“Έχουμε κι εμείς φρεγάτες”, λένε οι Αμερικανοί, οι οποίοι όπως έχουμε γράψει δεν πρόκειται να παραδοθούν εύκολα στην γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες Belharra.

Το μήνυμα για το αμερικανικό ενδιαφέρον μεταδόθηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι οποίοι “χτυπάνε” τη γαλλική πρόταση στο αδύναμο σημείο της: στην ελληνική συμμετοχή στη ναυπήγηση των φρεγατών.

Οι Αμερικανοί που υπενθύμισαν το αμερικανικό ενδιαφέρον για επαναφορά των ΗΠΑ στον ελληνικό Στόλο, επεσήμαναν ότι “η Ελλάδα νομίζουμε ότι ενδιαφέρεται για τα ναυπηγεία της” και πρόσθεσαν ότι “αν τα ναυπηγεία λειτουργούν και είναι βιώσιμα μπορούν να “χτίζουν” πλοία”. Συνδέουν σαφώς τη ναυπήγηση των δικών τους φρεγατών με την τύχη των ελληνικών ναυπηγείων και παράλληλα φέρνουν ως παράδειγμα το εγχείρημα ONEX στο Νεώριο της Σύρου.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως φέρεται να ΄χει προχωρήσει τις διαδικασίες για τις γαλλικές φρεγάτες και μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Παρίσι ,υπέγραψε συμφωνία που επιβεβαιώνει την πρόθεση και των δύο πλευρών να προχωρήσουν. Είπε ωστόσο ότι “έχουμε ακόμη πολύ δρόμο”. Αυτόν το δρόμο σπεύδουν να εκμεταλλευθούν οι Αμερικανοί.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016