Υποστηριξε το militaire
Άποψη
31/05/2021 | 13:09 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Φρεγάτες και Ναυπηγεία: Ο Πρ.Εμφιετζόγλου γράφει για τα πολλά και πολύ περίεργα που συμβαίνουν

Φρεγάτες και Ναυπηγεία: Ο Πρ.Εμφιετζόγλου γράφει για τα πολλά και πολύ περίεργα που συμβαίνουν

Γράφει ο Δρ Πρόδρομος Εμφιετζόγλου*

ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Εντός μηνός αναμένεται η αξιολόγηση του Πολεμικού Ναυτικού των 8 προτάσεων για τις 4 φρεγάτες και την αναβάθμιση των MEKO. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η Απόφαση της Κυβέρνησης για την τελική επιλογή.
Υπάρχουν όμως σημαντικά, κρίσιμα προβλήματα σχετικά με τον διαγωνισμό. Η συσχέτιση της επιλογής με την ναυπήγηση των 3 φρεγατών στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή Ελευσίνας. Τα εν λόγω Ναυπηγεία είναι ανενεργά και ο εξοπλισμός τους έχει απαξιωθεί. Ακόμη βαρύνονται με σημαντικά χρέη και με δικαστικές εμπλοκές. Είναι λοιπόν άγνωστο πώς και πότε θα είναι ικανά να ναυπηγήσουν σύγχρονες φρεγάτες. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται επενδυτής διατεθειμένος να επενδύσει 700 εκ. € για την αγορά, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση ενός εκ των δύο.
Άρα όταν ζητείται ή προτείνεται από τους διαγωνιζόμενους να ναυπηγήσουν τις 3 εκ των 4 φρεγατών στην Ελλάδα, ουσιαστικά αφ’ενός αυξάνει η οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων, αφετέρου δε εμφιλοχωρεί αμφιβολία ως προς την έγκαιρη παράδοση των πλοίων.
Κανονικά θα έπρεπε να γίνουν 4 διαγωνισμοί ξεχωριστοί, ήτοι ένας για την προμήθεια των φρεγατών, ένας για την ενδιάμεση λύση – αγορά ή ενοικίαση, ένας για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και ένας για την εξαγορά, τον εξοπλισμό και οργάνωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ή Ελευσίνας. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει σωστή αξιολόγηση για κάθε επιμέρους προσφορά και να επιτευχθεί η βέλτιστη λύση για τους 4 επιμέρους διαγωνισμούς, χωρίς βέβαια να αποκλείεται μία εταιρεία να δύναται να καταθέσει προσφορές σε περισσότερους από έναν ή και σε όλους τους διαγωνισμούς.
Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος π.χ. μία καλλίτερη ενδιάμεση λύση ή μια ανάληψη ναυπήγησής των στην Ελλάδα, να οδηγήσει σε τελική επιλογή των μη βέλτιστων φρεγατών. Συσχετισμός της προμήθειάς των με τα «ναυπηγεία» ενέχει πολλούς κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκές, καθυστερήσεις και απαιτήσεις. Το παράδειγμα των 4 υποβρυχίων 214 είναι πρόσφατο και «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.
Διαβάζουμε για περίεργη δραστηριότητα του Υπουργού Ανάπτυξης Γεωργιάδη σχετική με το θέμα των φρεγατών και συχνές συναντήσεις με τον Αμερικάνο Πρέσβη Πάιατ. Έγραψαν μάλιστα μαζί και … άρθρο σε έγκριτη εφημερίδα! Πρώτον, ο εν λόγω Υπουργός είναι αναρμόδιος και δεύτερον, τυχόν προσπάθεια προώθησης της Αμερικανικής πρότασης – φρεγάτες MMSC – που είναι ακατάλληλες και για το Αμερικανικό Ναυτικό, με δέλεαρ δήθεν ναυπήγηση στην Ελευσίνα ή τον Σκαραμαγκά, είναι τελείως απαράδεκτη.
Πάντως, η τελική επιλογή της Κυβέρνησης πρέπει να γίνει με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Οι φρεγάτες αυτές θα εξασφαλίσουν την Άμυνα της Πατρίδας μας, τα νησιά μας, την ΑΟΖ μας και την Κύπρο για τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να είναι οι άριστες, όπως το 1910 που η φτωχή Ελλάδα της Μελούνας αγόρασε το καλλίτερο πολεμικό της εποχής, το θωρηκτό Αβέρωφ. Και μια μικρή οικονομική διαφορά στην προσφορά της καλύτερης λύσης με τον πλέον κατάλληλο εξοπλισμό, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή.
Πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης δεν θα επηρεασθεί από πιέσεις φίλων και «φίλων». Θα επιλέξει τις βέλτιστες με μόνο γνώμονα την εξασφάλιση της Άμυνας της Χώρας, του υψίστου συμφέροντος του Ελληνικού Λαού.

*ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης