Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
12/03/2024 | 12:24
Militaire News

Προειδοποίηση από CIA: Το αδιέξοδο στην Ουκρανία δημιουργεί δυναμική υπέρ της Ρωσίας

Προειδοποίηση από CIA: Το αδιέξοδο στην Ουκρανία δημιουργεί δυναμική υπέρ της Ρωσίας

Το αδιέξοδο στην Ουκρανία «μετατοπίζει τη δυναμική» στον πόλεμο προς όφελος της Μόσχας, υποστήριξε ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς που μίλησε σε γερουσιαστές. Χαρακτήρισε ιστορικό λάθος για τις ΗΠΑ να περικόψουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Μέρος των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών τάσσονται κατά της συνέχισης της χρηματοδότησης στην Ουκρανία, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να μπλοκάρει την εκταμίευση του νέου πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γουίλιαμ Μπερνς είπε ξεκάθαρα: Χωρίς τη συμπληρωματική βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία είναι πιθανό να χάσει «σημαντικό έδαφος» έναντι της Ρωσίας φέτος, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Πρόσθετη χρηματοδότηση 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία έχει εγκριθεί από τη Γερουσία. Αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αρνείται να φέρει το θέμα σε ψηφοφορία έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπερνς έφερε ως παράδειγμα την ουκρανική πόλη Avdiivka , η οποία έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον περασμένο μήνα καθώς ο ουκρανικός στρατός ξέμεινε από πυρομαχικά, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για περισσότερες απώλειες.

«Χωρίς συμπληρωματική βοήθεια το 2024, θα έχουμε περισσότερες «Avidiivkas» και αυτό, μου φαίνεται, θα ήταν ένα τεράστιο και ιστορικό λάθος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως τόνισε ο Μπερνς μιλώντας στην επιτροπή.

«Οι Ουκρανοί δεν ξεμένουν από θάρρος και επιμονή. Τους τελειώνουν τα πυρομαχικά και μας τελειώνει ο χρόνος να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την άλλη, όπως είπε, εάν η Ουκρανία λάβει την αμερικανική βοήθεια, θα μπορούσε να ανακτήσει την επιθετική πρωτοβουλία μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να διαπραγματευτεί από μια θέση μεγαλύτερης ισχύος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης