Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
13/01/2020 | 06:30 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Σκοτάδι στη Μέση Ανατολή με το “δόγμα Μακναμάρα” να επικρατεί: “Ο πόλεμος αυξάνει την ευημερία των ΗΠΑ”

Σκοτάδι στη Μέση Ανατολή με το

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Μετά τη δολοφονία του Υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί αναμένεται μια παρατεταμένη περίοδος συγκρούσεων στον άξονα Ιράν-Αφγανιστάν –Ιράκ-Υεμένης-Βορείου Αφρικής.

Όλες οι χώρες της περιοχής θα πληγούν λίγο –πολύ από τα σκάγια. Ο αναλυτής σε θέματα ασφάλειας  Μετίν Γκιουρτζάν αναφέρει: “Επειδή το σπίτι μας είναι γυάλινο δεν πρέπει να πετάμε πέτρες στα σπίτια των άλλων”.  Η σύσταση του αφορά όλους. Πώς μπορεί, όμως , μια χώρα να μείνει μακριά από όλα αυτά όταν είναι γνωστή η αμίμητη ρήση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ  που ήταν υπεύθυνος για τον Πόλεμο του Βιετνάμ , Ρόμπερτ Μακναμάρα:

“Ο πόλεμος αυξάνει την ευημερία της Αμερικής και μεγαλώνει την οικονομία της”.

Η πρόσφατη Ιστορία απέδειξε ότι κάθε φορά που ένας  αμερικανός Πρόεδρος στριμώχνεται κάνει κι έναν πόλεμο. Θυμόμαστε την περίπτωση Κλίντον που όταν απειλήθηκε με καθαίρεση για το σκάνδαλο Μόνικας Λεβίνσκι έκανε την επιχείρηση  “Αλεπού της Ερήμου” το 1999. Τώρα ο Τραμπ που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ανάβει νέες φωτιές στην ήδη ταλαιπωρημένη Μέση Ανατολή.

Αν ρίξουμε μια ματιά  στην στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή , βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε η Ιστοσελίδα Oda tv, διαπιστώνουμε τα εξής: Ο παρουσία των αμερικανών στρατιωτών ανά χώρα είναι:

-Κουβέιτ :13.000

-Κατάρ:13000

-Μπαχρέιν:7000

-Ιράκ:6000

-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:5000

-Ιορδανία: 3000

-Σαουδική Αραβία :3000

-Συρία:800

Αφγανιστάν:14000

Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται παντού έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Η δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου  αναμφισβήτητα κατέστρεψε το όραμα του Ερντογάν που σχεδίαζε να δημιουργήσει μαζί με το Ιράν μια de facto κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο και των δύο φιλοδοξούσε την περικύκλωση και απομόνωση του Ισραήλ.

Το Ιράν με τη Χετζμπολλάχ και τις δυνάμεις Hasbi Sabi στόχευε να περικυκλώσει το Ισραήλ μέσω του Λιβάνου και της Συρίας. Η δε Τουρκία αποτελούσε μια διαρκή απειλή με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους λοιπούς τζιχαντιστές.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο οι δυο χώρες συναινούν είναι  η αντιμετώπιση των Κούρδων. Οι δυο χώρες εφαρμόζουν την ίδια πολιτική έναντι των Κούρδων . Θεωρούν απειλή για τη χώρα τους τη δημιουργία αυτόνομων  κουρδικών ζωνών στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Ερντογάν είναι αναγκασμένος τώρα να αλλάξει τακτική. Τόσο οι ΗΠΑ  όσο και το Ιράν έχουν στα χέρια τους εργαλεία για να τον πιέσουν. Το Ιράν με τους μηχανισμούς διείσδυσης που έχει αναπτύξει εντός της Τουρκίας θέλει να την θέσει υπό τον έλεγχο της. Ενδεικτική η δίκη του  ιρανού επιχειρηματία Ζαρράμπ που διεξάγεται στις ΗΠΑ , στην οποία μπλέκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος και μέλη της οικογένειας του.

Οι ΗΠΑ με τις ενέργειες τους θέλουν να σβήσουν τα όνειρα της Τουρκίας και του Ιράν για επικράτηση στην Μέση Ανατολή. Ασφαλώς με τον τρόπο αυτό θα περιορίσουν τις δραστηριότητες των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά θα μειώσουν και την επιρροή της Ρωσίας.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί  απέδειξε και την αδυναμία του Ιράν. Ο εκλιπών ήταν υποστράτηγος των Φρουρών της Επανάστασης. Δεν ήταν ένας τρομοκράτης όπως ο Μπιν Λάντεν ή ο Μπαγντατί που δολοφονήθηκαν επίσης με χειρουργικές επεμβάσεις των ΗΠΑ.  Θα μπορούσε λοιπόν η Τεχεράνη να ζητήσει την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εάν το έκαναν σίγουρα θα είχαν στο πλευρό τους τη παγκόσμια κοινή γνώμη. Βιάστηκαν και τα θαλάσσωσαν.

Επιχείρησαν να πλήξουν αμερικανικές Βάσεις στο Ιράκ. Φρόντισαν , όμως να προειδοποιήσουν τον πρωθυπουργό Αμπντουλμεχντί, για να ενημερώσει κι εκείνος με τη σειρά του τους Αμερικανούς ….. Τι είδους εκδίκηση ήταν αυτή για έναν ήρωα ; Μήπως ήθελαν να δείξουν ότι έχουν την δυνατότητα να πλήξουν αμερικανικούς στόχους  και να εκδικηθούν αργότερα; Γιατί είπαν ψέματα στους Ιρανούς για το θάνατο 80 Αμερικανών από τις επιθέσεις;  Γιατί δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και άφησαν να ποδοπατηθούν 50 και πλέον άνθρωποι στην κηδεία του Κασέμ. Σε όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα προστίθεται και η κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών από ανθρώπινο λάθος. Είναι δυνατόν να μην μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πολεμικό από ένα επιβατικό αεροσκάφος;  Τρέμει κανείς στην ιδέα μήπως τελικά αποκτήσουν και πυρηνικά όπλα και κάνουν παρόμοια λάθη!!

Αρχικά αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στο αεροπορικό ατύχημα. Μετά αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν και να ζητήσουν συγνώμη.  Ίσως να έλαβαν υπόψη τους και την περίπτωση του ατυχήματος που έγινε στις 21.12.1988 με αεροσκάφος της PanAmerican  Boeing 747 , το οποίο ανατινάχτηκε στην περιοχή Lockerbie της Σκωτίας και οδήγησε στο θάνατο 243 επιβάτες , 16 μέλη του πληρώματος και 11 κατοίκους πάνω στους οποίους έπεσε.  Το ατύχημα προκλήθηκε από βόμβα που τοποθέτησαν στο χώρο αποσκευών οι δυο Λίβυη  Abdul Basset el MegrahiAl AminKhalifa Fahima.

Οι δικαστικοί αγώνες και το εμπάργκο που εφαρμόστηκε εναντίον του Καντάφι οδήγησε στην σταδιακή αποδυνάμωση και τελική εξόντωση του.

Αξίζει για την ιστορία να αναφέρουμε ότι  λίγο πριν στις 3.7.1988 πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το πολεμικό πλοίο USSVincennes έπληξε αεροσκάφος AirbusA300B2  των Ιρανικών Αερογραμμών   και οδήγησε στο θάνατο 274 επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος.

Φυσικά στην περίπτωση αυτή ο Ναύαρχος William Rogers απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες γιατί μπέρδεψε το επιβατικό αεροσκάφος με πολεμικό και στη συνέχεια τιμήθηκε με το μετάλλιο   Legion of Merit από τον Πρόεδρο Μπους για τις ανώτερες υπηρεσίες που προσέφερε.  Δυο μέτρα και δυο σταθμά πάντα στις σχέσεις κρατών με υπερδυνάμεις.  …

Η δολοφονία του Κασέμ ασφαλώς ωφέλησε τον Πρόεδρο Τράμπ, φανέρωσε τις αδυναμίες του Ιράν και σίγουρα θα δρομολογήσει κάποιες εξελίξεις.  Κάποιοι εκτιμούν ότι έφθασε η ώρα για τη δημιουργία αυτόνομου Κουρδιστάν.

Οι Βρετανοί που γνωρίζουν πολλά και ενεργούν πάντα υπόγεια εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες τους που πρόκειται να επισκεφθούν το Ιράκ . Τους συνιστούν να προτιμήσουν την περιοχή του  βορείου Ιράκ  δηλαδή την κουρδική περιοχή του Ιράκ. Αλλά και ο υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouıllette επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν  Μεσρούρ Μπαρζανί, με τον οποίο συζήτησαν την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών και την εν γένει προστασία  των ενεργειακών δραστηριοτήτων.

Το Ιράν από την πλευρά του έθεσε υπό κράτηση τον Πρεσβευτή της Βρετανίας στην Τεχεράνη, ο οποίος μετείχε σε εκδήλωση που οργανώθηκε μπροστά στο Πανεπιστήμιο Εμίρ Κεμπίρ για τα αθώα θύματα του αεροπορικού ατυχήματος, με την κατηγορία ότι υποκίνησε τους διαδηλωτές σε βάρος του καθεστώτος.  Η εκδήλωση μετατράπηκε σε αντικαθεστωτική διαμαρτυρία όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως :”Ντροπή των Φρουρών της Επανάστασης” ,”Θάνατος στον δικτάτορα”, ¨Να παραιτηθούν  οι ψεύτες”. Το σύνθημα που επικρατούσε στην κηδεία του Κασέμ ήταν Merk Berk Emrika (Ανάθεμα σε Αμερική). Σε λίγες ώρες μέσα οι διαμαρτυρίες των πολιτών στράφηκαν εναντίον των ηγετών της χώρας. …

Η Ιστορία είναι πάντα ανελέητη με τους απερίσκεπτους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης