Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
12/02/2024 | 20:30
Militaire News

Απαγόρευση εξαγωγής εξαρτημάτων του F-35 από την Ολλανδία στο Ισραήλ αποφάσισε δικαστήριο!

Απαγόρευση εξαγωγής εξαρτημάτων του F-35 από την Ολλανδία στο Ισραήλ αποφάσισε δικαστήριο!

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει την παράδοση εξαρτημάτων-ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στους βομβαρδισμούς  στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ετυμηγορία, που εκδόθηκε από εφετείο τη Δευτέρα, ανέφερε ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος» τα εξαρτήματα που εξάγει η Ολλανδία να χρησιμοποιηθούν σε «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Το δικαστήριο είπε ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να χρησιμοποιούσε τα F-35 του σε επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες οδηγούν σε απαράδεκτες απώλειες αμάχων. Απέρριψε το επιχείρημα του ολλανδικού κράτους ότι δεν έπρεπε να κάνει νέο έλεγχο στην άδεια για τις εξαγωγές.
Η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της εντολής στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η απόφαση ακολούθησε προσφυγή της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam κατά  απόφασης  δικαστηρίου πέρυσι που απέρριψε το επιχείρημά τους ότι η προμήθεια των ανταλλακτικών συνέβαλε σε σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι είναι συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου .
Τον Δεκέμβριο, ένα δικαστήριο  είχε απορρίψη την προσφυγή υποστηρίζοντας  ότι η κυβέρνηση είχε μεγάλο βαθμό ελευθερίας στη στάθμιση πολιτικών  ζητημάτων σχετικά με τις εξαγωγές όπλων.
Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε από το εφετείο, το οποίο είπε ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις δεν υπερέβαιναν τον σαφή κίνδυνο παραβίασης των νόμων του πολέμου.
Αντίθετα, το εφετείο διέταξε την κυβέρνηση να εμποδίσει όλες τις εξαγωγές των εξαρτημάτων των μαχητικών αεροσκαφών στο Ισραήλ εντός επτά ημερών.
«Είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος τα εξαγόμενα εξαρτήματα των F-35 να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο δικαστής Bas Boele , προκαλώντας επευφημίες από πολλούς  στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης