Του ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ

Είναι κοινό μυστικό πως στην Αθήνα -σ’ όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τα ΜΜΕ- μιλούν για μορφές συνδιαχείρισης συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ή πιο εστιασμένα στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Αυτό το νόημα είχε και η δήλωση Κοτζιά «να δώσεις στην Τουρκία μία προοπτική να συμμετάσχει στην οικονομική ανάταση (από την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων)». Επίσης η δήλωση του Κατρούγκαλου “Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο αν δεν ξεκαθαριστούν οι οικονομικές ζώνες”

Τώρα η νέα κυβέρνηση δια στόματος Δένδια αποφεύγουν, να αναφέρονται στον φορτισμένο όρο “συνεκμετάλλευση”, προτιμώντας λιγότερο σαφείς όρους, όπως “συνδιαχείρση” και “συνέργειες”.

Η Τουρκική κυβέρνηση ανήγγειλε σεισμολογικές έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Εκεί η Τουρκία έχει σύμφωνα με την διεθνώς αποδεκτή νομοθεσία μία τριγωνική περιοχή που παρεμβάλλεται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.και μία μεγαλύτερη Νότια του Καστελόριζου(χάρτης 1), Με κόκκινα τετράγωνα οι πιθανές περιοχές ερευνών.

Όμως πρόσφατα το κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι στην διεθνή του έκδοση TRT World δημοσιοποίησε ένα χάρτη ο οποίος έχει μεγάλη πιθανότητα να αποτυπώνει τις πολύ “προχωρημένες” συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν και Αναστασιάδη -Ακιτζή.

Στον δεύτερο χάρτη λοιπόν φαίνεται η Τουρκία να ακολουθεί περίπου την επίσημη οριογραμμή που ορίζει το Καστελόριζο, να εισβάλει σαφώς στα δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά να παραμορφώνει τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ στο ΝΔ άκρο της ώστε να συνεχίσει να συνορεύει με την Ελληνική ΑΟΖ. Οπωσδήποτε δεν ασχολείται με την Νότια Κρήτη ούτε το Αιγαίο. Έτσι μένουν όλοι ευχαριστημένοι.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016