Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
19/03/2024 | 05:31 (ενημερώθηκε 1 μήνα πριν)
Militaire News

Τα δυσκολότερα έρχονται: οι Χούθι ανακοινώνουν στρατηγική συνεργασία με Ρωσία-Κίνα και BRICS

Τα δυσκολότερα έρχονται: οι Χούθι ανακοινώνουν στρατηγική συνεργασία με Ρωσία-Κίνα και BRICS

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Λίγες μόνον ημέρες μετά την λήξη των κοινών γυμνασίων Ιράν-Ρωσίας-Κίνας στον κόλπο του Ομάν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου των Χούθι, Αλί αλ-Καχούμ δήλωσε ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεργάζονται με τη Ρωσία, την Κίνα καθώς και άλλες χώρες των BRICS για να «επιφέρουν την κατάρρευση της δυτικής ηγεμονίας και της μονομερούς δράσης στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι το κίνημα των Χούθι, ελέγχει μεγάλα τμήματα της βόρειας και δυτικής Υεμένης. Από τον Νοέμβριο του 2023 διεκήρυξαν ότι σκοπεύουν να επιτεθούν σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και συνδέονται με το Ισραήλ έως ότου το Τελ Αβίβ σταματήσει τις στρατιωτικές του ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας. Πράγματι από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθετικές τους ενέργειες με πλήγματα κατά πλοίων ακόμα και με drones, με επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως και με  εκτοξεύσεις πυραύλων σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ΗΠΑ απάντησαν ανακοινώνοντας τον σχηματισμό ναυτικού «συνασπισμού των πρόθυμων», ο οποίος δεν καλύπτεται από απόφαση οποιουδήποτε υπερεθνικού Οργανισμού (πχ ΟΗΕ) εναντίον των ανταρτών Χούθι. Από τον Δεκέμβριο μάλιστα άρχισαν να βομβαρδίζουν την Υεμένη μαζί με τη Βρετανία . Οι Χούθι αντέδρασαν απαγορεύοντας σε όλα τα εμπορικά και πολεμικά πλοία των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων να επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στα στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, πλήττοντας επανειλημμένα δυτικά πολεμικά πλοία που είχαν αναπτυχθεί σε ύδατα δίπλα στην Υεμένη.

Επιβεβαιώνοντας την παραπάνω θέση των Χούθι ο υπουργός Άμυνας της Υεμένης, υποστράτηγος Μοχάμεντ αλ-Ατίφι δήλωσε την Κυριακή ότι ο στρατός της χώρας θα συνεχίσει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις του εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ καθώς και αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση της Σαναά πρόκειται να εφαρμόσει « νέους κανόνες εμπλοκής» εναντίον της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω τι θα περιλαμβάνουν αυτοί οι κανόνες.

Ο Αλί αλ-Καχούμ των Χούθι επέμενε ότι «υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση και ανάπτυξη των σχέσεων της Υεμένης με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα μέλη των BRICS, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε διάφορους τομείς». Επεσήμανε ότι υπάρχει μια αλλαγή στο διεθνές κλίμα και στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ειδικά υπό το φως της δυτικής επιθετικότητας κατά της Ρωσίας. Παρατήρησε μάλιστα ότι η Δύση οδηγείται σε κρίση μετά την αποτυχημένη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη ο μονοπολικός κόσμος εξελίσσεται σε πολυπολικό γεγονός που  αντικειμενικά ενισχύει την Ρωσία, την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες των BRICS.

Αναρωτιέμαι αν μετά από όλα αυτά θα εξακολουθεί ο Μητσοτάκης, η ΝΔ, τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ και ορισμένες γραφίδες (που τείνουν να γίνουν γραφικοί) να μιλάνε για την σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αναρωτιέμαι αν μετά την συνεργασία Χούθι-Ρωσίας-Κίνας και χωρών των BRICS, επιβεβαιώνονται όσοι προειδοποιούσαν ότι στέλνουμε τα παιδιά μας και την φρεγάτα «Ύδρα» στο στόμα του λύκου.

Αντί να δώσουμε μάχες για την Ειρήνη, για τον αφοπλισμό, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ανισοτήτων, εμείς δίνουμε όπλα στην Ουκρανία από τα οποία κινδυνεύουν και οι 75 000 Έλληνες της Μαριούπολης, στέλνουμε τα παιδιά μας και το πλοίο μας στο στόμα του λύκου, υπογράφουμε με ΗΠΑ μνημόνια που μπορεί να οδηγήσουν Ελληνικό στρατό στην Ουκρανία.

Νισάφι πιά. Απαιτούμε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων τη διαμόρφωση μιας πραγματικά πατριωτικής πολιτικής που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα μας και δεν θα θέτει εν κινδύνω ούτε τους στρατευμένους μας, ούτε τα πλοία μας, ούτε την εθνική μας ανεξαρτησία…Και με την ευκαιρία, θα μπορούσαν Δένδιας και Μητσοτάκης να μας διαβεβαιώσουν ότι όπως έβαλλε η φρεγάτα Ύδρα κατά του «εχθρικού» drone -των Χούθι ήταν-, με όμοιο τρόπο θα βάλλει και κατά τουρκικού μέσου που τυχόν παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα; Γιατί στην περίπτωση του Oruc Reis τα αντανακλαστικά τους ήταν το λιγότερο απαράδεκτα (αυτός ο χαρακτηρισμός γιατί δεν επιθυμούμε να χαρακτηρίσουμε ενδοτική τη στάση αυτή).             

  

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης