Την ικανοποίησή τους για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της σημερινής τους συνάντησης στο Κάιρο αλλά και την πεποίθησή τους ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού, εξέφρασαν με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα, όσο και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών έγιναν αμέσως μετά τις διμερείς τους επαφές, αλλά και την επίσημη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαήλ – μία συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν εκείνος που κατείχε μέχρι πρότινος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ενέργειας μέχρι το 2015, επομένως κατέχει εξαιρετικά τα θέματα αυτά.

Καλωσορίζοντας μάλιστα τον Κύπριο ομόλογό του κ. Λακκοτρύπη, ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα, μίλησε για «τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο κυβερνήσεις μας, οι δύο χώρες» και για τις «άριστες σχέσεις που έχουν οι δύο Πρόεδροι», μην παραλείποντας να επισημάνει και τις άριστες σχέσεις τους και με την Ελλάδα, επικαλούμενος και το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», όπου «οι Πρόεδροι των τριών κρατών, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, συναντήθηκαν μόλις μία εβδομάδα πριν στην Αλεξάνδρεια. Και αυτό αποτελεί τη συνέχιση των καλών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των τριών χωρών».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα θέματα Αιγύπτου και Κύπρου, ο Αιγύπτιος υπουργός επεσήμανε ότι «ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς που έχουμε, είναι ο τομέας της ενέργειας…Και με την ιδιότητά μου ως υπουργού Πετρελαίου, και με τον υπουργό κ. Λακκοτρύπη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, έτσι ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία στο να έρθει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στα ενεργειακά μας σχέδια», τόνισε ο κ. Ελ Μόλα, προσθέτοντας:

«Αυτό σημαίνει ότι θα παραλαμβάνουμε το φυσικό αέριο από την Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή και μετά θα το εξαγάγουμε στην Ευρώπη. Και αυτό προκύπτει από μία άριστη και επιτυχημένη συνάντηση που είχαμε και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα ενέργειας, πριν από δύο εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας το στρατηγικό τους σχέδιο, να είναι η Αίγυπτος αξιόπιστος πάροχος ενέργειας και πάροχος εναλλακτικής ενέργειας για την Ευρώπη».

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Κύπρο ως ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο Αιγύπτιος υπουργός κ. Ελ Μόλα, έδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι «η Κύπρος και η Αίγυπτος συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι downstream hub, midstream hub ή upstream hub (εκείνη που θα κάνει την εξόρυξη, την παροχή αλλά και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου)».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος υπουργός χαρακτήρισε τις σημερινές συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του στο Κάιρο «πολύ επιτυχημένες». «Συναντήσαμε επίσης τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, έχοντας μία πολύ καλή συνάντηση μαζί του, δίνοντάς μας τις απόψεις του πάνω στην προοπτική του πώς μπορούμε να δούμε το μέλλον με τον αγωγό φυσικού αερίου και την ανάπτυξη του πεδίου και παρέχοντας φυσικό αέριο στην Αίγυπτο» πρόσθεσε ο κ. Ελ Μόλα και κατέληξε:

«Συνοψίζοντας, θέλω να πω ότι συμφωνήσαμε σε ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους λίγους μήνες. Θα ξεκινήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, για να καταλήξουμε στη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων σύντομα, για το καλό των δύο λαών μας, της Κύπρου και της Αιγύπτου».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016