Γράφει ο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Υποναύαρχος ε.α

Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan να μην έχει και τις καλύτερα φαινομενικά διαπροσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron αλλά στέλνει σύντομα κοντά του, έναν παλιό γνώριμο του Γάλλου Προέδρου ως εκπρόσωπο της Τουρκικής Διπλωματίας. Ο νέος Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι , από την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα είναι ο 47χρονος Ali Onaner, μέχρι τώρα πρεσβευτής της Τουρκίας στην Τυνησία ,όπου υπηρέτησε τα τελευταία δύο χρόνια, με ταυτόχρονη άτυπη διαπίστευση και στην κυβέρνηση της Τρίπολης, του εκλεκτού της Τουρκίας Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

Ο Ali Onaner θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος που υποστήριξε διπλωματικά την όλη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Λιβύη στο πλευρό του Φαγιέζ αλ Σάρατζ ,ενώ η Γαλλία υποστήριζε και υποστηρίζει την πλευρά Χαφτάρ και την κυβέρνηση της Βεγγάζης. Ο νέος Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, υπήρξε στενός συνεργάτης του Mevlüt Cavusoglu (Διευθυντής του προσωπικού του γραφείου 2017-2018), θεωρείται του κλειστού περιβάλλοντος Erdogan και είχε υπηρετήσει στο Παρίσι και στο παρελθόν ως αναπληρωτής πρέσβης για 4 χρόνια ,την περίοδο 2012-2016.

Οι Emmanuel Macron και Ali Onaner ήταν συμμαθητές στο Στρασβούργο ,την περίοδο 2002 έως το 2004 στην Ecole National Administrative (ENA) την φημισμένη Γαλλική Σχολή Εθνικής Διοίκησης που ιδρύθηκε από τον Γάλλο Προέδρο Charles-de-Gaulle το 1945, στα πλαίσια εκδημοκρατισμού και ανανέωσης του τρόπου κρατικής διοίκησης. Ο πρέσβης Ali Onaner είναι τέλειος francophone,έχει κάνει τις γυμνασιακές /λυκειακές σπουδές του στο ιδιωτικό Ecole Charles-de-Gaulle” στην Άγκυρα (η αντίστοιχη Λεόντειος της Ελλάδας), κάτι που μετράει πολύ για την Γαλλική νομενκλατούρα του Γαλλικού ΥΠΕΞ. Η Λιβύη είναι ένα από τα πολλά εκκρεμή θέματα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, και ο Ali Onaner θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες επιδεινώθηκαν πρόσφατα από τις προσβλητικές εκφράσεις/λόγια του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan προς τον Γάλλο ομόλογό του.

Ο Erdogan αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του Emmanuel Macron και είπε πριν μερικές εβδομάδες ότι ελπίζει ότι η Γαλλία να τον «ξεφορτωθεί το συντομότερο δυνατό». Οι επικείμενες προθεσμίες εκλογών για τους δύο αρχηγούς κρατών – προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2022 στη Γαλλία και το 2023 στην Τουρκία, δεν αναμένεται να βοηθήσουν την ηρεμία του διμερούς κλίματος. Παρόλο αυτά, οι Τούρκοι πιστοί στην «διπρόσωπη» διπλωματία που ακολουθούν από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε αντίποδα των «φαρισαϊσμών» του Erdogan στέλνουν τώρα τον νέο πρέσβη στην αυλή του Γάλλου Πρόεδρου για να εξομαλύνουν καταστάσεις και είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν πολλά εις βάρος της Ελλάδας που έχασε την ευκαιρία για ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ με την μη υπογραφή του αμυντικού συμφώνου.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016