεύει μια παραδοσιακή πορεία της εξωτερικής πολιτικής, η οποία σημαίνει την ενεργή εμπλοκή της Αμερικής στα παγκόσμια ζητήματα. Σε αντίθεση, ο Τραμπ προσφέρει μια πιο “απομονωμένη” προσέγγιση, η οποία “μεταφράζεται”  στην συγκέντρωση στα καθαρά αμερικανικά ζητήματα.

“Οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές αποτελούν ένα σταυροδρόμι για τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας απένταντι στην Ευρώπη. Η δημοκρατική υποψήφιος Χίλαρι Κλίντον,  μαξιμαλιστική τόσο σε πολιτικό υπόβαθρο όσο και στη ρητορική της εκστρατείας της, είναι πιθανό να διατηρησει το status quo της βοήθειας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως να αυξήσει τις συμμαχικές παρουσίες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ,” υποστηρίζει η μελέτη.

Όσο για τον ρεπουμπλικανικό αντίπαλό της, οι ειδικοί του ICDS δηλώνουν “Ο Τραμπ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο επικίνδυνα άκρα.Από τη μία  η απίστευτη- ως τα άκρα- παρορμητικότητά του  και από την άλλη η συμπαθεία του προς τον  Βλαντιμίρ Πούτιν”.

“Η παρορμητικότητα  είναι μια ατυχής ιδιοτροπία της προσωπικότητας του Τράμπ  με τον κίνδυνο να πυροδοτήσει  διεθνή περιστατικά χωρίς προειδοποίηση, ενώ ο Πούτιν ενθαρρύνεται ενεργά από την υποστήριξη  του Τραμπ. Ο υποψήφιος και ο πυρήνας της ομάδας των συμβούλων του μοιράζονται βαθιές οικονομικές συμφωνίες και προσωπικά συμφέροντα στη Ρωσία και φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στην χώρα πάνω στην οποία ιδρύθηκαν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ”, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, οι ερευνητές σημειώνουν ότι για την Κλίντον το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που δεν μπορεί να διαλυθει. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια ξεπερασμένη συμμαχία και έμφαση πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αντί για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

“Οι διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων μπορεί να είναι ξεκαθαρές, αλλά η νίκη δεν είναι. Σε έναν αβέβαιο αγώνα, το μέλλον της απαραίτητης για τα Βαλτικά κράτη αμερικανικής υποστήριξης κρέμεται σε μια κλωστή,”  προειδοποιούν οι ερευνητές.

H έρευνα καταλήγει στο ότι η Κλίντον θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τα κράτη στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, αλλά η συμμαχία θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες, αν ο Τραμπ εκλεγεί.

“Το 2008, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπους προσπάθησε να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν την κίνηση, επειδή ήθελαν κανονικούς δεσμούς με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Sergei Samuylov, ανώτερος αναλυτής και το Ινστιτούτο Σπουδών των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον είναι μάλλον απίθανο να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας. Από την εκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει κατηγορηθεί ότι δείχνει «αδυναμία» προς τη Ρωσία. Η Χίλαρι Κλίντον έχει επικρίνει τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για να εξασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές.

Ο Samuylov υποθέτει επίσης ότι εάν εκλεγεί ο Τραμπ θα μειώσει τις δαπάνες των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

“Στην πραγματικότητα, τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ είναι οικονομικά εξαρτώμενα. Ο Τραμπ θέλει όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώσουν 2% του ΑΕΠ τους. Γι ‘αυτό και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν τον ήθελαν”, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών Sergei Sudakov είπε ότι οι μικρές ευρωπαϊκές χώρες θα είναι πάντα οι “πιο μανιώδεις υποστηρικτές της Κλίντον.”

“Αν ο Tραμπ εκλεγεί ο ίδιος θα επιστρέψει στο Δόγμα Μονρόε του 1823 [που υποστηρίζει ότι δεν αναμειγνύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρών] και θα επικεντρωθεί στα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ. Φυσικά, θα λάβει μέρος στις διεργασίες που ξεκίνησαν από τον Ομπάμα, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Θα πραγματοποιήσει επίσης την οικονομική εξέταση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ και να ασχοληθεί με το χρέος”, δήλωσε ο Sudakov.

Την ίδια στιγμή, η Χίλαρι Κλίντον δεν θα μειώσει τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, είπε ο ειδικός.

“Αν εκλεγεί, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την επιθετική πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία, καθώς και την υποστήριξη για τις μικρές συμμαχικές χώρες. Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την επέκταση της συμμαχίας”, κατέληξε ο Sudakov.

ΠΗΓΗ: sputniknews.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης