Μπορεί τα θύματα του COVID 19 – κρούσματα, θάνατοι-  να ήταν περισσότερο οι άνδρες, ωστόσο  έρευνα  του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηριου  σε συνεργασία με την Επιτροπή Women in Business (WIB) “δείχνει”  ότι η γυναίκα αναμένεται να πληγεί δυσανάλογα περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα αλλά και την εργασία!
    Η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις αλλαγές που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα έχουν ιδιαίτερη αξία καθώς πρόκειται για φαινόμενο που θα εχει συνέχεια. Ηδη η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση του COVID-19 επέφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας προκειμένου να διαφυλαχτεί η υγεία και να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη να προσαρμοστούν άμεσα σε νέες συνήθειες καθημερινότητας αλλά και εργασίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23/4/2020 έως 01/5/2020 και συγκέντρωσε 546 συμμετέχοντες εκ των οποίων το 68% ήταν γυναίκες και το 32% άνδρες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και οι συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 θα πλήξουν όλους τους ανθρώπους περισσότερο αντιμέτωπες με την ανεργία θεωρείται ότι θα βρεθούν οι γυναίκες.

Επίσης αν και το lockdown και η τηλε-εργασία επιβαρύνει τον προσωπικό χρόνο και των δύο φύλων, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων υποστηρίζει ότι επιβαρύνεται περισσότερο ο προσωπικός χρόνος των γυναικών οι οποίες αυτό το διάστημα συνδέονται ακόμα πιο έντονα με τον παραδοσιακό τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας για κατά πόσο η εμφάνιση του COVID-19 επηρέασε τις καθημερινές συνήθειες των δύο φύλλων στις υποχρεώσεις του σπιτιού, τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων αλλά και για το αν και σε τι βαθμό πόσο πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν οι προοπτικές απασχόλησης τους στο μέλλον.

  Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι  χρήσιμα σε πολλούς εργασιακούς χώρους – και στο στρατιωτικό περιβάλλον – και πρέπει να συνεκτιμηθούν με άλλες έρευνες και εμπειρικές καταγραφές από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και το συνδικαλιστικο κίνημα.

Για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της -έρευνας, πατήστε ΕΔΩ: https://cutt.ly/JyTJN2s

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016