Η Τουρκία μπορεί να καθυστερήσει να παραλάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει από τις ΗΠΑ, αλλά θα τα πάρει! Αυτή είναι η πραγματικότητα και καλό θα ΄ναι να την έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ανεξάρτητα αν οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ, κάνουν λόγο για απαγόρευση μεταφοράς των αεροσκαφών στην Τουρκία.

Το πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι η Τουρκία, αλλά το καθεστώς Ερντογάν και ο τρόπος που πολιτεύεται. Αν ο Ερντογάν αποχωρήσει ή αλλάξει συμπεριφορά έναντι των ΗΠΑ , τότε τα F-35, θα μεταφερθούν στην Τουρκία. Να επισημάνουμε ότι οι Τούρκοι πιλότοι συνεχίζουν κανονικά την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ.

Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει ρότα και δεν υποταχθεί στα θέλω των δυτικών, τότε τα F-35 θα παραμείνουν “παρκαρισμένα” στις ΗΠΑ, για όσο χρειαστεί. Μέχρι ο Ερντογάν να αποχωρήσει από το προσκήνιο και η Τουρκία να ξαναγίνει το “καλό παιδί”.

Ακόμη κι έτσι όμως, η Ελλάδα έχει δεχτεί ένα αναπάντεχο και πολύτιμο δώρο: χρόνο! Χρόνο για να μπορέσει να καλύψει τις “μαύρες τρύπες” που δημιούργησαν στην ΠΑ , ανίκανες κυνερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Προβλήματα που επιδεινώθηκαν με την οικονομική κρίση. Ο χρόνος τη δεδομένη στιγμή είναι εξίσου σημαντικός με το χρήμα που μας λείπει.

Εκμεταλλευόμαστε αυτό το χρόνο; Δυστυχώς όχι.

Ο απαραίτητος και αναγκαίος εκσυγχρονισμός των F-16 που άργησε κοντά …20 χρόνια , δεν προχωρά! Ένα χρόνο μετά από την υπογραφή της συμφωνίας περιμένουμε ακόμη το κλιμάκιο της Lockheed Martin να μας πει πως θα επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, με σοβαρότερο αυτό της συνεργασίας του νέου ραντάρ και του συστήματος αυτοπροστασίας.

Συντελείται έγκλημα με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην τεχνική υποστήριξη του γαλλικού οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχουμε κατ΄ επανάληψη γράψει για το θέμα. Τα Mirage 2000 με τα όπλα που μπορούν να φέρουν αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ΠΑ κι όχι τα αμερικανικά F-16. Χρειάζονται υποστήριξη και τα Mirage και τα όπλα τους. Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής αυτά τα προγράμματα τη δεδομένη στιγμή είναι πιο σημαντικά και από τον εκσυγχρονισμό των F-16, ο οποίος αν όλα πάνε καλά, έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί το 2028! Νομίζουμε ότι μέχρι τότε οι Τούρκοι σίγουρα θα έχουν παραλάβει τα F-35 τους.

Η Ελλάδα θα ΄πρεπε ήδη να έχει καταλήξει στον τύπο του επόμενου αεροσκάφους της. Δεν γνωρίζουμε ποιο μπορεί να ΄ναι αυτό. Θα το αποφασίσουν οι αεροπόροι. Ούτε λέμε ότι θα πάμε αύριο να το παραγγείλουμε. Πρέπει όμως να ξέρουμε τι θέλουμε και ν΄ αρχίσουμε να το διαπραγματευόμαστε. Αυτές οι δουλειές παίρνουν χρόνο πολύ. Γι΄αυτό το λόγο προαναφέραμε ότι ο χρόνος που μας δίνεται από την “φασαρία” μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας είναι δώρο. Ας το εκμεταλλευθούμε…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016