Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “μια κάποια λύση” σ’΄ ότι έχει να κάνει με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Ξεκίνησαν πριν από τις εκλογές με το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Πριν μερικές μέρες ήρθε η συνέντευξη του Θ.Ντόκου με την ιδιότητα του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και μετά από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που δεν πήγε καθόλου καλά, έχουμε κάποιες χρήσιμες “υπενθυμίσεις” για το τι μπορεί να είναι η “λύση”.

Σ’΄ ένα από τα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στο βιβλίο με τις εξομολογήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά ( “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”, εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Σ’΄ αυτές τις εξομολογήσειο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πολύ αποκαλυπτικός:

“Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή. Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές”.

Επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικών F-16, ο Νίκος Σιαλμάς. Επί της ίδιας κυβερνήσεως πληρώσαμε την παραγγελία ακόμη  μιας “παρτίδας” F-16, τα οποία βεβαίως δεν μπόρεσαν να πετάξουν τη μοναδική νύχτα που τα χρειαστήκαμε, τη νύχτα των Ιμίων! Τότε δεν γνωρίζαμε τις απόψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τις μάθαμε αργότερα.

Μήπως όμως αυτές είναι οι απόψεις που έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν ένα κλίμα  του  “να τα βρούμε”; Δεν μας έχουν πει ποτέ τι έχουμε χάσει βεβαίως…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016