Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
04/01/2018 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Προς αναβολή η ελληνοαμερικανική συνάντηση για τα F-16 και κάποιοι μιλούν για αδιέξοδο!

Προς αναβολή η ελληνοαμερικανική συνάντηση για τα F-16 και κάποιοι μιλούν για αδιέξοδο!

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν και παραμένει το μόνο πρόγραμμα που κανείς δεν αμφισβητούσε την αναγκαιότητά του. Χρόνια τώρα όλοι το παραδέχονταν. Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ επισημοποίησε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σ΄ αυτό που θα ΄πρεπε να ΄χε αρχίσει από τη δεκαετία του 2000! Φαίνεται όμως ότι ο κίνδυνος να οδηγηθούμε κι αυτή τη φορά σε αδιέξοδο είναι σοβαρός…

Προχθές έγινε μεγάλη σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ με μοναδικό θέμα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Τα δεδομένα όπως κι αν εξετάστηκαν ήταν αρνητικά. Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση της απόφασης έχοντας ως δεδομένο και από την αμερικανική πλευρά πως το πρόγραμμα θα κόστιζε το πολύ 1,1 δις ευρώ και οι πληρωμές δεν θα ξεπερνούσαν σε καμία περίπτωση τα 100 εκατομμύρια ετησίως. Η πραγματικότητα από την αμερικανική πλευρά είναι πολύ διαφορετική: θέλουν 1 δις μέχρι το 2020. Αυτό δεν μπορεί να ξεπεραστεί από την ελληνική κυβέρνηση και για πολιτικούς λόγους. Η καταβολή τόσο μεγάλης προκαταβολής θυμίζει άλλες αγορές που τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν είχαν κατακεραυνώσει.

Στην σύσκεψη υπήρξε τόσο μεγάλος προβληματισμός που έστω και σε θεωρητικό επίπεδο εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις! Είναι η πρώτη φορά που σε σύσκεψη τέτοιου επιπέδου ακούγονται και τέτοιες απόψεις. Τα οικονομικά του προγράμματος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Υπάρχουν και κάποιοι προβληματισμοί για τεχνικά θέματα. Όλα αυτά μαζί έχουν αρχίσει να δημιουργούν σκέψεις και να βάζουν στη ζυγαριά το κόστος του προγράμματος και των επιχειρησιακών ωφελημάτων. Φυσιολογικά κάποιοι έχουν αρχίσει να κάνουν και άλλου είδους “εξισώσεις”.

Σ΄ αυτό το κλίμα φαίνεται μάλλον απίθανο να γίνει η προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου σύσκεψη της επιτροπής για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 με αμερικανική κυβερνητική αντιπροσωπεία. Από την ελληνική πλευρά μάλιστα προτάθηκε να γίνει τηλεδιάσκεψη, κάτι με το οποίο δεν συφωνούν οι Αμερικανοί. Η σύσκεψη τέσσερις ημέρες πριν από τη προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής της είναι στον αέρα.

Κάποιοι μιλούν για αδιέξοδο αν και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να τιναχθεί στον αέρα. Μπορεί όμως να γίνει με άλλο τρόπο, άλλες διαδικασίες και σίγουρα με τα οικονομικά δεδομένα που επιθυμεί η Ελλάδα. Ο χρόνος μπορεί να πιέζει ,αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα οικονομικά της χώρας. Αυτό θα πρέπει άπαντες να το καταλάβουν. Αν δεν το κάνουν τότε το αδιέξοδο είναι μάλλον αναπόφευκτο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης