Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
27/12/2023 | 10:31 (ενημερώθηκε 4 μήνες πριν)
Militaire News

Σόιμπλε: Υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα μέχρι τέλους

Σόιμπλε: Υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα μέχρι τέλους

Πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόκειται για το πρόσωπο που στα μνημονιακά χρόνια, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, ζητούσε συνεχώς σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο πολιτικός του CDU έφυγε από τη ζωή ήσυχα στο σπίτι του με την οικογένειά του το απόγευμα της Τρίτης γύρω στις 8 μ.μ., όπως δήλωσε η οικογένεια στο πρακτορείο ειδήσεων dpa την Τετάρτη. Ο Σόιμπλε ήταν 81 ετών.

Ποιος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Γερμανός πολιτικός, μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου για περισσότερα από 50 χρόνια, άφησε πίσω του τη σύζυγό του, Ingeborg, τα τέσσερα παιδιά τους και τέσσερα εγγόνια.

Ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και κατείχε κυβερνητικές θέσεις από τη δεκαετία του 1980, συμπεριλαμβανομένου του Ομοσπονδιακού Υπουργού Ειδικών Καθηκόντων, του Προϊσταμένου της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και του Υπουργού Εσωτερικών υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Επί της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ, ο Σόιμπλε ήταν και πάλι υπουργός Εσωτερικών από το 2005 έως το 2009 και υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2017, αξίωμα για το οποίο έγινε γνωστός πέρα από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.

Η μοίρα είχε χτυπήσει άσχημα τον Σόιμπλε στις 12 Οκτωβρίου 1990, όταν ένας ψυχικά ασθενής πυροβόλησε τον πολιτικό κατά τη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισης στο Οπενάου, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. Τα τελευταία χρόνια είχε αποχωρήσει την πολιτική δράση, για να είναι πιο κοντά στην οικογένειά του.

Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, καθώς ήταν η «προσωποποίηση» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Όταν ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

σοιμπλε

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος» ως πρόβλημα, παραδέχτηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Νοέμβριο του 2022, υπεράσπισε ωστόσο ως οικονομικά σωστή την πρότασή του για προσωρινή έξοδό της από την Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Από νωρίς συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου: Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστική. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν. Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές. Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt και, απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «η Ελλάδα τελικά τα κατάφερε και παρέμεινε στην Ευρωζώνη», είπε:

«Όμως η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, η ζημιά σε κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλη. Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι έχει πληγεί σοβαρά η εικόνα της Γερμανίας, για να ερωτηθεί εάν αισθάνεται και ο ίδιος υπεύθυνος για αυτό, με τη στάση του κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, όταν «κουνούσε το δάχτυλο στις άλλες χώρες». «Ρωτήστε τους συναδέλφους μου πρώην υπουργούς Οικονομικών: Υπήρχε πάντα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ των θέσεών μου μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, δεν ακολουθούσα μοναχική πορεία. Και πλέον πολλές χώρες τα πάνε και πάλι πολύ καλά, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία».

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης