Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
16/01/2024 | 05:15 (ενημερώθηκε 3 μήνες πριν)
Militaire News

«Ο στόχος της θητείας είναι να φτιάξει μαχητές»-Αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης

«Ο στόχος της θητείας είναι να φτιάξει μαχητές»-Αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης

Γράφει ο

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ

Αντιστράτηγος ε.α

Σχετικά με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τις “μεγαλοστομίες” περί φινλανδικού μοντέλου που φέρνει ριζικές αλλαγές στις Ε.Δ. έχω αναφερθεί με σχετικό άρθρο…Στρατιωτική θητεία, «φινλανδικό» μοντέλο και «φινλανδοποίηση»
Ίσως οι συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και κάποιοι συνάδελφοι του Στρατού Ξηράς των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν στις Μονάδες τους υψηλή στελέχωση (επάνδρωση) δεν έχουν νιώσει την αγωνία που έχει ένας αξιωματικός Πεζικού, Τεθωρακισμένων, κ.λπ, να μπορέσει μετά την πρωινή αναφορά Μονάδος και αφού ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες ασφαλείας (σκοπιές, περίπολα) και οι λειτουργικές ανάγκες (καθαριότητες, μαγειρεία, κ.λπ) να συγκροτήσει ένα τμήμα ικανό για να διεξάγει εκπαίδευση.
Η εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από συμβατισμούς και οι ασκούμενοι Διοικητές τμημάτων δοκιμάζονται σε συνθήκες που απέχουν πολύ από αυτές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε συνθήκες μάχης. Για να διεξαχθεί μια άσκηση Λόχου ή Ίλης με πλήρη σύνθεση απαιτείται να επιστρατευτεί το προσωπικό όλων των Μονάδων μιας Ταξιαρχίας.
Το πρόβλημα της χαμηλής στελέχωσης κυρίως στο Στρατό Ξηράς, οφείλεται:
– Στη χαμηλή απόδοση των κλάσεων οπλιτών θητείας, λόγω του δημογραφικού προβλήματος.
– Στις αναβολές-εξαιρέσεις στράτευσης (λόγοι υγείας, ανυποταξίες, κ.λπ) .
– Στη μικρή διάρκεια θητείας.
– Στην ικανοποίηση μεγάλου αριθμού κοινωνικών αιτημάτων που άλλες φορές είναι επιβεβλημένα και άλλες φορές γίνονται για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Τι από αυτά μπορεί να αλλάξει ; !
Στόχος μας αναφορικά με τους οπλίτες θητείας δεν πρέπει να είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών ή παροχή πτυχίων αλλά η απόκτηση όλων των απαιτούμενων γνώσεων ώστε, να καταστούν μαχητές ικανοί να επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης, να γνωρίζουν άριστα την ειδικότητά τους, να μάθουν να ενεργούν για την εκτέλεση της αποστολής της Μονάδας τους και να αποκτήσουν στρατιωτικό πνεύμα, προκειμένου να αποδοθούν εκπαιδευμένοι στις τάξεις της εφεδρείας.
Η σκέψη να οδηγηθούμε σε αμιγώς επαγγελματικό στρατό (την ακούω και από συναδέλφους) έχει το θετικό στοιχείο ότι εξελιγμένα και σύγχρονα οπλικά συστήματα θα υπηρετούνται από προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις, άρα καλύτερα αποτελέσματα. Από την άλλη στα αρνητικά να συνυπολογίσουμε ότι ένας βασικός πυλώνας της πολεμικής μας προπαρασκευής είναι η εφεδρεία. Αμιγώς επαγγελματικός στρατός σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει εκπαίδευση για οπλίτες θητείας, άρα δεν θα υφίσταται εφεδρεία. Στα αρνητικά να συνυπολογιστεί και το κόστος, καθόσον το να συντηρείς έναν αμιγώς επαγγελματικό στρατό είναι ιδιαίτερα δαπανηρό.
Ένα από τα θετικά που θα μπορούσε κάποιος να αναγνωρίσει στο νέο μοντέλο που εξετάζεται είναι η σκέψη για εθελοντική ή υποχρεωτική στράτευση των γυναικών σε ορισμένες ειδικότητες, στο πλαίσιο της ισότητας και της ισονομίας, αφού λάβουμε υπόψη μας το σημαντικό ρόλο της μητρότητας για τις γυναίκες.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης