Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
17/01/2024 | 06:56
Militaire News

Τα λόγια φεύγουν και πετούν, αλλά οι πράξεις και τα γραπτά μένουν! Η εικόνα των ΕΔ μετά από την αποστρατεία Φλώρου

Τα λόγια φεύγουν και πετούν, αλλά  οι πράξεις και τα γραπτά μένουν! Η εικόνα των ΕΔ μετά από την αποστρατεία Φλώρου
Τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον απελθόντα επίτιμο αρχηγό, στρατηγό ε.α Κωνσταντίνο Φλώρο, στον νέο αρχηγό στρατηγό Δημήτριο Χούπη, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πολλά γράφτηκαν τελευταία και άλλα τόσα θα γραφτούν για το τι έπραξε ο πρώην πλέον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Φλώρος. Υπάρχουν τα γραπτά που μυρίζουν λιβάνι και υπάρχει και η πραγματικότητα που είναι αμείλικτη. Κι αυτή περιγράφεται χωρίς υπερβολές σε ένα κείμενο που γράφτηκε με βάση τα μηνύματα στρατιωτικών που έφθασαν στο militaire.gr για να υπενθυμίσουν τι έγινε και τι δεν έγινε την τελευταία 4ετία:

– Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις Στρατιωτικές Σχολές. Οι ένδοξες και με μακρά ιστορία ΣΣΕ και ΣΝΔ, τα τελευταία 3 χρόνια, ένα έτος δηλαδή μετά την ανάληψη ηγεσίας του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, έχουν καταντήσει να αποτελούν σχολές προς αποφυγή.

Τι έκανε λοιπόν το ΓΕΕΘΑ; Κατέβασε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής γιατί νόμιζε ότι εκεί ήταν το πρόβλημα, (τόσο μπροστά βλέπει), θεωρώντας ότι θα λύσει το πρόβλημα.

Η πραγματικότητα απέδειξε ότι ακόμη και έτσι, ούτε οι μισοί δεν προσήλθαν και από αυτούς οι μισοί επίσης έφυγαν. Γιατί; γιατί πλέον οι νέοι δεν είναι ηλίθιοι ούτε πετάνε στα σύννεφα, όταν η ίδια η ζωή σε προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα που λέγεται επιβίωση ατομική και οικογενειακή. Όταν νέα παιδιά αναγκάζονται (καθώς μετατίθενται για τουλάχιστον μία 10ετία μακριά από τους τόπους συμφερόντων) να ανοίξουν σπίτι με 880 ευρώ οι Ανθυπολοχαγοί και με 740 ευρώ οι Μόνιμοι Λοχίες, το μήνα και να δίνουν τα 2/3 για ενοίκιο, πως θα βιοποριστούν;

Επίσης, οι σπουδαστές-στριες των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ βλέπουν τις μισθολογικές διαφορές με τις άλλες Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και τα προνόμια που έχουν και στρέφονται προς τα εκεί. Για να γίνει κατανοητό το επίπεδο της «μέριμνας» του ΓΕΕΘΑ, αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι οι σπουδαστές-τριες των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ δεν μπορούν να λάβουν φοιτητικό πάσο, λες και δεν μπήκαν στις Σχολές μέσω Πανελληνίων. Ούτε 1 απλό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ προς το Υπουργείο Παιδείας δεν έγινε τα 4 αυτά χρόνια, προκειμένου να λυθεί 1 θέμα που δεν έχει καν οικονομικό κόστος.

– Παραιτήσεις: Όπου φύγει – φύγει οι περισσότεροι…γιατί; γιατί ένιωσαν τη «μέριμνα» στο πετσί τους και φεύγουν μήπως βρουν κάτι άλλο και επιβιώσουν, αλλά και επειδή δεν ανέχονται πλέον να βλέπουν την ηγεσία να ζει με χλιδή και να σκορπά αλόγιστα τα χρήματα του ελληνικού λαού για χάρη της ματαιοδοξίας τους, τη φωτογραφία και τα 5 λεπτά δημοσιότητας (για την χλιδή θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες…). Τι έκανε το ΓΕΕΘΑ για να λύσει το πρόβλημα; Μελέτες για το τι κέρδος προκύπτει από τις παραιτήσεις και τις πρόωρες διαγραφές που εφαρμόστηκαν από το τέλος του 2023, με απόφαση του πρώην πλέον Α/ΓΕΕΘΑ, βλέποντας μόνο το οικονομικό όφελος και αδιαφορώντας για τη ζημία που γίνεται στη στελέχωση των Μονάδων, που έτσι κι αλλιώς ψάχνουν κόσμο με το… μακαρόνι και για την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους. Αλήθεια, όταν μέσα στα επόμενα 5 έτη φύγει το μισό στράτευμα, είτε από παραιτήσεις είτε από αναγκαστικές αποστρατείες, έχει αναλογισθεί κανείς τι θα γίνει; Αν λάβουμε υπόψη ότι περίπου το 1/4 είναι Ελαφράς Υπηρεσίας ή Υπηρεσίας Γραφείου, μάλλον δυσοίωνο φαντάζει τι μέλλον….

– Οι Ειδικές Δυνάμεις και γενικότερα το στράτευμα ζει το δόγμα «είμαστε παντού και κάνουμε τα πάντα». Βλέπει ότι για άλλα εκπαιδεύτηκε και άλλα καλείται να κάνει συνήθως, παράλληλα όμως και με τα κύρια καθήκοντα. Από τα να κυνηγά στα σοκάκια πέριξ του ΥΠΕΘΑ εργαζόμενους στα ναυπηγεία, να τρέχει στις φωτιές, να κυνηγά πρόσφυγες, να ασχολείται με εργασίες καθαριότητας και αντιπλημμυρικά έργα, να ξεχιονίζει την Αττική Οδό, μέχρι να μαζεύει τα κουφάρια από τα νεκρά ζώα στις πλημμύρες της Θεσσαλίας (καθώς κανείς άλλος δεν το κάνει). Επίσης οι υπηρεσιακές δραστηριότητες έχουν πάει στο ζενίθ, υιοθετώντας την μαύρη απλήρωτη εργασία, αδιαφορώντας για τις αντοχές του προσωπικού και του υλικού. Οι φωτογραφίες να βγαίνουν και δεξιώσεις να γίνονται. Αυτό συνεπάγεται τεράστιο όγκο εργασίας που για να προλάβει κανείς απαιτείται να κάθεται πολύ πέραν του ωραρίου. Χώρια ότι εγκαταλείπει κανείς ξαφνικά την οικογένειά του και τρέχει σε άλλη γή σε άλλα μέρη, χωρίς κανείς να τον ρωτήσει αν του δημιουργείται κάποιο πρόβλημα (έτσι κι αλλιώς ουδείς ενδιαφέρεται. Βλέπετε η πρώην ηγεσία εφάρμοζε αμερικανικά πρότυπα σε ελληνικά δεδομένα. Το 40ώρο έχει γίνει ανέκδοτο, πριν καν θεσπισθεί. Αλλά τουλάχιστον να υπήρχε αποζημίωση….(αλήθεια γνωρίζει κανείς ότι μόνο το ΣΑΓΕ παίρνει υπερωριακή απασχόληση;) οι άλλοι …….Κάποιοι κομπάζουν και διαλαλούν ότι ο Στρατός αντιμετώπισε επιτυχώς την μεταναστευτική κρίση σφραγίζοντας τα σύνορα το 2020. Για αυτό λοιπόν και η Πολιτεία αντάμειψε με 600 ευρώ το ΛΣ και την ΕΛ.ΑΣ στα τέλη του 2022, με τη δικαιολογία ότι φυλάσσουν τα σύνορα. Και εκεί που περίμεναν τα στελέχη των ΕΔ να σηκωθεί και να διαμαρτυρηθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που πρώτα καίει τους πάντες και μετά τους ρωτάει, διαπιστώνει ότι το έριξε στα τσάμικο…και αποδέχεται τα παραπάνω σφυρίζοντας κλέφτικα….

– Οικονομικά ζητήματα. Χαράς ευαγγέλια και εκεί. Ύστερα από τόσα χρόνια μαύρης εργασίας η πρώην ηγεσία πρότεινε και έκανε σκληρό αγώνα να πληρώνονται οι υπηρεσίες με 10,30 ολόκληρα ευρώ το 24ώρο (καθημερινές και αργίες, επίσημες και μή!!!).  Επίσης, δεν έκανε τίποτα για να εφαρμοστεί επιτέλους η αύξηση της ημερήσιας αποζημίωση, όπως συμβαίνει σε όλο το υπόλοιπο Δημόσιο και προβλέπεται από το νέο μισθολόγιο που ψηφίστηκε από το 2017.

Το καλύτερο; Μετά από τιτάνιους αγώνες η Πολιτεία, χάρη στις προσωπικές προσπάθειες της ηγεσίας, αποδέχθηκε ότι τα παιδιά των στρατιωτικών δεν είναι διαφορετικά (για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλους χαρακτηρισμούς) και αποδέχθηκε να τους δίνει επίδομα γυαλιών οράσεως, μιας και τα τέκνα των στρατιωτικών μέχρι τώρα δεν δικαιούνταν (η μόνη κατηγορία τη χώρα!!). Ύστερα λοιπόν από πρόταση της ηγεσίας ενέκρινε το 1/3 από αυτό που παίρνουν τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ μείωσε παράλληλα, για να κάνει οικονομία στο κράτος το δικαιούμενο από τα στελέχη. Αυτά και άλλα πολλά γραφικά είναι τα οικονομικά οφέλη που εξασφάλισε η πρώην ηγεσία, μετά από δικές της εισηγήσεις και προτάσεις και φυσικά με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε το Υπ. Οικονομικών, μη πιστεύοντας ούτε το ίδιο τα προτεινόμενα.

– Μισθολογικό, ασφαλιστικό ζήτημα των ΕΜΘ και ΕΠΟΠ. Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά, καθώς ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ δεν καταδέχθηκε να ασχοληθεί με αυτά. Αυτός και το Επιτελείο του είχε σοβαρότερα ζητήματα. Και τι να κάνει το ταλαίπωρο Επιτελείο, που βίωνε μία τρομοκρατία και είχε καταστεί άβουλο, καθώς η απειλή των αποδεσμεύσεων ήταν διαρκής και όλο το χρόνο (κατά παράβαση των Διαταγών) και δεν ήξερες που θα βρεθείς αν δεν εφάρμοζες το Μάλιστα – Διατάξτε;

– Κτιριακές εγκαταστάσεις κ.λπ; Ας το αφήσουμε καλύτερα. Λεφτά υπάρχουν μόνο για το θεαθήναι. Όσο για το Μνημείο Αθανάτων, που πολύς λόγος γίνεται τελευταία, σαφώς και καλώς έγινε. Το ζήτημα είναι το πως και που έγινε. Σωρεία λαθών και απλά ονοματεπώνυμα που μοιάζουν τα περισσότερα μεταξύ τους…Όσον αφορά την αισθητική, αφήστε καλύτερα. Αλλά από άποψη ασφαλείας, είναι δυνατόν να φτιάχτηκε μέσα στο «Πεντάγωνο» και να αποτελεί μέρος ελεύθερα επισκέψιμο στο κοινό; Τότε προς τι οι σιδερόφρακτες πύλες και όλα τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί κανείς να μπεί; Η λογική του παραλόγου.

– Για τους εξοπλισμούς δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Τα είπε όλα ο ΥΕΘΑ.

– Επίσης δεν θέλουμε να σχολιάσουμε το ζήτημα της Λιβύης, καθώς εκκρεμεί η έρευνα των Αρχών, καθώς και η πρόσφατη μήνυση των θυμάτων. Απλώς θα σχολιάσουμε ότι κάποιοι κάνουν άσχετους παραλληλισμούς με την επιτυχή αποστολή στο Σουδάν, όπου πάνοπλη συνοδεία συνόδευε τον τότε ΥΦΕΘΑ σε ασφαλή τοποθεσία εκτός εμπόλεμων περιοχών, με την άοπλη αποστολή σε μη ασφαλή περιοχή και χώρα, όπου κανείς δεν ξέρει ποιος πραγματικά είχε τον έλεγχο. Καλό θα ήταν ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ να κάνει μια απόπειρα να συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων και μετά να δούμε εάν η συνείδησή του θα συνεχίσει να είναι ήσυχη…

Θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλα, κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά θα σταματήσουμε για την ώρα εδώ.

Ελπίζουμε να κριθεί όπου και όπως πρέπει.

Θα επαναλάβουμε όμως ότι όπως πολλοί προκάτοχοι του θα καταλάβει, αν και δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ότι όταν κάποιος γίνεται Αρχηγός ένα παράσημο έχει να περιμένει: της αναγνώρισης από το προσωπικό και τα στελέχη που είχε την τιμή να διοικήσει. Αυτό το παράσημο ο κ. Φλώρος δεν το πήρε και δεν θα το πάρει ποτέ. Αντιθέτως τα στελέχη των ΕΔ θα θυμούνται ότι είχαν την ατυχία, να έχουν επί 4 έτη Αρχηγό ΓΕΕΘΑ με στενή σχέση με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ για το προσωπικό του….

Υ.Γ. 1: Χρονομετρώντας την ομιλία του κ. Φλώρου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής, διαπιστώσαμε ότι μιλούσε ακατάπαυστα για πάνω από 30 λεπτά. Όταν κάποιος μιλάει πολύ, συνήθως προσπαθεί να επηρεάσει και να καλύψει – δικαιολογήσει τα λάθη και τις παραλείψεις του. Όποιος έχει κάνει έργο δεν χρειάζεται να πει σχεδόν τίποτα….

Υ.Γ. 2: Όπως είπε στην ομιλία του ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Χούπης, δεν χρειαζόμαστε άρχοντες, χρειαζόμαστε ΗΓΕΤΕΣ. Υπάρχουν ;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης