Υποστηριξε το militaire
Άποψη ΠΝ
29/12/2020 | 06:10 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

“Μία άλλη άποψη για το ΠΝ της επόμενης 20ετίας”

Γράφει ο  Κωνσταντίνος Γιανναδάκης

μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, όσον αφορά στην απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιορισμούς στην χρηματοδότησή τους έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα: Το ΠΝ χρειάζεται άμεσα πλοία με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, προκειμένου να επιχειρεί στο νότιο Κρητικό πέλαγος αλλά κυρίως στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Αν η πολιτική ηγεσία θέλει να υποστηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο, το σύμπλεγμα της Μεγίστης και την δυνητική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού τα πλοία αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής είναι απαραίτητα.

Μελετώντας τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι κρίνω ότι, όσον αφορά τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, οι Belh@rra είναι πολύ ακριβές, με ανεπαρκή αριθμό πυραύλων και με δυσκολία χρηματοδότησης ενώ οι MMSC απλά δεν κάνουν για την δουλειά που τους χρειάζεται το ΠΝ. Επίσης λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ΠΝ πρέπει μέσα στην επόμενη δεκαετία να αντικαταστήσει τις 9 Kortenaer, να αναβαθμίσει τις MEKO και να προμηθευτεί κορβέτες που θα συμπληρώσουν τα κενά στον στόλο μεταξύ πυραυλακάτων και φρεγατών και παράλληλα να συνεχίσει το δόγμα της προμήθειας κύριων εξοπλισμών από δύο τουλάχιστον προμηθευτές, αλλά και να αυξήσει το ποσοστό της εγχώριας αμυντικής παραγωγής, θεωρώ ότι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει είναι το ακόλουθο: Να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ την προμήθεια άμεσα τριών Ticonderoga (δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποδεσμεύσουν τα Arleigh Burke), τα οποία, με βάση τον νέο ναύσταθμο της Σούδας, θα καλύψουν επάξια για μια δεκαετία τον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης και μέχρι την Κύπρο. Παράλληλα οι αμερικανοί θα αναλάβουν να αναβαθμίσουν τις 4 ΜΕΚΟ στα ναυπηγεία Ελευσίνας και επίσης η Ελλάδα θα γίνει συμπαραγωγός με 5% στις νέες αμερικανικές φρεγάτες FFG(X), με προοπτική να αποκτήσει 6 φρεγάτες, αρχίζοντας από το 2027 έως το 2032, μία κάθε έτος, χτισμένες όλες στα ναυπηγεία Ελευσίνας από ελληνικά χέρια. Οι FFG(X) θα αντικαταστήσουν τα Ticonderoga, παίρνοντας και τον οπλισμό τους (2 εκτοξευτές MK 41 με 122 κελιά έχει το καθένα, μην το ξεχνάμε αυτό) και έχοντας ως βάση τους επίσης τον νέο Ναύσταθμο της Σούδας. 

Αν όλος ο οπλισμός των Ticonderoga μεταφερθεί στις FFG(X), το κόστος ανά πλοίο θα πέσει από το ένα δις σχεδόν στο μισό (500 – 600 εκ.), ποσόν που αφορά αποκλειστικά την ναυπήγηση των πλοίων και χρήματα που θα μείνουν κατά ένα μεγάλο μέρος στην χώρα, δεδομένου ότι η ναυπήγησή τους θα γίνει στα ναυπηγεία Ελευσίνας. 

Όσον αφορά στις κορβέτες, η Ελλάδα ως συμπαραγωγός χώρα της European Patrol Corvette, θα μπορέσει να μπει στο ναυπηγικό πρόγραμμα, χτίζοντας στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά 6 EPC, αρχής γενομένης από το 2025, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. 

Έτσι το 2032 θα βρει το ελληνικό ΠΝ με 6 FFG(X), 4 αναβαθμισμένες MEKO HN και 6 EPC, δομή ικανή, με την υποστήριξη των μικρότερων σκαφών και με την ανάλογη ανανέωση της δύναμης των υποβρυχίων, να υποστηρίξει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε όλο το εύρος της ελληνικής ΑΟΖ, να παρέχει προστασία στην κυπριακή ΑΟΖ, να προστατεύσει την γαλάζια πατρίδα του ελληνισμού και να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων τα όποια σχέδια κάποιων για γιαλαντζί γαλάζιες πατρίδες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης