Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία
23/01/2024 | 05:30 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

C-130: Στα χέρια Δένδια «σκάνε» τα πρώτα κανόνια στην ΕΑΒ

C-130: Στα χέρια Δένδια «σκάνε» τα πρώτα κανόνια στην ΕΑΒ

Στα χέρια Δένδια, «σκάνε» τα πρώτα … κανόνια στην ΕΑΒ. Τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ευαγγελίζεται μεγάλες αλλαγές στην ΕΑΒ, και μάλιστα εσχάτως προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα διορίσει «καινούριο σοβαρό» Διοικητικό Συμβούλιο, καταπίνει αμάσητο το γεγονός ότι, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει παραλάβει τουλάχιστον ένα C-130 μέχρι το το τέλος του 2023, … ακόμα περιμένει.

Και αυτό δεν είναι ευθύνη των εργαζομένων της ΕΑΒ, αλλά του ιδιώτη στον οποίο έχει δοθεί το έργο της συντήρησης των C-130 και στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη,  που έδωσε το πράσινο φως για  εργολαβίες σε ιδιώτες με απευθείας αναθέσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πτητική δοκιμή του ενός από τα C-130 που έχει αναλάβει ο ιδιώτης να παραδώσει στην ΠΑ έγινε στις 15 -1- 24, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο προς παράδοση. Δηλαδή, έως τώρα δεν έχει παραδοθεί κανένα C-130, παρά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές συμβάσεις και τις «υποσχέσεις» συγκεκριμένων προσώπων της διοίκησης της ΕΑΒ ότι με τις εργολαβίες θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα με τα C-130.

Ενδεικτικό, άλλωστε, αυτών των «υποσχέσεων» είναι έγγραφο που δείχνει με ποιους ρυθμούς θα παρέδιδε τα C-130 ο ιδιώτης. Οσο τα είδε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, άλλο τόσο τα έχει δει και η Πολεμική Αεροπορία. Μαθαίνουμε, πάντως, ότι ίσως εντός του Φεβρουαρίου, θα παραδοθεί το πρώτο C-130.

Ως γνωστόν, για τη μεθόδευση της απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτη είχαν εγερθεί σοβαρές επιφυλάξεις, όχι μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και από μερίδα παραγόντων της διοίκησης της ΕΑΒ. Κάτι που επανειλημμένως είχε θίξει το militaire.gr.

Δεν είναι μόνο τα C-130

Κάλεσε ο Νίκος Δένδιας ή το γραφείο του κάποιους από αυτούς, προκειμένου να πληροφορηθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην ΕΑΒ, όχι μόνο στο πρόβλημα των C-130, αλλά και σε αυτά των F-16 Viper, της συμπαραγωγής με την Lockheed Martin τμημάτων για αεροσκάφη F-16, του εκσυγχρονισμού των P3 ORION, την εμπλοκή ιδιωτών και ξένων εταιρειών σε αυτά τα προγράμματα και τα «σπασμένα» που καλείται να πληρώσει η ΕΑΒ;

Αραγε, οι κάθε λογής καλοθελητές ενημέρωσαν τον υπουργό Αμυνας ότι για κάποια από τα παραπάνω προγράμματα, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΕΑΒ, υπάρχουν  συμφωνίες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την Lockheed Martin και με Ελληνα ιδιώτη υπεργολάβο της αμερικανικής εταιρείας, που «τρέχει» μεγάλα έργα μέσα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ; Οτι η κρατική – δημόσια ΕΑΒ, με τα χρήματα του ελληνικού λαού, ουσιαστικά πληρώνει ιδιώτες, ενώ αυτό θα έπρεπε να το κάνει η αμερικανική πλευρά;

Ενημερώθηκε, άραγε, για το ότι η ΕΑΒ έχει εκπαιδεύσει ιδιώτη σε αμερικανικά προγράμματα που «τρέχουν» εντός της ΕΑΒ, κάτι που σημαίνει επίσης έξοδα για την εταιρεία; Αρα, και τον Ελληνα φορολογούμενο. Μήπως του είπαν εάν ξένη εταιρεία ζητάει και τα ρέστα από την ΕΑΒ και θέλει να βάλει ποινικές ρήτρες σε πρόγραμμα υπεργολάβου που εμπλέκονται ξένοι τεχνικοί;

Από μηχανής Θεός

Εάν ο υπουργός Αμυνας δεν γνωρίζει ότι η ΕΑΒ, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος, έχει φτάσει στο σημείο να «επιδοτεί» ακόμα και τους Αμερικανούς, και δεν θέλει να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο για ευθύνες που έχουν πρόσωπα με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα, τότε απλά, για επικοινωνιακούς λόγους, εμφανίζεται ως ο από μηχανής Θεός που, τοποθετώντας νέο ΔΣ στην ΕΑΒ θα λύσει τα προβλήματα της εταιρείας, και θα αλλάξει ρότα η ΕΑΒ. Μακάρι! Αλλά θαύματα δεν γίνονται.

Βέβαια, ο ίδιος αναφέρει «μακριά από εμένα η εντύπωση ότι είμαι ένας μάγος ο οποίος θα έρθει και με ένα μαγικό ραβδί θα λύσει όλα τα προβλήματα», αλλά στην πραγματικότητα παρουσιάζει την τοποθέτηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ως το … «μαγικό ραβδάκι» του.

Οπως είπε σε συνέντευξή του στον Σκάϊ, «στις προσεχείς μέρες εγκαθίσταται το νέο ΔΣ» στην ΕΑΒ, «ένα καινούριο, σοβαρό Συμβούλιο», με «στόχο, μέσα σε αυτό τον χρόνο, το 2024, με το καινούργιο ΔΣ, να φτάσουμε σε έναν αριθμό μεταγωγικών αεροσκαφών που να επιτρέπει στη χώρα να λειτουργήσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις να λειτουργήσουν».

Η λειτουργία της ΕΑΒ και οι παραδόσεις των ιπταμένων μέσων στις Ενοπλες Δυνάμεις, συμπλήρωσε, «είναι θέματα που αφορούν εθνικές επιλογές. Δεν είναι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα μεταγωγικά αεροπλάνα δεν αφορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Αφορούν τη χώρα».

Αραγε, ο Ν.Δένδιας γνωρίζει ποιος ήταν κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και με ποίου το πράσινο φως διαχειρίζονταν κάποιοι καλοθελητές τις σοβαρότατες υποθέσεις της ΕΑΒ; Μήπως ξεχνά ότι επρόκειτο για την ίδια κυβέρνηση Μητσοτάκη που υπάρχει και σήμερα;

Κομματικά κριτήρια

Οσον αφορά το «καινούριο σοβαρό Συμβούλιο», είπε ο Ν.Δένδιας, «δεν θα υπάρξει η παραμικρή αντίδραση ως προς το τα άτομα τα οποία επελέγησαν», ενώ υποστήριξε ότι «τα περί κομματικών κριτηρίων και τα λοιπά, μας είναι ξένα και αδιάφορα».

Το ότι τα «κομματικά κριτήρια» είναι ξένα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το εννοεί ο Ν.Δένδιας, ή αφήνει μπηχτές για την διακυβέρνηση της χώρας την προηγούμενη τετραετία, το Μαξίμου, τις πρώην ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας και των ΕΔ, αλλά και την «αψυχολόγητη» εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης;

Με την ευκαιρία, σκόπιμο είναι να διευκρινίσει ο Ν.Δένδιας: Οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας και των ΕΔ είχαν δώσει το πράσινο φως για να δοθεί το έργο της συντήρησης των C-130 σε ιδιώτες; Διότι, ως όλα δείχνουν, υπήρχε επικοινωνία της διοίκησης της ΕΑΒ με το υπουργείο Αμυνας, το οποίο μάλιστα είχε στείλει και σχετική επιστολή, όπως φαίνεται από έγγραφα της ΕΑΒ.

Οι εργαζόμενοι

Αναμφισβήτητα, αλλαγές, και μάλιστα ριζικές, επιβάλλεται να γίνουν, όχι μόνο στην διοίκηση της ΕΑΒ, αλλά στην ίδια την εταιρεία που πρέπει να «αναδομηθεί». Αφού όμως προηγουμένως αναζητηθούν συγκεκριμένοι υπαίτιοι για την κατάσταση που οδηγήθηκε αυτή η -στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας- εταιρεία.

Διότι, το να ανακυκλωθούν κάποια πρόσωπα που «φυτεύτηκαν» στη διοίκηση, από άλλα νέα πρόσωπα που θα «φυτευτούν» με πελατειακά κριτήρια, θα αποδειχθεί άνθρακες ο θησαυρός.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το ότι ο Ν. Δένδιας δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να πει για το σχόλιο του Αρη Πορτοσάλτε, στον Σκάϊ, ότι «έχουμε μία αμυντική βιομηχανία στα χέρια των συνδικαλιστών διαχρονικά. Με όλες τις κυβερνήσεις». Προτίμησε να μην τοποθετηθεί. «Να μην πάω στο παρελθόν (…), να συμφωνήσουμε όλοι ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι ανεκτή», είπε. Αραγε, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σκοπεύει να καταστήσει τους εργαζόμενους της ΕΑΒ αποδιοπομπαίους τράγους;

  

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης