Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία ΠΝ
01/06/2018 | 06:35 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και οι πυραυλάκατοι! Ο Γενικός Διευθυντής τους γράφει στο Militaire

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και οι πυραυλάκατοι! Ο Γενικός Διευθυντής τους γράφει στο Militaire

Γράφει ο

Νίκος Ανδριτσάκης
Γενικός Διευθυντής
Ναυπηγείων Ελευσίνας

Στις 22/5 δημοσιεύτηκε άρθρο στην ιστοσελίδα σας millitaire.gr με τίτλο «Πότε το ΠΝ θα παραλάβει τις πυραυλακάτους του» του κ. Γ. Τσιτσιλιάνου, υπεύθυνου του τομέα άμυνας στο Ποτάμι. Στο εν λόγω δημοσίευμα ο συντάκτης – αν και φαίνεται ενημερωμένος ─ αναρωτιέται δήθεν γιατί καθυστερούν οι παραδόσεις των δύο πλοίων, παρατηρεί με μνησικακία ότι «φαγώθηκαν» τα χρήματα και διαπιστώνει με στόμφο ότι δεν είμαστε ικανοί να υλοποιούμε κατασκευαστικά προγράμματα.

Αντιλαμβανόμαστε την αντιπολιτευτική διάθεση του συντάκτη, όμως το θέμα είναι σοβαρό – δηλαδή η παραγωγή δύο υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων – και δεν ταιριάζει σε πολιτικές αντιμαχίες. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:

Το 2009 το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) παράγγειλε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΕ) την ναυπήγηση δύο υψηλής τεχνολογίας και με μεγάλη δύναμη πυρός πυραυλακάτους, με τεχνογνώστη την βρετανική εταιρεία ΒΑΕ (η οποία μάλιστα εισέπραττε τα 2/3 του συμβατικού τιμήματος). Είχαν ήδη κατασκευαστεί στα Ναυπηγεία άλλα πέντε όμοια πλοία με το ίδιο σχήμα. Το 2011 η ΒΑΕ, βλέποντας τις δημοσιονομικές δυσχέρειες της οικονομίας, εγκατέλειψε το πρόγραμμα καταγγέλλοντας τις συμβάσεις και η ναυπήγηση ουσιαστικά σταμάτησε.

Μετά από χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την ΒΑΕ, τα ΝΕ μαζί με το ΠΝ, κατάφεραν να συμφωνηθεί στα τέλη του 2014 η μεταφορά της τεχνογνωσίας των πλοίων στα ΝΕ (τεχνικές προδιαγραφές, σχέδια, άδειες παραγωγής κλπ) όχι μόνο χωρίς κανένα κόστος για το Δημόσιο και για τα ΝΕ, αλλά μάλιστα η ΒΑΕ υποχρεώθηκε να επιστρέψει περί τα 9 εκ. ευρώ. Ακολούθως (Δεκ. 2015) υπογράφτηκε νέα σύμβαση, τριμερής αυτή την φορά, μεταξύ ΠΝ, ΝΕ και Εργαζομένων (αυτή των 40 εκ.) διάρκειας 29 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου.

Κατά την διάρκεια των μηνών αυτών έγινε στα ναυπηγεία ένα τιτάνιο έργο, ένας πραγματικός άθλος στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Παρά τις αμφιβολίες και τις αμφισβητήσεις που υπήρχαν αρχικά (ο κ. Τσιτσιλιάνος ήταν ένας αυτούς που αμφισβητούσαν), το έργο έχει εξελιχθεί ομαλά και γρήγορα: έχουν ολοκληρωθεί οι παραγγελίες όλων των συστημάτων και υλικών των πλοίων (σε πολλά από τα οποία έγιναν τροποποιήσεις στις αρχικές προδιαγραφές διότι είχε σταματήσει η παραγωγή τους), η αποπληρωμή τους είναι εξασφαλισμένη, η δε ενσωμάτωση των υλικών αυτών στα πλοία γίνεται αμέσως με την άφιξή τους στο ναυπηγείο.

Η ναυπήγηση των πλοίων δεν βρίσκεται «σε αρχικό στάδιο» όπως αναληθώς αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο, αντίθετα η συνολική πρόοδος κατασκευής για το πρώτο πλοίο (Νο 6 της σειράς) βρίσκεται στο 85% – πρόκειται να καθελκυθεί άμεσα και να αρχίσουν οι δοκιμές παράδοσης – ενώ του δεύτερου είναι πάνω από 60% και όλα αυτά χωρίς την παρουσία και τις οδηγίες τεχνογνώστη.

Γιατί όμως παρατηρείται καθυστέρηση στις παραδόσεις των πλοίων από τις αρχικά προβλεπόμενες ημερομηνίες; Για αντικειμενικούς λόγους και χωρίς να υπάρχει καμία ευθύνη των μερών που υπέγραψαν την σύμβαση, υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα σοβαρές καθυστερήσεις στην άφιξη των υλικών και συστημάτων των πλοίων στο ναυπηγείο.
Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα (δεν είναι τα μόνα):
Οι προπέλες του πρώτου πλοίου θα έρθουν στο ναυπηγείο τον προσεχή Αύγουστο, συνεπώς δεν μπορεί να ξεκινήσει η 6μηνη περίοδος δοκιμών παράδοσης πριν τον Σεπτέμβριο.
Το πυραυλικό σύστημα του δεύτερου πλοίου θα φθάσει στο ναυπηγείο τον Ιούλιο του 2020 και συνεπώς η παράδοσή του δεν μπορεί να γίνει πριν τον Σεπτέμβριο του 2020.
Τα παραδείγματα αυτά και μόνο αρκούν σε κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη να καταλάβει γιατί καθυστερούν τα πλοία. Πως δηλαδή θα κάνει δοκιμές το πλοίο στη θάλασσα χωρίς προπέλες, με κουπιά ή με πανιά; Πως το ΠΝ θα παραλάβει μια πυραυλάκατο χωρίς πυραυλικό σύστημα, τι θα έχει επάνω σφεντόνες;

Δεν «φαγώθηκαν» λοιπόν τα χρήματα του ΠΝ όπως κακόβουλα παρατηρεί ο συντάκτης του άρθρου. Αντίθετα αξιοποιήθηκαν και είναι η πρώτη φορά που ένα υψηλής τεχνολογίας πολεμικό όπλο, όπως μία πυραυλάκατος, παράγεται αποκλειστικά από ελληνικά χέρια. Ας μην μεμψιμοιρούμε λοιπόν αναζητώντας δικαίωση στον πολιτικό πεσιμισμό μας. Ας είμαστε υπερήφανοι για το έργο που έγινε στα ελληνικά ναυπηγεία. Ευτυχώς οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης