Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΤΟΥΡΚΙΑ
08/03/2024 | 05:20 (ενημερώθηκε 2 μήνες πριν)
Militaire News

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις με τη Σομαλία

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις με τη Σομαλία

Η Αφρική μπορεί να είναι «τρεμπανάλ» για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Όπως ήταν και η Βενεζουέλα με την οποία ο κ.Μητσοτάκης φρόντισε να κοπεί κάθε σχέση του πρώτο 24ωρο της πρωθυπουργίας του το 2019. Όπως και το Ιράν με το οποίο κατέστρεψε κάθε επαφή με την ανεκδιήγητη δήλωση του μετά από τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Από την άλλη μπορεί να μη μας αρέσει να το ακούμε και να το διαβάζουμε, η Τουρκία «παίζει μπάλα» παντού. Που θα «σκοράρει» είναι ένα ερώτημα. Στη Σομαλία φαίνεται ότι το καταφέρνει.

Σύμφωνα με το middleeasteye.net  «η Τουρκία και η Σομαλία υπέγραψαν συμφωνία ενεργειακής έρευνας και γεώτρησης την Πέμπτη, ενισχύοντας περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς μετά τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας τον περασμένο μήνα.

Η συμφωνία στοχεύει σε αποθέματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σομαλίας Αμπντιριζάκ Ομάρ Μοχάμεντ στην Κωνσταντινούπολη.

Η κίνηση ήρθε αφότου η Αιθιοπία υπέγραψε συμφωνία τον Ιανουάριο που της παρέχει ναυτική και εμπορική πρόσβαση στα λιμάνια κατά μήκος της ακτής της Σομαλιλάνδης, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της αποσχισθείσας περιοχής.

Σε απάντηση, η Άγκυρα υπέγραψε μια συνολική συμφωνία άμυνας με τη Σομαλία τον περασμένο μήνα, η οποία λέει ότι η Μογκαντίσου δίνει εντολή στην Τουρκία να υπερασπιστεί τα θαλάσσια ύδατα της Σομαλίας ενάντια στην τρομοκρατία, την πειρατεία και οποιαδήποτε εξωτερική απειλή που θα μπορούσε να παραβιάσει τα δικαιώματα του σομαλικού κράτους για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η «ιστορική» συμφωνία φέρεται επίσης να εξουσιοδοτεί την Τουρκία να υπερασπιστεί τους θαλάσσιους πόρους της Σομαλίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Το Τουρκικό Ναυτικό έχει ήδη επιχειρήσει στις ακτές της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας από το 2009.

Η Τουρκία έχει πολυετή πείρα στην υπεράκτια ενεργειακή εξερεύνηση από τότε που ανακάλυψε φυσικό αέριο το 2020 στη Μαύρη Θάλασσα. Η Άγκυρα αντλεί τώρα το φυσικό αέριο και το διοχετεύει στο τοπικό της δίκτυο για εσωτερική κατανάλωση.

Εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η Σομαλία μπορεί να έχει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται επενδύσεις που μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως πέντε χρόνια.

Το 2022, η κυβέρνηση της Σομαλίας υπέγραψε συμφωνία εξερεύνησης με την Coastline Exploration με έδρα τις ΗΠΑ για επτά υπεράκτια οικόπεδα. Η γεώτρηση προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2025.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να ξοδέψει έως και μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να ολοκληρώσει την επιχείρηση εξερεύνησης και επιτυχούς γεώτρησης στα ύδατα της Σομαλίας και η περαιτέρω άντληση φυσικού αερίου ή πετρελαίου θα κοστίσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι σαφές εάν η Τουρκία θα αναζητήσει ιδιωτικές ή δημόσιες εταιρικές σχέσεις για τη χρηματοδότηση των έργων.

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στη Σομαλία από το 2011, ιδρύοντας τη μεγαλύτερη τουρκική πρεσβεία στον κόσμο στο Μογκαντίσου και παρέχοντας πάνω από 1 δισ. δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα ως απάντηση στη ξηρασία.

Η Τουρκία έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου, και τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης. Υπολογίζεται ότι η Τουρκία έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 16.000 Σομαλούς στρατιώτες».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης