Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
30/12/2023 | 05:20 (ενημερώθηκε 4 μήνες πριν)
Militaire News

Όταν μας «ταπώνει» ακόμη και η Λιβύη κι εμείς λέμε ότι «είμαστε σοβαρό κράτος»

Όταν μας «ταπώνει» ακόμη και η Λιβύη κι εμείς λέμε ότι «είμαστε σοβαρό κράτος»

Γράφει ο

Σπύρος Λίτινας

Δικηγόρος Παρ ΄Αρείω Πάγω

Βγαίνουν τα γνωστά παπαγαλάκια της ελληνο- τουρκικής προσέγγισης , θιασώτες του  κατευνασμού και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από την επέκταση των χωρικών υδάτων της Λιβύης από 6 σε 12 ν.μ η οποία συνοδεύεται βέβαια από το κλείσιμο των κόλπων και την χάραξη γραμμών βάσης , ξεχνώντας ότι η ενέργεια αυτή έχει αντανακλαστικές συνέπειες για την Ελλάδα αφού σε περίπτωση διεθνούς διαιτησίας για την οριοθέτηση της  ΑΟΖ μας με την Λιβύη αυτά θα ληφθούν υπ όψιν υπέρ της Λιβύης .

Στον αντίποδα εμείς διατεινόμαστε ότι είμαστε κυρίαρχο και σοβαρό κράτος που «πείθει»  για τη θέση και τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό,  εν τούτοις δεν τολμούμε ούτε νοτίως της Κρήτης να προβούμε σε ανάλογες ενέργειες επειδή όπως λένε κάποιοι ένθεν κακείθεν η Τουρκία ερμηνεύει το casus belli και για την περίπτωση της νότιας Κρήτης . Μάλλον , κάτι δεν κάνουμε καλά στο εξωτερικό αφού δεν μπορούμε ούτε και για τα αυτονόητα να πείσουμε , εκτός αν δε θέλουμε .

Και εξηγούμαι :

Έχουμε έναν ορυμαγδό δηλώσεων από Έλληνες πολιτικούς εν ενεργεία και πρώην ότι δε θα πλουτίσουμε από τα ορυκτά καύσιμα την ίδια στιγμή που:

1) πληρώνουμε την ενέργεια χρυσάφι

2 ) Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε σταθμό για τη διοχέτευση φθηνού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

3 ) η ακρίβεια πάει σύννεφο και βασικά προϊόντα διατροφής έχουν καταντήσει για χάζι στα σούπερ μάρκετ

4 ) αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε πλέον τον Ελληνικό στόλο και ενώ πανηγυρίζουν κάποιοι για τα ναυπηγεία μας

5 ) στο δημογραφικό δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα

6 ) διανύουμε περίοδο ΄΄ χάριτος ΄΄ μέχρι το 2032 που θα  δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια

7 ) Η Τουρκία κατά πως φαίνεται θα επελαύνει διαρκώς και με πολιτισμική ΄΄ και οικονομική επιδρομή στην Ελλάδα

8 ) Η Ελλάδα ξεπουλιέται βήμα βήμα , λιμάνι – λιμάνι , υποδομή – υποδομή σε ξένους

9 ) οι νέοι που έφυγαν στην κρίση  δεν ξαναγυρίζουν

10 ) το κράτος δικαίου  έχει οπισθοδρομήσει έναντι του καθεστωτισμού ( υποκλοπές , ποινικός λαϊκισμός ,  φωτογραφικές διατάξεις για εξυπηρέτηση ημέτερων και εκδίκηση τρίτων μη αρεστών βλ, περίπτωση Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε ) .

   Φυσικά το θέμα σε όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει ικανή αντιπολίτευση και ισχυρά θεσμικά αντίβαρα . Ανεξάρτητες αρχές όπως η ΑΑΔΑΕ  υφίστανται πόλεμο και αφαίρεση του νομικού τους οπλοστασίου μεσούσης εξελισσόμενης έρευνας ενώ η επιτροπή ανταγωνισμού παραμένει απλώς θεατής στα καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά  ενέργειας και ειδών  διατροφής .

Και εξηγούμαι :

Τις ημέρες αυτές των εορτών έρχονται φίλοι από Αγγλία , Γερμανία και Κύπρο και όλοι επισημαίνουν πόσο πιο φθηνά είναι εκεί τα  super market αλλά και η ενέργεια . Και ναι μεν οι δύο πρώτες χώρες αποτελούν μεγάλες αγορές  με περιθώρια «εκπτώσεων»  αλλά η Κύπρος ; Για να μη μιλήσουμε και για την αναλογία των μισθών με την Ελλάδα . Προφανώς κάτι δε δουλεύει καλά εδώ και ας πανηγυρίζει για το οικονομικό θαύμα ο πρωθυπουργός και κάποια γερμανικά μέσα . Στάχτη στα μάτια του κόσμου . Όσο για τα μίντια αναρωτιέται κανείς πόσο κατευθυνόμενα είναι πια , και είναι τα ίδια μίντια και τα ίδια συμφέροντα που συνέβαλλαν  αρχικά  στην Τουρκική «πολιτισμική επιδρομή» αρχικά με τα τούρκικα  σίριαλ και ποιος ξέρει με ποια πανεπιστήμια τούρκικα έπειτα  που θα μας δώσουν τα φώτα του πολιτισμού ……

       Ποιος θα αντισταθεί άραγε; Γιατί η Ελλάδα  και το κύρος της δεν κινδυνεύει βέβαια  από μια ροζ σημαία στο δωμάτιο ενός προξενείου αλλά από δηλώσεις για κόκκινες γραμμές στα 6 ν.μ , υποκλίσεις στον σουλτάνο και όλα τα παραπάνω ….

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης