Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
27/12/2023 | 07:20 (ενημερώθηκε 4 μήνες πριν)
Militaire News

Στρατός-επιχειρηματίας στο Μεξικό! Διαχειρίζεται αεροπορική εταιρείας χαμηλού κόστους

Στρατός-επιχειρηματίας στο Μεξικό! Διαχειρίζεται αεροπορική εταιρείας χαμηλού κόστους

Νέα αεροπορική εταιρεία, που διαχειρίζεται ο στρατός, άρχισε χθες Τρίτη τη δραστηριότητά της στο Μεξικό, τη χώρα που δέχεται τον έκτο μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων σε παγκόσμια κλίμακα, υποσχόμενη εισιτήρια λιγότερο ακριβά από τις τρεις ανταγωνίστριές της.

Αεροσκάφος Boeing 737 της Mexicana de Aviación, που είχε κηρύξει χρεοκοπία πριν από δεκατρία χρόνια, αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο Φελίπε Άνχελες (Aeropuerto Internacional Felipe Ángeles, AIFA), σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας, για την Τουλούμ, στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική. Ωστόσο, εξαιτίας κακοκαιρίας στον προορισμό, εξετράπη και προσγειώθηκε βορειότερα, στη Μέριδα.

Η Mexicana προσέφερε εισιτήρια έναντι 389 πέσος (23 δολαρίων) για την εναρκτήρια πτήση αυτή στο πλαίσιο εκστρατείας προώθησης.

Η επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 1921, πτώχευσε το 2010. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως την επαναφέρει σε λειτουργία τον Αύγουστο.

«Πρόκειται για αεροπορική εταιρεία εμβληματική, ιστορική», είπε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Τη δημόσια επιχείρηση διαχειρίζεται πλέον ο όμιλος Ολμέκα-Μάγια-Μέχικα, με επικεφαλής τις ένοπλες δυνάμεις, που έχουν αναλάβει επίσης αρκετά ακόμη μεγάλα έργα που προώθησε ο πρόεδρος της εθνικιστικής αριστεράς.

Η εταιρεία θα έχει τη βάση της στο νέο αεροδρόμιο AIFA της πρωτεύουσας, που κατασκευάστηκε για να αποσυμφορηθεί το παλιό διεθνές αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης.

Το Μεξικό -μια από τις 15 μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο- εξυπηρετούσαν μέχρι τώρα η AeroMéxico (εταίρος των Delta Airlines και AirFrance) και δυο εταιρείες χαμηλού κόστους (Volaris, Viva Aerobus).

Το αεροδρόμιο AIFA, όπως και αυτό της Τουλούμ, εγκαινιάστηκαν αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2022 και στα τέλη Νοεμβρίου από τον κ. Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έκοψε επίσης αυτόν τον μήνα την κορδέλα ακόμη δυο μεγάλων έργων, του τουριστικού τρένου Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν και του τρένου που συνδέει τις ακτές στον Ειρηνικό με αυτές στον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσω του Κόλπου του Μεξικού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2024, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ εμπιστεύτηκε στον στρατό καίριες πολιτικές ευθύνες, που αφορούσαν ιδίως τα δημόσια έργα, κάτι που όπως το βλέπει ήταν ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Πολιτικοί αντίπαλοί του όμως δεν παύουν να τού προσάπτουν πως «στρατιωτικοποιεί» τη χώρα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης