Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Η επιχείρηση SOPHIA της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες από τη Λιβύη”

Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει το κύμα μεταναστών και προσφύγων από την Λιβύη υπάρχει κίνδυνος να καταδικάσουν τους αιτούντες άσυλο να υποστούν βίαιη κακοποίηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας της λιβυκής κυβέρνησης, μαχητές και εγκληματικές οργανώσεις στην Λιβύη, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η ΜΚΟ έχει καταγράψει κρούσματα κακοποιήσεων, ανάμεσα τους βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες σε κέντρα κράτησης, στα οποία επικρατούν άθλιες συνθήκες, όπου μεταφέρονται και κρατούνται άνθρωποι που η πορεία τους αναχαιτίζεται στην θάλασσα από την ακτοφυλακή της Λιβύης.

«Η ΕΕ δεν στέλνει πίσω τους ανθρώπους στην Λιβύη, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι παράνομο, οπότε επιθυμεί να αναθέσει την βρώμικη δουλειά στις λιβυκές δυνάμεις», τόνισε στην έκθεση αυτή η Τζούντιθ Σάντερλαντ, περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Παρατηρητηρίου.

«Η ΕΕ –σύντομα ίσως και με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ– βασικά αναθέτουν στις λιβυκές δυνάμεις να σφραγίσουν τα σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει τις δυνάμεις της λιβυκής ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας στην ναυτική επιχείρηση Σοφία που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 για την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Βαρσοβία στις 8 και 9 Ιουλίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε πως οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO θα δώσουν το πράσινο φως στη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και εναντίον της διακίνησης ανθρώπων από τις ακτές της Λιβύης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης