Υποστηριξε το militaire
Άποψη
13/06/2018 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Σκοπιανό: Συμφωνία ανακοινώθηκε αλλά θα υλοποιηθεί; Το συναίσθημα του κόσμου και η υποκρισία των κομμάτων

Σκοπιανό: Συμφωνία ανακοινώθηκε αλλά θα υλοποιηθεί; Το συναίσθημα του κόσμου και η υποκρισία των κομμάτων

Συμφωνία ανακοινώθηκε ,αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά θα εφαρμοστεί. Ο χρόνος για την υλοποίησή της θα ΄ναι μακρύς κι αυτό σε συνδυασμό με τις πολλές και έντονες αντιδράσεις που από χθες κιόλας έχουν εκδηλωθεί προκαλεί πολλές και βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υλοποιηθεί.

Είναι καλή η συμφωνία που επιτεύχθηκε; Θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να γίνει ψύχραιμη συζήτηση στην Ελλάδα γι΄ αυτό. Ο κ.Μητσοτάκης έδειξε από χθες τις διαθέσεις του. Η προοπτική εκλογικών κερδών και απ΄ αυτή την υπόθεση είναι μάλλον σημαντικότερη απ΄ οτιδήποτε άλλο…

Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ΔΕΝ επιθυμούν τη χρήση του όρου Μακεδονία. Αν και 25 χρόνια τώρα κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε πως το Μ στο πΓΔΜ, Μακεδονία είναι… Επίσης αρνούμαστε να δεχτούμε πως 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κρατίδιο με το όνομα Μακεδονία…Σκέτο. Αυτά τα επιχειρήματα δικαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι η σημερινή συγκυρία, με τον Ζάεφ στο τιμόνι των Σκοπίων είναι ιδανική για να αναζητηθεί και να επιτευχθεί μια λύση.

Θα προσθέσουμε ότι ο χρόνος δεν επέδρασε θετικά όπως ίσως πολλοί ήθελαν να πιστεύουν. Το 1993 είχαμε το Σλαβομακεδονία, το οποίο με την κίνηση αποχώρησης Σαμαρά και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το χάσαμε. Χθες βράδυ ακούσαμε από ειδικούς και καθηγητές ότι το Σλαβομακεδονία θα ήταν η ιδανική ονομασία…

Και είναι καλό το Βόρεια Μακεδονία; Όχι δεν είναι, αλλά ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης μας πια ήταν να μην υπάρξει συμφωνία και να αφήσουμε το θέμα να “τρέχει” . Θα ήταν μια επιλογή. Πολλοί υποστήριξαν αυτό το διάστημα ότι τα Σκόπια “καίγονται” για λύση. Για την επιβίωσή τους στην πραγματικότητα. Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα που δεν απασχόλησε όσο θα ΄πρεπε νομίζουμε: εμάς μας ενδιαφέρει η επιβίωση του κρατιδίου; Θέλουμε να υπάρχει ή προτιμάμε να εξαφανιστεί και να διαμελιστεί μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας; Νομίζουμε ότι μας βολεύει η ύπαρξή του, χωρίς βέβαια τις ανοησίες που επί 25 χρόνια έλεγαν κι έκαναν οι ηγεσίες τους.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε έχει πολλά σημεία προβληματικά. Οι “μακεδόνες πολίτες” και η “μακεδονική γλώσσα” προφανώς δεν αντισταθμίζονται από τις διαβεβαιώσεις περί αρχαίου ελληνικού πολιτισμού κλπ, γιατί κανένας στην πράξη δεν θα κάθεται να διαβάζει τη συμφωνία και τα παραρτήματά της, όταν θα ακούει τους πολίτες του κρατιδίου να δηλώνουν “Μακεδόνες”, σκέτα ,νέτα.

Επειδή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πρώτα με ρεαλισμό και μετά με το συναίσθημα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι “μεγάλοι” του κόσμου θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας. Θα ΄ναι ίσως πιο χρήσιμο αντί να αρχίσουμε τις “κοκορομαχίες” για το ποιος είναι πιο “προδότης” από τον άλλο, να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Η πιο προφανής και βολική για εμάς λύση είναι να φροντίσουμε ώστε το κρατίδιο των Σκοπίων να εξαρτάται όσο το δυνατόν περισσότερο από την Ελλάδα. Δεν είναι και δύσκολο, αν είμαστε σοβαροί να μετατρέψουμε τα Σκόπια σε δορυφόρο μας. Αν είμαστε σοβαροί επαναλαμβάνουμε, γιατί αυτό είναι το πιο δύσκολο στην όλη ιστορία.

Η άλλη επιλογή είναι να “παγώσουμε” τη συμφωνία. Αυτό όμως δεν πρόκειται να το περιμένουμε από τα κόμματα εξουσίας, τα οποία έχουν ακριβώς την ίδια γραμμή πλεύσης κι ας παριστάνουν ότι έχουν διαφορές. Μπορεί η ΝΔ να βγήκε και να “κατακεραύνωσε” χθες βράδυ την ανακοίνωση της συμφωνίας αλλά μη γελιόμαστε: ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του που ο Τσίπρας τον απάλλαξε από μια “καυτή πατάτα” που μπορεί να περάσει στα δικά του χέρια αν γίνει πρωθυπουργός. Το “πάγωμα” ή και η ακύρωση της συμφωνίας θα προέλθουν μόνο από τον κόσμο. Αν υπάρξουν αντιδράσεις πέρα από το αναμενόμενο πιθανόν να υπάρξει ανατροπή.

Θα πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί αν τα Σκόπια δεν τηρήσουν με συνέπεια όσα συμφώνησαν. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης