Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία
15/03/2024 | 05:15 (ενημερώθηκε 1 μήνα πριν)
Militaire News

Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εκμεταλλευθεί για τα ΕΑΣ την παραγγελία 1.000.000 βλημάτων που ζητούν οι Ευρωπαίοι για την Ουκρανία;

Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εκμεταλλευθεί για τα ΕΑΣ την παραγγελία 1.000.000 βλημάτων που ζητούν οι Ευρωπαίοι για την Ουκρανία;
Φωτογραφία αρχείου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 18 Απριλίου 2021 και εικονίζει αίθουσα ελέγχου κλύκων βλημάτων, κατασκευής εναυσματικών εμπυρευμάτων και επεξεργασίας κορμών βλημάτων, με αφορμή άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Η ΠΥΡ-ΚΑΛ μια φορά κι έναν καιρό…". Ύστερα από 25 χρόνια εγκατάλειψης, η ΠΥΡ-ΚΑΛ έρχεται να γράψει νέα σελίδα στην ιστορία. Στα 155 στρέμματά της η υπεραιωνόβια εγκατάσταση της πάλαι ποτέ ΠΥΡ-ΚΑΛ στον Υμηττό θα μετατραπεί σε «κυβερνητικό πάρκο» ή αλλιώς σε «πάρκο Ανδρέα Λεντάκη», κατά την πρόταση του πρωθυπουργού στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δάφνης-Υμηττού. Παρασκευή 16 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ/STR

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση φορτώνει μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov , δεν κουνάει το δαχτυλάκι της για να εκμεταλλευθεί τις «μακάβριες» μεν αλλά ευκαιρίες δε που προκύπτουν για την ελληνική αμυντική βιομηχανία από το πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη Βουλή κατατέθηκε ερώτηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Συμμετοχή των ΕΑΣ στο πρόγραμμα ASAP και για την Ευρωπαϊκή Αμυντική βιομηχανική στρατηγική EDIP», προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να αναδείξουμε για μία ακόμη φορά τη δυνατότητα αξιοποίησης και ενίσχυσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αμυντική βιομηχανία.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η ευκαιρία που παρέχεται στη χώρα μας να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία μέσω της ενεργούς συμμετοχής των ΕΑΣ στο πρόγραμμα Act in Support Ammunition Production (ASAP) και στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική European Defense Industry Program (EDIP) μέχρι το 2030, ενώ μέσω των σχετικών ερωτημάτων μας καλείται η κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί τα ΕΑΣ λειτουργούν ως απλός υποπρομηθευτής ξένης εταιρείας, αναλαμβάνοντας μόνον ένα μικρό μέρος της παραγωγής των βλημάτων διαμετρήματος 155 mm και μάλιστα με δυσανάλογα υψηλό κόστος σε σχέση με τα αντίστοιχα οφέλη, παρά τις αντικειμενικές δυνατότητες της εταιρείας και τις προοπτικές αξιοποίησης των αποφάσεων της ΕΕ για την κοινή αμυντική πολιτική. Αιτείται, επίσης, από τους αρμόδιους Υπουργούς να τοποθετηθούν ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ενίσχυσης των γραμμών παραγωγής των ΕΑΣ, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από μία αγορά ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ενέκρινε, μέσω του προγράμματος  Act in Support Ammunition Production (A.S.A.P.), την προμήθεια 1.000.000 βλημάτων πυροβολικού, κυρίως διαμετρήματος 155 mm και την χρηματοδοτική ενίσχυση μέχρι 50% του κόστους επενδύσεων διατήρησης και ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανικής υποδομής των κρατών μελών της. Ακολούθως, εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε η αμυντική βιομηχανική στρατηγική της Ε.Ε. European Defense Industry Program (E.D.I.P.) μέχρι το 2030, προϋπολογισμού 1,5 τρις ευρώ.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε. (Ε.Α.Σ.) διαθέτουν ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής βλημάτων πυροβολικού, πιστοποιημένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, από την οποία έχουν παραχθεί και πωληθεί στη χώρα μας, αλλά και σε πελάτες του εξωτερικού, χιλιάδες πυρομαχικά διαμετρήματος 155 mm. Επίσης η εταιρία διαθέτει γραμμή παραγωγής Τ.Ν.Τ., υλικού γομώσεως βλημάτων, η ζήτηση του οποίου είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς από εταιρίες χωρών της συμμαχίας και της Ε.Ε. Το γεγονός της αυξημένης ζήτησης για πυρομαχικά διαμετρήματος 155 mm και Τ.Ν.Τ. έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές πώλησής τους,  ενώ οι σχετικές εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τρέχουσες συνθήκες στις διεθνείς αγορές θα διατηρηθούν για πολλά ακόμη χρόνια.

Τα ανωτέρω ισχύοντα σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι περισσότερες εταιρίες διεθνώς, με εξαγορές, επενδύσεις, επαναφορά σε λειτουργία γραμμών παραγωγής κ.λπ. Αντιθέτως, στη χώρα μας διατηρούμε στα Ε.Α.Σ. την γραμμή παραγωγής των βλημάτων του πυροβολικού ανενεργή,  διότι εδώ και πολλούς μήνες έχει βλάβη μία πρέσα κόστους της τάξης των 2 έως 3 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι η γραμμή παραγωγής των βλημάτων του πυροβολικού είναι εγκατεστημένη για την κατασκευή των κενών κορμών του βλήματος από χαλύβδινη μπάρα στο εργοστάσιο του Υμηττού και η γόμωσή τους με Τ.Ν.Τ. γίνεται στο εργοστάσιο του Λαυρίου. Η σχέση της προστιθέμενης αξίας για την παραγωγή του βλήματος υπολογίζεται σε 60% στον Υμηττό και 40% στο Λαύριο. Με αυτά τα δεδομένα είναι ακατανόητη και σκανδαλώδης η άρνηση της κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρίας να επιδιώξουν ένταξη στο A.S.A.P. επενδυτικής πρότασης για επανεργοποίηση της γραμμής και για θέση σε λειτουργία της γραμμής παραγωγής του Τ.Ν.Τ. Η ακατανόητη και σκανδαλώδης αυτή παράλειψη οδηγεί σε περιθωριοποίηση των Ε.Α.Σ., που υπολειτουργούν ως απλός υποπρομηθευτής άλλων ξένων εταιριών,  οι οποίες επωφελούνται σε βάρος της Ελληνικής εταιρίας και εν γένει της Ελληνικής Οικονομίας και των φορολογούμενων πολιτών.

Με την υπ’ αριθμ. 515/1.9.2023 Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναδείχθηκε η τεράστια ευκαιρία εξυγίανσης και ενίσχυσης των Ε.Α.Σ. από την συμμετοχή στο A.S.A.P., δεδομένου ότι σε αυτά παράγονται πιστοποιημένα βλήματα πυροβολικού, διαμετρήματος 155 mm. Στην ίδια Ερώτηση τέθηκαν ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να εξηγήσουν, αφενός το λόγο για τον οποίο η Κυβέρνηση στερεί από την ελληνική αμυντική βιομηχανία τη δυνατότητα πλήρους παραγωγής των βλημάτων 155 mm, υποχρεώνοντας της σε εισαγωγή τμημάτων αυτών και αφετέρου,  αν αυτό αποτελεί κάποιου είδους παροχή προς ξένες εταιρίες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως επενδυτές στα Ε.Α.Σ.

Στις απαντήσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία αναφέρονται τα εξής:

• Στο αρ. πρ. Φ.900α/1041/18969/26-09-2023 έγγραφο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αναφέρεται ότι

«… καθίσταται φανερό ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμμετοχή των Ε.Α.Σ. αποκλειστικά σε γόμωση βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 mm, δεν στηρίζονται σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση των Ε.Α.Σ. Α.Β.Ε.Ε. στο πλαίσιο του προαναφερόμενου Προγράμματος Εργασίας, ούτε σε κάποια Συμφωνία Επιχορήγησης (Grant Agreement)», ενώ

• Στο αρ. πρ. 134276 ΕΞ 2023/15-09-2023 έγγραφο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρεται ότι

«… αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Σε αναντιστοιχία με τις ανωτέρω απαντήσεις, η διοίκηση των Ε.Α.Σ. προέβη σε συμφωνία, με συγκεκριμένη εταιρία του εξωτερικού, για τη δημιουργία κοινοπραξίας για γόμωση βλημάτων διαμετρήματος 155 mm στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Λαύριο, με εισαγόμενους κενούς κορμούς. Επίσης η διοίκηση των Ε.Α.Σ. αμέλησε να αξιοποιήσει τις πρόνοιες του A.S.A.P. για χρηματοδότηση επενδύσεων στην γραμμή παραγωγής των μεταλλικών κορμών βλημάτων διαμετρήματος 155 mm, με συνέπεια η ελληνική εταιρία να αντιμετωπίζεται ως υποπρομηθευτής ξένων εταιριών, με προφανείς αρνητικές συνέπειες, όπως μειωμένη διαπραγματευτική δυνατότητα, απώλεια εσόδων, εξάρτηση από επιχειρηματικά συμφέροντα ξένων εταιριών και αδυναμία αξιοποίησης των αποφάσεων της Ε.Ε. για την κοινή αμυντική πολιτική.

Δεδομένου ότι, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της E.E. παρέχουν νέες ευκαιρίες για την αμυντική πολιτική.

Δεδομένου ότι, η συμμετοχή των Ε.Α.Σ. στο A..S.A.P. αποτελεί τεράστια ευκαιρία εξυγίανσης και ενίσχυσης της εταιρείας και, εν γένει, της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Δεδομένου ότι, η Πολιτεία, όχι μόνο δεν μεριμνά για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, εν προκειμένω των Ε.Α.Σ., αλλά για μία ακόμη φορά, παρά τις παρουσιαζόμενες ευκαιρίες, την απαξιώνει και δεν ενδιαφέρεται για τη στήριξη και την ενίσχυσή της, όταν μάλιστα πρόκειται για μία εταιρεία με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην εθνική οικονομία και κυρίως στη στήριξη της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεδομένου ότι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί διαχρονικά και αποδεδειγμένα σημείο αναφοράς ως προς την υπεύθυνη και πατριωτική στάση του επί θεμάτων που άπτονται της εθνικής άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά στη στήριξη των Ε.Α.Σ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Η διοίκηση των Ε.Α.Σ. έχει τη συγκατάθεση των συναρμόδιων Υπουργείων για την προαναφερθείσα συμφωνία;

2. Η απόφαση να μην αξιοποιηθεί το πρόγραμμα A..S.A.P. για την ενίσχυση της γραμμής παραγωγής των βλημάτων διαμετρήματος 155 mm, ώστε να επανακτηθεί η δυνατότητα παραγωγής και των μεταλλικών κορμών, τυγχάνει της έγκρισής σας; Αν ναι, πως αυτό τεκμηριώνεται;

3. Έχετε την πρόθεση να προβείτε σε υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ενίσχυσης των γραμμών παραγωγής των Ε.Α.Σ., ιδιαίτερα της γραμμής παραγωγής πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος, αλλά και της καλυκοπιείας;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης