Ο συνάδελφος δημοσιογράφος Χρήστος Καπούτσης  γράφει: “Ο Υπουργός και Υφυπουργός Υγείας, ο Β. Κικίλιας, ο Κοτζαβαζενίτης, οι διαπρεπείς Λοιμωξιολόγοι  Τσιόδρας  και  Γκίκας, πριν από 3 μήνες  (Ιούνιος) μας διαβεβαίωναν για 900 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ, που στον επόμενο μήνα (Ιούλιος 2020) θα αυξηθούν σε 1200 ΜΕΘ και από αυτές οι μισές (δηλαδή από 450-600), θα διατεθούν για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Πως γίνεται τώρα, με 78 διασωληνωμένους  στις ΜΕΘ, θα έχει φρακάρει και «φρικάρει»  το σύστημα υγείας;  Η «παροχέτευση» σοβαρών περιστατικών από τις κρατικές ΜΕΘ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια (με τεράστιο κόστος)  αποτελεί ή όχι έμμεση κρατική ενίσχυση των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας, που τώρα και με τον κορωνοϊό θησαυρίζουν;   Μία απάντηση… καλοπροαίρετα  ρωτώ”.

Πολλοί ρωτούν απαντήσεις δεν παίρνουν. Ίσως και να μην χρειάζεται. Η κοινή λογική και όσα ζήσαμε το τελευταίο εξάμηνο δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις: η κυβέρνηση 6 μήνες τώρα …πανηγύριζε, γιατί είχαμε αποφύγει την περιπέτεια του κορονοϊού σε σχέση πάντα με όσα πέρασαν άλλες χώρες της Ευρώπης. Η καραντίνα είχε λειτουργήσει αλλά υποτίθεται ότι το κέρδος μας θα το εξαργυρώναμε με την κατάλληλη προετοιμασία όταν θα ΄ρχονταν τα χειρότερα. Ήρθαν και η γύμνια του κράτους -επιτελικού και μη- είναι απλά ασύλληπτη!

Οι ΜΕΘ πιέζονται με 78 περιστατικά και οι κυβερνώντες λένε τώρα ότι θα πάρουν λεωφορεία για τον κόσμο με λήζινγκ, τα οποία θα δρομολογηθούν …τον Ιανουάριο! Είναι σοβαροί; Προφανώς όχι.

Έξι μήνες τι ακριβώς έκαναν; Τις πρώτες εβδομάδες σκέφτονταν αν έπρεπε να κάνουν εκλογές με αφήγημα τη διαχείριση του κορονοϊού. Ευτυχώς επικράτησαν οι σοβαρές φωνές . Μετά; Πίστεψαν ότι ο κορονοϊός τελείωσε;

Η δικαιολογία ότι για όλα φταίμε εμείς οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι περισσότερο εκνευρίζει τον κόσμο παρά τον βοηθά να καταλάβει τι συμβαίνει και πως πρέπει να αντιδράσει. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση για όλα τα θέματα να επιρρίπτει τις ευθύνες στους πολίτες, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα και να θριαμβολογεί ότι εκείνη τα κατάφερε ότι τα γεγονότα και οι εξελίξεις είναι ευχάριστες.

Που είναι οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που είχαν πει ότι θα είχαν προσλάβει; Χθες ακούσαμε την καθηγήτρια Αναστασία  Κοτανίδου να παραδέχεται ότι τώρα γίνονται κάποιες προσλήψεις σε ΜΕΘ. Μόνο που αυτό το προσωπικό χρειάζεται 6 μήνες εκπαίδευσης για να μπορεί να προσφέρει! Ακριβώς όσους μήνες χάσαμε…

Σήμερα η κυρία Κοτανίδου δήλωσε ότι  στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία.

 

Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

Σήμερα, 23/09/20, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Συμπέρασμα: το lock down είναι θέμα ωρών μ΄ ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016