Ας το “χωνέψουμε” ότι οι 2 στρατιωτικοί μας είναι όμηροι!

Οι δύο στρατιωτικοί μας που συνελήφθησαν από τους Τούρκους στις Καστανιές του Έβρου, χαρακτηρίστηκαν από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο όμηροι, με καθυστέρηση κάποιων ωρών.Ο χαρακτηρισμός αυτός προκάλεσε πολύ μεγάλη κομματική αντιπαράθεση, αλλά και ενδοκυβερνητική “κόντρα”. Άγνωστο το γιατί… Μάλλον δεν έβρισκαν κάτι άλλο για να “συγκρουστούν”.

Όσο οι μέρες περνούν ο χαρακτηρισμός όμηροι, απλά επιβεβαιώνεται. Από νωρίς σήμερα το πρωί υπήρχε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τους δύο στρατιωτικούς. Άγνωστο από που “εκπέμπεται”. Πάντως οι τουρκικές …ανησυχίες για τα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών μας μάλλον δεν μας επιτρέπουν ακόμη να αισιοδοξούμε.

Όσο για τα περί ομηρείας; Δεν είναι ο Καμμένος που υποστηρίζει πλέον αυτή την άποψη. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, χρησιμοποίησε με πιο “στρογγυλεμένο” τρόπο την ίδια άποψη:“Ο Ερντογάν βλέπει όχι μόνο τους δύο στρατιωτικούς, αλλά όλους τους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ως διπλωματικό εργαλείο”, είπε.

Ο κ.Συρίγος μίλησε συνολικά για τα ελληνοτουρκικά ,αλλά και για τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι είπε:

“Θεωρώ ότι στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πιθανόν να έχουμε πολεμικά επεισόδια…Ο Ερντογάν είναι περισσότερο ισλαμιστής από ποτέ, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει που θα φτάσει. Θέλει να ξεριζώσει εντελώς τον κεμαλισμό και στόχος του είναι να το έχει κάνει μέχρι το 2023” ανέφερε ο καθηγητής.

“Ο Εντογάν φαντασιώνεται ότι η χώρα του είναι ο κυρίαρχος της περιοχής. Ξέρει όμως ότι για να προχωρήσει σε ορισμένες κινήσεις πρέπει να παίρνει άδεια. Υπάρχει διαφορά της ρητορικής που έχει και της πρακτικής. Τους Κούρδους στην Αφρίν τους χτύπησε μόνο αφού πήρε το πράσινο φως από τους Ρώσους. Δεν κινείται χωρίς να πάρει πράσινο φως από αυτούς που ξέρει ότι έχουν το παιχνίδι στα χέρια τους” συμπλήρωσε.”Ως προς το Αιγαίο και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όχι Κύπρου, ότι ο Ερντογάν θα μας κρατάει στην τσίτα, δηλαδή θα κάνει κινήσεις ημινομιμοποιημένες όπως με τους δύο στρατιωτικούς. Κινήσεις που δεν θα οδηγούν σε πολεμική σύγκρουση, αλλά θα περνάνε μηνύματα καθίστε φρόνιμα. Είναι διαφορετική η κατάσταση με την Κύπρο. Θεωρώ ότι στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πιθανόν να έχουμε πολεμικά επεισόδια” τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016