Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη Τσίπρα, γίνεται σε μια πολύ δύσκολη φάση των ελληνορωσικών σχέσεων και δεν αναφερόμαστε μόνο στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, που έγιναν το καλοκαίρι. Αυτό το θέμα λίγο, πολύ είχε συζητηθεί και στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη Μόσχα. Το νέο “αγκάθι” που αυτές τις ημέρες απασχολεί είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας. Με την πρώτη να κατηγορεί την δεύτερη ότι έχει “παραδοθεί” στις ΗΠΑ και ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

Χθες η εκπρόσωπος του Ρώσου ΥΠΕΞ δήλωσε ότι “περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο”.

Οι ΥΠΕΞ Ρωβσίας και Κύπρου μίλησαν τηλεφωνικά αλλά η ένταση παραμένει. Τα επεισόδια μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα. Τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο είχε εκφράσει την ενόχλησή του για το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών και εταιρειών που ανήκαν σε Ρώσους με τον Υπουργό Οικονομικών να του απαντά τότε σε αυστηρή γλώσσα. Ο κ. Οσάτσι είχε παρέμβει επίσης τον Οκτώβριο για την πολυσυζητημένη υπόθεση Μπράουντερ λέγοντας ότι η διαχείριση της είναι σημαντική για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μαζική φυγή ρωσικών κεφαλαίων από τις τράπεζες της Κύπρου , σε σημείο που πολλοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν πολύ σοβαρά.

Σ΄αυτό το κλίμα ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ.Πούτιν. Αν προσθέσουμε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αυτή τη στιγμή Μόσχα και Άγκυρα αλλά και το θέμα της ουκρανικής εκκλησίας που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ένταση μεταξύ Μόσχας και Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, τότε καταλαβαίνουμε ότι μάλλον δεν πρέπει να αναμένουμε πολλά από τη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016