Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΠΝ
22/03/2024 | 10:37
Militaire News

Τι συμβαίνει με τα πληρώματα και την υποστήριξη των Belharra;

Τι συμβαίνει με τα πληρώματα και την υποστήριξη των Belharra;

Όσο περνάει ο καιρός μάλλον ξεχνιέται ότι ο ΚΙΜΩΝ, η πρώτη από τις τρεις Φρεγάτες BELHARRA που κατασκευάζονται στη Γαλλία για το ΠΝ, έχει καθελκυστεί εδώ και πολλούς μήνες. Για την ακρίβεια, προσεχώς κλείνουμε 6μηνο.

Πληροφορούμαστε ότι το πλήρωμα της πρώτης φρεγάτας, έστω και δύσκολα, αρχίζει να συμπληρώνεται. Η αλήθεια είναι ότι το ΓΕΝ και ιδίως ο νέος Αρχηγός του καταβάλουν συστηματικές προσπάθειες. Όμως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και το ΓΕΝ το γνωρίζει πολύ καλά. Οι υπερσύγχρονες νέες Φρεγάτες δεν χρειάζονται μόνο πληρώματα, χρειάζονται και υποστήριξη και μάλιστα με βάθος χρόνου και δυνατότητα μεταβίβασης τεχνογνωσίας. Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες;

Η μαύρη τρύπα που έχει δημιουργήσει ο συνδυασμός παραιτήσεων-απολύσεων-έλλειψης ενδιαφέροντος για τις ΕΔ και ειδικά για το ΠΝ, απειλεί τα πάντα. Πληροφορούμαστε έγκυρα ότι εδώ και καιρό το ΓΕΝ ψάχνει για προσωπικό τεχνικής υποστήριξης και αδυνατεί να το βρει. Αδυνατεί, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχη εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά και επειδή οι απαιτήσεις σε αριθμούς είναι μη ρεαλιστικές. Σε διάφορες περιπτώσεις ζητείται μόνο για τις νέες Φρεγάτες αριθμός ατόμων συγκεκριμένων ειδικοτήτων που πλησιάζει ή υπερβαίνει ακόμα και το υπάρχον δυναμικό των αντίστοιχων συνεργείων του Ναυστάθμου!

Οι τραγικές συνέπειες ολέθριων αποφάσεων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, βρίσκονται εδώ και, δυστυχώς, θα βρίσκονται για πολλά χρόνια. Το ΓΕΝ προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ξεπεράσει το μειονέκτημα, αλλά τα δεδομένα δεν επιτρέπουν υπερβάσεις. Όταν όλες οι μονάδες του ΠΝ είναι υποστελεχωμένες και ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται επικίνδυνα με όσα αυτό συνεπάγεται, τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν και προς το υφιστάμενο προσωπικό αλλά και προς τους νέους, είναι τέτοια που μάλλον δεν θα τα επιτρέψει ο Υπουργείο Οικονομικών.

Στο παρελθόν έχουμε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα. Απαντήσεις δεν πήραμε. Ευελπιστούμε ότι η νέα Ηγεσία, που φαίνεται ότι έχει ήδη αφήσει πίσω της τη θλιβερή εποχή του ρόλου των «εκπροσώπων», τουλάχιστον θα ενσκύψει πάνω από αυτά με τη σοβαρότητα που εργάζεται από την πρώτη μέρα. Είναι γνωστό ότι ο Ναύσταθμος έχει καταντήσει «αποθήκη ψυχών», λόγω προβλημάτων υγείας. Προφανώς οι ανάγκες για τις BELHARRA δεν μπορούν να καλυφθούν απλώς επειδή κάποιοι μετράνε «κεφάλια».

Όσον αφορά την κατάσταση στο Στόλο, ο νέος Α/ΓΕΝ τη γνωρίζει μάλλον καλύτερα από τον καθένα και προφανώς δεν χρειάζεται υποδείξεις. Το στοίχημα, λοιπόν, δεν είναι απλά να βρεθούν λύσεις αλλά να βρεθούν και σύντομα διότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι θαλάσσιες δοκιμές του ΚΙΜΩΝΑ προγραμματίζονται για το β’ εξάμηνο του 2024. Αν μη τι άλλο, τα σχολεία θα πρέπει ήδη να έχουν ρολάρει μέχρι τότε κι αυτό είναι μόνο το ένα από τα προβλήματα, αφού η προσπάθεια εξεύρεσης πληρωμάτων είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο για τις επόμενες δύο Φρεγάτες.

Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι ευοίωνη. Σε μια εποχή που το ΠΝ στράφηκε έστω και καθυστερημένα στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του, οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις αμερικανικές αλουμινότρατες δεν αδειάζουν απλά τον Υπουργό Άμυνας, κ. Δένδια, αλλά δημιουργούν ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα και στο ΠΝ και την Άμυνα της χώρας. Αν και πιστεύαμε ότι έχουν παρέλθει οι εποχές των εμμονών κάποιων που ονειρεύονταν δημιουργία ναυστάθμων σε διάφορες περιοχές κατασπαταλώντας πολύτιμους πόρους, φαίνεται ότι δεν έχουμε ξεφορτωθεί τις παθογένειες που είχαν δημιουργήσει αυτούς τους παραλογισμούς.

Αν μη τι άλλο, υπεύθυνοι για τους εξοπλισμούς οφείλουν να είναι αυτοί που γνωρίζουν και κάποιοι θα έπρεπε ήδη να έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, βλέποντας τα χάλια που έχουν φέρει στις ΕΔ, ώστε τουλάχιστον να σταματήσουν τις παρεμβάσεις.

Στο ενδιάμεσο ο χρόνος τρέχει και το ερώτημα παραμένει: Τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό πότε θα πάνε στη Γαλλία για εκπαίδευση στα νέα υπερσύγχρονα συστήματα; Φοβόμαστε ότι το ΓΕΝ έχει αφεθεί να βγάλει μόνο του το φίδι από την τρύπα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης