Του Λ. ΛΥΓΟΥΡΙΩΤΗ

Θετικά καταγράφουν στην Χαριλάου Τρικούπη την 2η θέση που έχει στην δημοφιλία των πολιτικών Αρχηγών η Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Φώφη Γεννηματά, στο χθεσινό γκάλοπ της Metron Analysis που παρουσίασε το MEGA.

Συγκεκριμένα στο γκάλοπ αυτό ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος στην δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών με 67% και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η κ. Φώφη Γεννηματά με 40% και μετά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας που συγκεντρώνει 38%.

Με αφορμή τη δημοσκόπηση αυτή ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Παναγιώτης Βλάχος απέδωσε την υψηλή αποδοχή που έχει στην κοινωνία η κ. Γεννηματά στην αναγνώριση του κόσμου στην δημιουργική αντιπολίτευση που έκανε και την υπεύθυνη και σοβαρή στάση που επέδειξε – ή ίδια αλλά και προφανώς όλα τα στελέχη – το διάστημα της πανδημίας του COVID-19.

<<Η υψηλή δημοφιλία της Προέδρου του <<Κινήματος Αλλαγής>> είναι μια επιβράβευση της δημιουργικής αντιπολίτευσης, της στάσης ευθύνης και σοβαρότητας που επέδειξε το διάστημα της πανδημίας, τιμώντας τον θεσμικό της ρόλο. Αποδεικνύουμε ότι δεν λεγόμαστε τυχαία <<Κίνημα Αλλαγής>>, γιατί επιδιώκουμε την Αλλαγή μέσα από μια εθνική προσπάθεια>> σχολίασε ο κ Π.Βλάχος στο “Ράδιο Θέμα” .

”Ακούγεται ” πλέον από τους πρώην ψηφοφόρους του

Ο κ. Π. Βλάχος αιτιολόγησε με μια σειρά επισημάνσεων την θέση αυτή- ωστόσο σωρευτικά έρχονται και άλλα να προστεθούν στο νέο <<στίγμα>> που εκπέμπει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και φαίνεται να <<ακούγεται >> από τους πρώην ψηφοφόρους του. Κάτι που φάνηκε και στην εν λόγω δημοσκόπηση στην οποία το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το ΜΟΝΟ κοινοβουλευτικό κόμμα που παρουσιάζει οριακή άνοδο, την ίδια ώρα που όλα τα άλλα έχουν μείωση των ποσοστών τους!

Μετά από μια περίοδο <<αμηχανίας>> το <<Κίνημα Αλλαγής>> κατάφερε ΕΓΚΑΙΡΩΣ, και ίσως πρώτο, να παρουσιάσει ένα πλήρες και κοστολογημένο <<Ενδιάμεσο>> πρόγραμμα μέτρων για να μείνει- όπως είπε ο κ Βλάχος – << “Όρθια η Κοινωνία, Ζωντανή η Οικονομία”, με εμβληματικό χαρακτηριστικό την επιδότηση από το κράτος ενός εκατομμυρίου εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις για 6 μήνες, χωρίς να χειροτερέψουν οι όροι εργασίας τους>>.

Αντίδραση στον <<αποκλεισμό>> από ΜΜΕ

Αυτό φαίνεται πως καταγράφηκε από την κοινωνία καθώς οι θέσεις κινήθηκαν με τηλεδιασκέψεις, αλλά και κάποια ΜΜΕ- κεντρικά και στην περιφέρεια- που παρουσίασαν τις θέσεις αυτές. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πολύ πρόσφατα η Χαρ.Τρικουπη έδειχνε μια παθητική στάση απέναντι στον <<αποκλεισμό>> που του είχαν επιβάλει από την πλειονότητα των ΜΜΕ, τώρα η Κυβέρνηση της ΝΔ, προηγουμένως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σταθερά διάφοροι άλλοι κύκλοι,που ήθελαν ένα διπολικό σύστημα με πολύπεριορισμένο ρόλο σε <<Κίνημα Αλλαγής>> και ΚΚΕ για τον δικό τους λόγο ο καθένας …

 

Θέσεις για όλα και απαντήσει για …όλα!

Αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι αποφάσισε η κ. Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της να την σπάσει ώστε να αρθεί αυτή η περιθωριοποίηση : Δεν είναι τυχαίο που σήκωσε αμέσως το θέμα που προκλήθηκε με τα σχόλια του Ι. Πρετεντέρη, ούτε η επίσκεψη της στην ΕΣΗΕΑ όπου μεταξύ άλλων έθεσε θέμα αποκατάστασης της πολυφωνίας στα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την νέα εικόνα απέναντι στα ΜΜΕ επισημαίνει σήμερα Παρασκευή με σχόλιό της η <<Καθημερινή>> : << …τελευταία η Χαρ. Τρικούπη δείχνει μια πιο επιθετική διάθεση και δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω. Αντίθετα με κάθε ευκαιρία πλέον και όπου θεωρεί πως αδικείται, απαντά με σφοδρότητα. Προφανώς δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο, αλλά για μια νέα στρατηγική πιο…αντισυστημική>>. Και για του λόγου το αληθές την ίδια ώρα καταγραφόταν η έντονη αντίδραση του Κοινοβουλευτικου στελέχους κ. Βασ. Κεγκέρογλου σε αναφορές του Αρη Πορτοσάλτε στον Σκάι…

Στην ίδια κατεύθυνση του ”δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω” είναι και η απάντηση του κ Βλάχου – για δυο <<φρέσκες>> επιθέσεις που δέχθηκε η Χαρ. Τρικούπη, μόλις χθες :<<Δεν λέμε – είπε – ούτε τα ίδια πράγματα ούτε έχουμε τις ίδιες αξίες και αναφορές με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Δείτε για παράδειγμα τον διάλογο με αφορμή τη χθεσινή επέτειο από την υπογραφή εισόδου της χώρας στην ΕΟΚ. Από τη μία είχαμε διάφορους δεξιούς να μας μιλάνε για τον αντιευρωπαϊσμό του Παπανδρέου και τα συνθήματα “ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο”, ξεχνώντας τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), τα Διαρθρωτικά Ταμεία, την είσοδο της χώρας στην Ο.Ν.Ε. κλπ και από την άλλη τον κ. Πολάκη να βαφτίζει την οκταετία Σημίτη “διεφθαρμένη” και ότι κάποιοι θα έπρεπε να έχουν μπει φυλακή. Πείτε μου εσείς – αντεπιτέθηκε- τι κοινό μπορεί να έχουμε με πρόσωπα και κόμματα που δεν αναγνωρίζουν διαδρομές και προσφορές; Μπορούμε να συζητήσουμε αξιόπιστα με αυτούς που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία από το 2009 και μετά; >>. 

 «Νέα Κοινωνική Συμφωνία» και «Νέα Αλλαγή»
Μόλις νωρίτερα η κ. Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, πρόσθεσε,στην σκληρή κριτική  απέναντι στην κυβέρνηση,  με πιο σαφή και έντονο  ”ιδεολογικό και κομματικό πρόσημο”, όπως επισημάνθηκε,  στην τοποθέτησή της. Και επ’ αυτού καταγράφηκαν οι αναφορές της  σε «Νέα Κοινωνική Συμφωνία» και «Νέα Αλλαγή», που περιγράφουν – κατά την Καθημερινή, -τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα και εκλαμβάνονται εν πολλοίς και ως «άνοιγμα» προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και ως μήνυμα συσπείρωσης προς το παραδοσιακό πασοκικό ακροατήριο. Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, απηύθυνε και προσκλητήριο «ενεργοποίησης ικανών στελεχών του χώρου» στις ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες, έως και την Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου. Μια Συνδιάσκεψη όπου, κατά τον Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, θα  << καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα>>.

 <<Ξανά πρωταγωνιστές>>, δίπλα στους πληγέντες

  • Το <<στίγμα>> που επιδιώκει να δώσει με την διαφαινόμενη επαναφορά του το <<Κίνημα Αλλαγής>>, είναι σαφές κατά τον κ Βλάχο:<< Η πολιτική είναι θέμα φιλοδοξιών. Δεν είμαστε στο <<Κίνημα Αλλαγής>> για να παραμείνουμε τρίτοι, αλλά να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Και πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από κοινωνικές συμμαχίες και αξιόπιστες θέσεις θα το καταφέρουμε. Δεν αντιλαμβανόμαστε την πολιτική με χτυπήματα κάτω από τη μέση, με Ζάππεια και προγράμματα Θεσσαλονίκης. Μια αξιόπιστη Κεντροαριστερά υπάρχει για να προστατεύει αυτούς που θα πληγούν από την κρίση>>. 
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016