Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η κυβέρνηση πήρε 159 ψήφους στη Βουλή αλλά καμία εμπιστοσύνη από την κοινωνία

Η κυβέρνηση πήρε 159 ψήφους στη Βουλή αλλά καμία εμπιστοσύνη από την κοινωνία
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής" για αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη της Λάρισας με τους μηχανοδηγούς το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν και συνέβη η πολύνεκρη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024. Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Του Σωτήρη Σιδέρη

από το Omegapress

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει πλέον η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί, τόσο την καταιγιστική υπόθεση των Τεμπών, όσο και τις σχέσεις της με την διαπλοκή. Η διαρροή για την παραίτηση των Παπασταύρου και Μπρατάκου που επισκέφθηκαν το σπίτι του Ευάγγελου Μαρινάκη με το αιτιολογικό ότι “ η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα” είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μπρατάκος, αποπέμφθηκαν, δηλαδή θυσιάστηκαν για να μην μπει στο κάδρο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έγινε με τις υποκλοπές με την παραίτηση Δημητριάδη.

Η υπόθεση αυτή θα έχει και συνέχεια και σίγουρα θα μας απασχολήσει για πολύ ακόμη, ενώ αναμένουμε άμεσο ανασχηματισμό. Είναι αδύνατον οι δύο να κινήθηκαν μονομερώς, προφανώς πήγαν στο σπίτι το Μαρινάκη με εντολή του πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη του Βήματος για την μονταζιέρα που λειτούργησε παραποιώντας συνομιλίες σταθμάρχη -μηχανοδηγού στα Τέμπη. Η τραγελαφική κατάσταση και η εικόνα διαπλοκής που έστειλε στην κοινωνία τον οδήγησαν σε πλήρη αταξία, γιατί δεν πίνεις όλη νύχτα αλκοόλ με τα υποτιθέμενα συμφέροντα που σε υπονομεύουν….

Οι πολιτικές εξελίξεις φέρουν τον πρωθυπουργό στην πιό δύσκολη θέση από την αρχή της πρωθυπουργίας του και οι σπασμωδικοί χειρισμοί αποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθεια να ελέγξει τις εξελίξεις και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει ανασχηματισμό, αλλά από δυσμενή θέση πλέον και ενώ η εικόνα κυριαρχίας έχει γίνει ήδη κομμάτια .

Είναι πρωτοφανής ο ρυθμός αποσυντονισμού της κυβέρνησης. Η λαική πίεση για την υπόθεση των Τεμπών, εξελίσσεται σε δύο κρίσιμα πεδία. Πρώτον αποσύνδεσε την κυβέρνηση από την κοινωνία. Επικρατεί καχυποψία στην κοινωνία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και όλοι είναι σίγουροι ότι υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης ευθυνών, επομένως υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης -κοινωνίας.
Δεύτερον η κρίση εμπιστοσύνης απλώνεται και στη Δικαιοσύνη , καθώς τα ποσοστά αμφισβήτησής της σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι τεράστια, υπερβαίνουν το 70%. Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση δείχνει πελαγωμένη . Έσπειρε ανέμους, θερίζει θύελλες…

Με τον επικείμενο ανασχηματισμό, ανεξάρτητα τι θα γίνει στην πορεία με την υπόθεση της Προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να ανασκευάσει το κυβερνητικό προφίλ , αλλά και το δικό του ηγετικό προφίλ. Όμως έχει δύο σοβαρά προβλήματα. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με την Κεραμέως και την υπόθεση των προσωπικών δεδομένων, αλλά και για άλλα πρόσωπα που απασχολούν αρνητικά την κοινωνία με πρώτο τον Άδωνι Γεωργιάδη
Πρώτον όλα γίνονται κατόπιν εορτής και ενώ η εμπιστοσύνη της κοινωνίας έχει εξαερωθεί. Δεύτερο ήδη δημιουργούνται εντός της κυβέρνησης κύκλοι αποδιοπομπαίων τράγων που είναι βέβαιο ότι στην πορεία δεν θα καθίσουν να δέχονται όλα τα πυρά και να τους φορτώνουν όλα τα προβλήματα.
Προφανώς υπάρχει και ένα ακόμη κεφάλαιο που αφορά καθαρά τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση έχει πάψει προ πολλού να έχει κεντρικό αφήγημα και τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να στήσει το αφήγημα του υπεύθυνου ηγέτη που παίρνει αποφάσεις και αλλάξει πρόσωπα που μπορεί να έχουν ευθύνες. Και αυτό πάσχει γιατί παγίως αφήνει τον εαυτό του έξω από κάθε ευθύνη.
Με απλά λόγια, έφυγε ο Δημητριάδης, άλλαξε ο διοικητής της ΕΥΠ, έφυγαν οι Παπασταύρου και Μπρατάκος , το Μέγαρο Μαξίμου είναι στο κέντρο του προβλήματος . Αυτό δεν μπορεί να το αποτινάξει ο πρωθυπουργός και σίγουρα θα είναι ο τελευταίος που θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης